Ensomhet

Ett trekk kjennetegner ensomme personer

Alle føler seg ensomme til tider, men om det vedvarer, kan problemene balle på seg. Det er spesielt én ting man burde jobbe med, for å lette på ensomhetsfølelsen.

ENSOM: De som er ensomme, sliter ofte med å stole på andre. FOTO: NTB
ENSOM: De som er ensomme, sliter ofte med å stole på andre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ensomhet er ikke bare en vond følelse, det kan også påvirke din fysiske helse.

Forskning viser at ensomhet øker stressnivåer i kroppen, som over tid kan svekke immunforsvaret og øke faren for flere helseproblemer, slik som hjerteinfarkt, slag og demens. En norsk studie viser at ensomme også tjener mindre. Dette skriver Psykologisk.no.

Om du føler deg ensom, er du ikke alene. Undersøkelser viser at 20 prosent av nordmenn føler seg ensomme, og det er mer utbredt blant eldre, og voksne under 30 år. Det har gjerne en sammenheng med flytting, endt studietid, og pensjonisttilværelsen.

Seks til åtte prosent av befolkningen opplever kronisk og alvorlig ensomhet.

Men hvorfor er noen mer ensomme enn andre? Et tysk forskerteam har undersøkt dette, og funnet ut hva som gjør at noen er mer tilbøyelige for vedvarende og intens ensomhet. Spesielt ett trekk øker risikoen; manglende tillit til andre mennesker.

Slik foregikk studien

42 personer som slet med alvorlig ensomhet, deltok i studien, i tillegg til 40 personer som ikke slet med vedvarende ensomhet. Gruppen som opplevde langvarig ensomhet, hadde ingen kjente psykiske lidelser, eller mottok psykologisk behandling.

Deltakerne ble plassert i et apparat som kartlegger personens hjerneaktivitet (funksjonell magnetresonanstomografi), mens de gjennomførte flere oppgaver – blant annet et tillitsspill, hvor poenget var å vise om de var villige til å dele penger med fremmede personer. Det viste seg at gruppen med utpreget ensomhetsfølelse, delte mindre penger enn den andre gruppen. Dette tyder på at de har mindre tillit til andre personer.

Det ga også utslag på aktivitet i hjerneområder knyttet til tillitsprosessering. Dette området i hjernen, som knyttes til sosiale følelser som empati, rettferdighet og tillit, var mindre aktivt hos de ensomme.

– En viktig funksjon til dette området, er å oppfatte og tolke kroppens egne signaler, slik som hjerterytme. Den hjelper oss også med å tolke andre folks reaksjoner, som ansiktsuttrykk eller humør, eller pålitelighet, har hovedforfatter av studien, Jana Lieberz, uttalt i en pressemelding i forbindelse med studien.

Etter at oppgavene var utført, skulle begge gruppene snakke med en av forskerne. Gruppen som opplevde alvorlig ensomhet var i dårligere humør etter samtalen, i forhold til den andre gruppen.

Forskerne bak studien konkluderte med at personer som er ensomme, bør få hjelp til å stole mer på andre – da det på sikt kan føre til at de blir mindre ensomme. Ved lav tillit til andre, kan samvær med andre oppleves som mindre positivt, noe som kan gjøre det vanskeligere å knytte seg til andre personer. Det vil bli en negativ spiral det kan være vanskelig å komme seg ut av.

«Sosiale perfeksjonister»

Thomas Hansen er forsker ved Folkehelseinstituttet, og Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, OsloMet. Han forklarer at det er kjent at ensomme personer ofte har lav tillit.

FORSKER: Thomas Hansen. Foto: Privat
FORSKER: Thomas Hansen. Foto: Privat Vis mer

- Dette handler om at tillit er viktig for å «komme nær» andre, og få god sosial kontakt. Dersom man har lav tillit til andre, går man ofte inn i sosial kontakt og relasjoner med piggene litt ute. Man er også var for signaler på avvisning (man forventer, registrerer og husker lett slike signaler), som igjen fører til selvforsterkende negative spiraler.

Lav tillit fører til at man mister umiddelbarheten og tryggheten i sosial omgang, som er viktig for å få gode og tette sosiale bånd, mener Hansen.

- For noen kan psykologhjelp bidra til å øke selvtillit og tillit til andre, samt å tenke nytt rundt de sosiale relasjoner en faktisk har; mange ensomme er «sosiale perfeksjonister», og har altfor høye forventninger til det sosiale.

Hvordan øke tillit til andre?

- Hvordan kan man få mer tillit til andre?

- Mange med lav tillit til andre er sårbare for kritikk og avvisning, og har lettere for å registrere og huske tegn på avvisning, som man lar seg stresse og påvirkes av. En strategi er å få hjelp av en psykoterapeut til å jobbe med sine egne negative antakelser, sosiale strategier og grubling, sier Hansen.

En annen strategi kan være å våge mer i sosiale settinger, og tørre å vise seg sårbar eller å gå inn i sosiale aktiviteter man kvier seg for.

- Ved å teste ut dette vil man forhåpentligvis få positive erfaringer, i tillegg til at man bygger selvtillit og trygghet. Ofte vil folk med angst og lite tillit søke seg bort fra sosiale situasjoner, som bare øker utenforskap og ensomhet, og skaper større problemer med angst og mistillit.

De som opplever kronisk ensomhet, vil ofte ha mer sammensatte problemer, som for eksempel psykiske plager, mindre sosioøkonomiske ressurser, helseproblemer, og en del har opplevd problemer i barndommen som gjør det vanskelig for dem å bygge nære relasjoner, ifølge Hansen.

- For andre har ensomheten kommet som følge av livsendringer, som flytting, tap av nære personer, ved å gå av med pensjon eller andre store overganger i livet, helseproblemer eller ved å isolere seg sosialt. Det å bli skilt eller etterlatt er blant de viktigste faktorene eller årsaksforklaringene, forklarer Hansen.

Forebygging kan være avgjørende

Ifølge Hansen, har tiltak for å redusere eller forebygge ensomhet vist seg å ha begrensede resultater.

- Ofte skyldes dette at ensomheten har sammensatte forklaringer som gjerne går langt tilbake i tid, og da hjelper det ikke å skape sosiale møteplasser.

For mange er tidlig forebygging avgjørende, slik som gode oppvekstsvilkår, forebygging av mobbing og utenforskap på skolen, og lignende.

- Det er vanskelig å måle hva slags effekt tiltakene har på ensomhet i voksenlivet, men tiltak som handler om å knytte bånd, gjennom internett eller treffpunkter i nærmiljøet, kan hjelpe for noen. Særlig de som har blitt ensomme fordi de har blitt mer isolert som følge av tap av venner, jobb, helseproblemer eller lignende, sier Hansen.

Ensomhet er nor vi må leve med

Psykolog Peder Kjøs har tidligere uttalt til KK at opplevelsen av ensomhet er noe vi må leve med – og at det er helt naturlig. Det blir først et problem når du mangler nære relasjoner i livet ditt.

- Ensomhet, særlig over tid er en nedbrytende følelse som gjør noe med hele selvforståelsen til et menneske. En følelse av å ikke slippe inn i et fellesskap. At man ikke er god nok. Det er fryktelig tøft for den som står i det, sier Kjøs.

Så hva kan du selv gjøre for å bli mindre ensom?

Ifølge Kjøs er det mange som unngår å oppsøke nye relasjoner, i redsel for å bli avvist. Det kan i verste fall føre til sosial angst.

Han anbefaler å forsøke å tenke mindre på hvordan du fremstår i møte med andre. Tenk på at du skal være slik du ønsker at andre skal være mot deg. En god regel er derfor å få den andre personen til å fortelle om seg selv. Da viser du interesse, og den andre personen føler seg sett vil åpne seg opp mer.

- Alle liker å møte mennesker som lytter, stiller spørsmål og er interesserte, sier Kjøs.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer