Ensomhet

Ett trekk kjennetegner ensomme personer

Alle føler seg ensomme til tider, men om det vedvarer, kan problemene balle på seg. Det er spesielt én ting man burde jobbe med, for å lette på ensomhetsfølelsen.

ENSOM: De som er ensomme, sliter ofte med å stole på andre. FOTO: NTB
ENSOM: De som er ensomme, sliter ofte med å stole på andre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ensomhet er ikke bare en vond følelse, det kan også påvirke din fysiske helse.

Forskning viser at ensomhet øker stressnivåer i kroppen, som over tid kan svekke immunforsvaret og øke faren for flere helseproblemer, slik som hjerteinfarkt, slag og demens. En norsk studie viser at ensomme også tjener mindre. Dette skriver Psykologisk.no.

Om du føler deg ensom, er du ikke alene. Undersøkelser viser at 20 prosent av nordmenn føler seg ensomme, og det er mer utbredt blant eldre, og voksne under 30 år. Det har gjerne en sammenheng med flytting, endt studietid, og pensjonisttilværelsen.

Seks til åtte prosent av befolkningen opplever kronisk og alvorlig ensomhet.

Men hvorfor er noen mer ensomme enn andre? Et tysk forskerteam har undersøkt dette, og funnet ut hva som gjør at noen er mer tilbøyelige for vedvarende og intens ensomhet. Spesielt ett trekk øker risikoen; manglende tillit til andre mennesker.

Slik foregikk studien

42 personer som slet med alvorlig ensomhet, deltok i studien, i tillegg til 40 personer som ikke slet med vedvarende ensomhet. Gruppen som opplevde langvarig ensomhet, hadde ingen kjente psykiske lidelser, eller mottok psykologisk behandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer