I en ny undersøkelse gjort av YouGov for Storebrand om «parøkonomi», kommer det frem at 1 av 10 krangler med partneren sin om økonomi ukentlig eller oftere.
- Det er viktig å snakke sammen om økonomi før det er for sent, sier KKs økonomiekspert, Cecilie Tvetenstrand.
Hun forklarer at det er viktig at dere blir enige om en rettferdig fordeling av faste kostnader, og at dere oppretter en felles konto med to bankkort der dere setter inn avtalt beløp til å dekke daglig drift.
- Nøkkelen til å få et forhold til å fungere godt, er å snakke sammen, og ikke glemme å være kjærester.

- Jeg tjener og betaler mye mer enn samboeren min. Er jeg naiv?
- Mange blir i dårlige forhold
I KKs podkast «Jenter som kommer» snakker også sexolog Kjersti Antonsen og programleder Mina Knudsen om dette temaet.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller MediaFor det er ofte slik at kvinner tenker seg om en ekstra gang før de velger å gå fra et forhold. Og noen ganger er det av økonomiske grunner.
- Kvinner planlegger lenge og vel, de vil ha økonomien i orden før de går, sier Antonsen og legger til:
- I 2022 gikk statistikken for samlivsbrudd ned, fordi folk ikke har råd til å gå fra hverandre. Med høyere rente og økte priser på strøm og mat, klarer man ikke å beholde levestandarden man er vant til om man velger å gå. Så da blir vi, fordi vi ikke har råd til et brudd, og da er det mange som faktisk blir i et dårlig forhold.

Dette er forbrukerøkonom, Cecilie Tvetenstarnd, enig i.
- Skilsmissestatistikken vi viser noe nedgang og dette er nok ikke tilfeldig. Det er mange par med to inntekter som nå sliter økonomisk og det å starte alene kan virke helt umulig å klare, sier hun.
Tall fra SSB viser det samme. Eller det vil si: tallene viser det laveste antallet på brudd og separasjoner på 36 år.
– Flere holder sammen. Det er både flere som gifter seg og færre som går fra hverandre, sier demograf Anders Sønstebø i Statistisk sentralbyrå (SSB).

«Jeg møtte en mann som var sjarmerende og virket veldig interessert. Helt til ...»

«Jeg klarer ikke å få orgasme med kjæresten min»
Snakk med en rådgiver
Tilbake til undersøkelsen om parøkonomi. Som Kjersti Antonsen påpeker i podkasten, er det faktisk sånn at 4 av 10 må redusere levestandaren ved et samlivsbrudd - og det er menn som kommer best ut av det.
- Et samlivsbrudd er ikke bare sårt følelsesmessig, men det er også kjempedyrt.
- Et samlivsbrudd er ikke bare sårt følelsesmessig, men det er også kjempedyrt. Plutselig går dere fra en til to boliger og kanskje dere trenger hver deres bil. Strøm, forsikringer og alle de regningene dere tidligere har delt i to, må betales dobbelt, sier Tvetenstarnd og legger til:
- Hvis du er i tvil om du vil klare deg økonomisk på egen hånd, kan det være lurt å snakke med rådgiveren din i banken for å se hvilke muligheter du har. Jeg har hatt mange såre samtaler med mennesker som har vurdert å avslutte et forhold, der det har vært viktig med råd og hjelp for å se om økonomien vil tåle det, sier Cecilie Tvetenstrand.

Så mye bør du gi i konfirmasjonsgave

Det kan bli betent og vanskelig
Penger, økonomi og prioriteringer er noe mange synes er veldig vanskelig å snakke om. Så hvordan kan par bli flinkere til å snakke og forholde seg til økonomi?
- Økonomi er noe alle voksne er nødt til å forholde seg til, og det er trist at det er så betent å snakke om. I mange parforhold er man uenige om hva man skal prioritere å bruke penger på. Det er derfor viktig å forstå at man kan ha ulike ønsker og behov og akseptere hverandres prioriteringer.
- Det kan derfor være lurt å ha noen «egne» penger, slik at man i et parforhold ikke trenger å være enig i alt vi bruker penger på. Som jente vil vi kanskje bruke mer penger på klær og hudpleie, mens gutta for eksempel vil prioritere øl med gutta eller sportsutstyr. En romslig økonomi byr sjelden på problemer.
43 prosent av de som svarte på spørreundersøkelsen til Storebrand, forteller at det er «hva vi skal bruke penger på», som er mest diskutert. Noen vil nok alltid irritere seg litt over partnerens pengebruk, men så lenge det er nok penger til regninger, mat, felles ønsker, mener Tvetenstarnd at dette vil gå bra.
- Nå som de fleste må stramme inn og det ikke er rom for mange utskeielser, kan det bli betent og vanskelig om dere ikke er enig i prioriteringene.
