Sklerose

- Et mirakel at jeg har det så bra

Cassandra Hansen (29) var bare 20 år da hun fikk en alvorlig sklerosediagnose og fryktet et liv i rullestol. Men så fant hun kjærligheten, ble mor – og er nå tilbake i jobb.

KJÆRLIGHET:  Sønnen Steven på 5 år er Cassandras store lykke i livet. Foto: Steen Wreem
KJÆRLIGHET: Sønnen Steven på 5 år er Cassandras store lykke i livet. Foto: Steen Wreem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Det er den beste måten å våkne på. Steven kommer hver morgen inn til meg og gir meg en klem.

Å få oppleve en sånn varme fra en person som betyr så mye for meg, er et rent mirakel, sier Cassandra Hansen (29). 

I januar 2007 fikk hun konstatert sklerose.

- Jeg hadde hatt en sånn underlig, sovende følelse i hånden en stund. Og plutselig en dag mistet jeg et glass melk i gulvet. Jeg trodde jeg holdt det fast, men det gjorde jeg ikke, sier hun.

Først trodde hun at hun hadde jobbet for mye og var sliten i armene, men da den sovende følelsen ikke forsvant, gikk Cassandra til legen. Og da ble hun innlagt.

Legene fortalte henne at hun hadde sklerose, og de begynte å snakke om rullestol.

- Jeg tenkte: 20 år og i rullestol. Det klarer jeg ikke, husker Cassandra, som er fra Hede­husene utenfor København.

- Det var dager hvor jeg tenkte mye. Plutselig en dag gikk alvoret opp for meg. Det ender jo med at jeg kommer til å bli lam. Da hylgråt jeg. Men det var siste gang, forteller hun.

- Jeg har alltid vært sta, og jeg liker egentlig å kjempe for ting, sier hun, og slik begynte kampen hennes mot sykdommen.

TRENGER HVILEDAGER: Sykdommen gjør at Cassandra blir sliten av intense opplevelser, som en familiedag i BonBonLand. Men da passer hun på å få tid til å hente seg inn igjen. Foto: Steen Wreem
TRENGER HVILEDAGER: Sykdommen gjør at Cassandra blir sliten av intense opplevelser, som en familiedag i BonBonLand. Men da passer hun på å få tid til å hente seg inn igjen. Foto: Steen Wreem Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg trodde livet var over

Framtid som ufør?

På den tiden da hun fikk diagnosen, var Cassandra kokkeelev. Men hun kunne ikke fortsette med å håndtere kokende gryter.

I første omgang ble hun sykmeldt, men hun måtte snart erkjenne at hun aldri kommer til å bli kokk.

De første to årene var tøffe for Cassandra. Hun hadde store smerter, og det var vanskelig å gå i trapper. Hun måtte flytte til en ny leilighet, med atkomst fra bakkeplan. Hun klarte heller ikke å jobbe, og uførepensjon ble nevnt oftere og oftere.

Men så begynte livet å endre seg: Hun møtte Finn. I mai 2008 satt hun og slappet av med en brus på en lokal bar, og der var det en dyktig kelner som Cassandra falt for. Han var med sine – i dag – 52 år noe eldre enn henne, men det betød ingenting.

- Alt skjedde så fort. Etter tre måneder flyttet Finn inn til meg. Og 7. august 2010 ble vi gift, forteller hun.

Da var hun høygravid. En måned senere fødte hun sitt etterlengtede barn, Steven.

Da ønsket om å bli foreldre hadde vokst seg sterkt, spurte Cassandra sykepleieren og legen sin om det var farlig at en sklerose-pasient ble gravid. Da fikk hun vite at det faktisk ikke var noen risiko forbundet med det, faktisk kunne det hende at sykdommen ville gå i dvale.

- Det var det som skjedde for meg. Jeg hadde det fantastisk mens jeg var gravid. Jeg kunne gå lange turer uten problemer, selv om jeg la på meg en del, sier hun.

- Selvfølgelig gjorde jeg meg noen tanker. Sklerose er ikke direkte arvelig betinget, men hvis man får en jente, er det en forhøyet risiko på 1 til 2 prosent for at barnet blir rammet av sykdommen. Med en gutt er det tett på 0 prosent. Jeg ba hver dag om at jeg måtte få en gutt, sier Cassandra.

Steven ble født 10. september 2010. Han veide 3290 gram, var 50 centimeter lang og en helt perfekt liten gutt. Men tre uker senere fikk Cassandra et voldsomt skleroseattakk.

- Det føltes som knoklene mine holdt på å eksplodere. Jeg hadde smerter over alt.

På sykehuset fikk hun en medisin som var så sterk at hun ikke kunne amme.

- Heldigvis hadde jeg rukket å amme ham de første viktige ukene, sier hun.

Hun er utrolig glad for å ha fått sønnen sin, men har likevel bestemt seg for at hun ikke skal få flere barn. Hun frykter at en ny graviditet vil få sklerosen til å blusse opp igjen.

UT PÅ TUR: Mosjon er med på å holde sklerosen i sjakk, og sykling er blitt en fin felles aktivitet for Cassandra og Steven. Foto: Steen Wreem
UT PÅ TUR: Mosjon er med på å holde sklerosen i sjakk, og sykling er blitt en fin felles aktivitet for Cassandra og Steven. Foto: Steen Wreem Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg har forsonet meg med sykdommen

Tilbake i jobb

Etter tilbakefallet etter fødselen har det gått framover for Cassandra. Nå og da kan det komme et attakk, men de er sjeldne og ikke så voldsomme. Hun passer på å ta medisinen sin og har begynt å mosjonere.

- Jeg sykler, for det er Steven også glad i. Vi drar på turer rundt i området – bare et par kilometer. Jeg nyter det. Både fordi det er en god måte å være sammen på, og fordi jeg kan – uten å bli helt utslitt eller ødelagt av smerter.

Også på jobbfronten har Cassandra fått medvind. For et år siden var hun til kontroll på sykehuset. Hun kom for sent til bussen hjem og gikk inn på en kafé for å ta en brus mens hun ventet. Her fortalte serveringsdamen at det var den siste arbeidsdagen hennes, og Cassandra øynet en sjanse. Etter fire år uten å kunne arbeide, ville det være en drøm å få seg en jobb.

Da hun kom hjem, ringte hun eieren av Den Gyldne Pil og snakket så godt for seg at hun fikk jobben. I første omgang på tiltak, men det siste halve året har hun vært en helt alminnelig ansatt.

- Jeg er helt ute av trygdesystemet. Jeg kan klare meg selv. Det er bare så deilig, sier hun.

I dag har Cassandra et lykkelig liv med mann, barn og jobb. Selvfølgelig er det gode og mindre gode dager, hun må fremdeles ta medisinen sin hver dag, og hun bruker briller, for sklerosen har gått ut over synet. Etter hvert er hun blitt ekspert på å gi jernet når det trengs, og så få ladet opp med en stille dag innimellom.

- Det er et mirakel at jeg har det så bra. Hver dag knytter jeg hånden og sier «yes!».

Fortykket bindevev

Sklerose er en fellesbetegnelse på sykdommer hvor vevet i deler av hud eller indre organer blir hardt, fast og fortykket på grunn av økt bindevevsdannelse.

Multippel sklerose oppstår i sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg), arteriosklerose oppstår i en rekke organer og organsystemer, særlig i blodårene, mens systemisk sklerose oppstår i blant annet huden.

I Danmark, der Cassandra bor, henspiller kortformen sklerose som oftest på multippel sklerose (MS). Kilde: Store norske leksikon og wikipedia.no

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer