ET HELT SPESIELT SØSKENFORHOLD: – Uansett hva galt jeg gjør, kan jeg alltid komme til Truls, sier Kaia Rainals Aune. Foto: Geir Dokken
ET HELT SPESIELT SØSKENFORHOLD: – Uansett hva galt jeg gjør, kan jeg alltid komme til Truls, sier Kaia Rainals Aune. Foto: Geir Dokken Vis mer

Historier

Et helt spesielt søskenforhold

Tvillingbroren Truls er Kaias aller nærmeste.

Sandefjord, året er 1991. Kari Aune har vært på sykehuset i ni uker, med premature rier. Fødselen blir dramatisk, og hun fraktes direkte til intensivavdelingen.

Tvillingene får hun ikke se før dagen etterpå. Hun husker fortsatt legens ord: «Hun er liten og tynn, men helt perfekt. Men han er vi ikke så fornøyd med.»

Tankene for igjennom Karis hode: «Hva er galt med barnet mitt?» Legen svarer at de tror han har Downs syndrom, men at dette må bekreftes med blodprøver.

– Jeg fikk perspektiv på det med en gang, og tenkte at hvis jeg overlever, skal jeg elske ham over alt på jord.

Karis største frykt var at ingen ville bli glad i Truls, men sånn ble det ikke.

LES OGSÅ: - Skulle gitt hva som helst for å få ham tilbake

Klarte seg ikke uten hverandre - helt fra starten

Samtidig slet tvillingsøsteren Kaia. Hun veide bare 1400 gram, og Truls som kom først, var mye større. Han klarte seg fint, men hun måtte ligge i kuvøse. Kaia kunne ikke regulere sin egen temperatur.

– Da var det et lyst hode som foreslo å legge henne sammen med Truls, så gjorde de det, og da klarte hun seg fint. Helt uten surstoff og alt, så lenge hun lå sammen med ham. Men når han skulle ha mat og jeg tok ham opp, da måtte Kaia i kuvøse med en gang. Hun klarte seg ikke uten ham, helt fra starten av.

FAMILIEKJÆRLIGHET: Kari Aune mellom tvillingene sine: Truls og Kaia. Foto: Geir Dokken
FAMILIEKJÆRLIGHET: Kari Aune mellom tvillingene sine: Truls og Kaia. Foto: Geir Dokken Vis mer

Noen år senere får faren, Geir, hjernesvulst. Heldigvis er operasjonen vellykket. Samtidig kommer Kari over en reportasje i Allers, der en far i Tyskland har svulst.

Det viser seg at alle de fire barna hans har arvet genet. Kari ringer sykehuset med en gang. Barna må undersøkes, og de finner det de fryktet. Kaia opereres for svulst på hjernen sju ganger, fra hun er to år til hun er fem.

Hun sliter ofte med smerter i hodet. Da er Truls en støttende bror.

Han sitter mye i sandkassen i barnehagen, fordi han ikke kan gå ennå. Kaia er støtt og stadig borte hos ham. Hun legger hodet sitt i fanget hans og han stryker og klapper henne.

– Jeg ble mobbet fordi jeg var syk. Jeg gikk med ishockeyhjelm i barnehagen, fordi jeg ikke måtte slå hodet. Truls var alltid så beskyttende, og han så ikke på meg som annerledes, forteller Kaia Rainals Anue (22).

ET HELT SPESIELT SØSKENFORHOLD: – Uansett hva galt jeg gjør, kan jeg alltid komme til Truls, sier Kaia Rainals Aune. Foto: Geir Dokken
ET HELT SPESIELT SØSKENFORHOLD: – Uansett hva galt jeg gjør, kan jeg alltid komme til Truls, sier Kaia Rainals Aune. Foto: Geir Dokken Vis mer

LES OGSÅ: Stine (32) var sikker på at hun skulle drepe henne

- Det er noe spesielt med de to der

Truls lener seg mot Kaia. Hun får et stort kyss på kinnet «Kaia min». Han holder rundt henne og klemmer godt. Slik fortsetter han, med avbrekk av vaffelspising.

– Å ha en som Truls, er veldig spesielt. Det gir meg enorm trygghet her i verden. Det har vært sånn helt fra jeg var liten. Jenter kan gjerne være litt usikre, malplasserte på skolen og i vennegjengen, jeg har også følt på alle disse tingene, men jeg har alltid hatt et ankerfeste, jeg har alltid hatt Truls å vende meg til, forteller Kaia.

Truls klemmer søsteren sin enda en gang. Ser på henne med beundrende øyne og smiler.

Det er vanskelig å vite hva han tenker, men moren tror at tvillingsøsteren er Truls sin halvpart. Han savner henne forferdelig når hun ikke er der, og venter på henne hele tiden.

Fra stuevinduet ser du Kaias nye seilbåt. Tvillingene har alltid vært glad i båtliv. Da Kaia var 11–12 år, var hun ute og seilte optimistjolla. Det var ruskevær, men hun ville ut. Truls var alene sammen med foreldrene. Plutselig begynner han å gråte. Moren spør hva det er og han svarer at «Kaia er så redd, så redd».

– Nei da, Kaia er ute og seiler og koser seg, sa jeg. Han ga seg liksom ikke, bare fortsatte og sa at Kaia var redd.

KK 30
KK 30 Vis mer

Til slutt bestemmer faren seg for å ta båten ut for å se etter henne. Da har hun kullseilt, Color Line kom rett mot henne, og hun klarte ikke å få båten opp. Det var akkurat som Truls følte det på seg, Kaia var redd, forteller moren og gjentar: «Det er noe veldig spesielt med de to der.»

LES OGSÅ: Ble misbrukt av sin egen far

Les hele historien om det utrolige forholdet mellom Truls og Kaja i KK 30, som er i salg fra fredag 25. juli.