Hypogonadisme:

Etter 13 spontanaborter kom den første babyen

Med Anne Lises diagnose var det tvilsomt om hun ville klare å bære fram barn. Nå har hun og samboeren syv barn til sammen.

BARNERIK: Anne Lise ønsket seg barn fra hun var 19 år, men måtte gjennom mange tøffe runder før hun en dag satt der med en stor flokk. Her er Anne Lise med Robin på fanget, Nikoline, Mats-Alrek med Caspian på fanget, Ailo og Jenny. FOTO: Privat
BARNERIK: Anne Lise ønsket seg barn fra hun var 19 år, men måtte gjennom mange tøffe runder før hun en dag satt der med en stor flokk. Her er Anne Lise med Robin på fanget, Nikoline, Mats-Alrek med Caspian på fanget, Ailo og Jenny. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da legen fortalte Anne Lise Bergesen (40) at hun har en fiendtlig livmor, som ville frastøte seg fremmedlegemer som for eksempel sæd, gikk verden i grus. Anne Lise hadde alltid sett for seg en stor familie, nå skulle hun trolig ikke få barn i det hele tatt.

Problemet var ikke å bli gravid, men det befruktede egget festet seg ikke. Hele 13 spontanaborter i perioden da hun var 19-30 år gjorde livet tungt for Anne Lise, men hun nektet å gi opp håpet.

– I begynnelsen godtok jeg bare legens beskjed, jeg var ung og usikker, sier Anne Lise.

– Alle spontanabortene gjorde selvfølgelig noe med meg, og jeg var bestemt på at alle muligheter måtte prøves. Min ekssamboer og jeg skulle få forsøke prøverørsbehandling i 2011.

Innen det skjedde, ble Anne Lise gravid på helt naturlig måte, og gleden var enorm da Jenny kom til verden i 2012.

STORFAMILIE: De er mange rundt bordet - mange flere enn Anne Lise noen gang turte å håpe på. F.v: Jenny, Mats-Alrek, Nikoline, mamma Anne Lise, Caspian i mamma armer, Ailo og Robin. FOTO: Privat
STORFAMILIE: De er mange rundt bordet - mange flere enn Anne Lise noen gang turte å håpe på. F.v: Jenny, Mats-Alrek, Nikoline, mamma Anne Lise, Caspian i mamma armer, Ailo og Robin. FOTO: Privat Vis mer

Måtte få tette barn

Anne Lise var 31 år da hun ble mamma. Gynekologen forklarte at med diagnosen sekundær hypogonadisme, sender ikke hjernen de rette signalene til eggstokkene. Anne Lise kan ha regelmessig menstruasjon en periode, så kan det gå måneder til neste gang. Det er ganske typisk for eggstokksykdommen hun har.

– Jeg fikk beskjed om at hvis jeg ville prøve å få flere barn, burde det skje fort, sier Anne Lise.

– Vi dro til Danmark for prøverørsbehandling ganske kjapt, senere brukte vi privatklinikk i Bergen. I den offentlige køen i Norge ville vi kommet bakerst, siden vi allerede hadde et barn. På grunn av min alder og sykdom hadde vi ikke tid til å vente.

Nå fulgte en tid med både ned- og oppturer, ut med egg, befrukte egg, inn med egg, egg på frys og spontanaborter. Det ble kostbart med reiser og medisiner, men Anne Lise var fast bestemt på at Jenny ikke skulle vokse opp som enebarn. Det gjør hun heller ikke.

Kjetil var usikker

Anne Lise fikk hormonbehandling og var gjennom tre tvillingsvangerskap, der den ene døde tidlig i graviditeten, mens den andre klarte seg og ett svangerskap med bare ett foster. Alt dreide seg om å få barn så fort som mulig, det var tøft psykisk, og gjorde også noe med parforholdet. Men Anne Lise fikk de barna hun ville ha; Etter Jenny i 2012, kom Nikoline i 2014, Mats-Alrek i 2015 og Ailo i 2017.

Da Ailo var drøyt året, tok forholdet til barnefaren slutt, men de to har beholdt vennskapet og samarbeider svært godt om barna, som bor hos mamma, men ser pappa hver uke.

– Etter et år begynte jeg å kjenne på at jeg ønsket meg kjæreste igjen. Jeg begynte å date litt, og var blant annet på Tinder. Det var der jeg møtte Kjetil Hårvik (37) sier Anne Lise.

– Jeg hadde da sønnen min Elias, født i 2009, 50 prosent, det har jeg fremdeles. Og selv om jeg likte Anne Lise veldig godt, var jeg redd for å gå inn i et forhold, der jeg skulle få fire bonusbarn og Elias fire bonussøsken, sier Kjetil.

Anne Lise forteller at de datet i tre måneder før de ble kjærester. Tre måneder etter at de ble sammen, var Anne Lise gravid. Det var en uventet, men svært velkommen overraskelse. Mirakelunge, kalte legen Robin, som ble født samme dag som familien overtok huset på Sandsli utenfor Bergen. Det tok litt tid for de fem barna å venne seg til den nye situasjonen, men det gikk seg til.

Nå sier eldstemann Elias at det kunne være litt ensomt hos pappa med bare de to. I storfamilien har han alltid noen å være sammen med, og han kan også sitte alene på rommet sitt og spille.

STORESØSTER: Jenny har etterhvert fått mange søsken hun kan følge til og fra barnehagen. Her har hun vært med å hente barnehageguttene, Robin og Ailo. FOTO: Privat
STORESØSTER: Jenny har etterhvert fått mange søsken hun kan følge til og fra barnehagen. Her har hun vært med å hente barnehageguttene, Robin og Ailo. FOTO: Privat Vis mer

Visste ikke at hun var gravid

Alle søsknene var glade for den lille broren, som kom til verden i 2020. Men det skulle ikke slutte der. Noen måneder senere ble Anne Lise gravid på nytt. På grunn av de uregelmessige blødningene, og fordi hun ikke hadde svangerskapsplager, oppdaget ikke Anne Lise at hun var gravid før det hadde gått fire måneder. Det var kanskje et enda større sjokk denne gangen, og nyttårsaften 2021 så Caspian dagens lys. Enda mer glede hos den allerede store søskenflokken. Alle svangerskapene og fødslene beskriver Anne Lise som lette.

– Hun er utrolig flink med organisering av alt, både når det gjelder barna og huset, sier Kjetil beundrende.

– Som medeier i et firma jobber jeg i perioder svært mye, men Anne Lise klager aldri, selv om det hender jeg jobber overtid både om ettermiddagen og i helgene. Det eneste hun kan klage på er at jeg ikke vet hvor skittentøyskurven er.

Kjetil poengterer hvor heldig han er med en så fin samboer og kjekke barn. Han er glad han ikke lot seg skremme av en alenemor med fire tette unger.

Anne Lise forteller at hun trolig blir hjemme et par år, for å få kabalen til å gå opp. Det er viktig med rutiner og fordeling av arbeidsoppgaver i en så stor familie, der alle har sine plikter, tilpasset alderen. Det er Anne Lise som sørger for at alle har det de til enhver tid trenger. Barna har årskort på flere aktiviteter i nærmiljøet, og i helgene drar storfamilien ofte på utflukt.

– De eldste har smartklokker, slik at jeg kan ringe dem. De yngste løper jeg etter, så det er greit å være to voksne når vi er på tur, sier Anne Lise og ler.

En vanlig dag

Anne Lise forteller hvordan en vanlig dag ser ut hjemme hos familien Bergesen Hårvik.

Kjetil kjører hjemmefra kl. 0550, mens Anne Lise vekker barna cirka kl. 0700. Caspian er så liten at han får mat om natten og sover på foreldrenes rom, mens de andre barna har egne rom.

De eldste barna klarer alt med påkledning selv, og skittentøyet legges til vask, mens mamma tilrettelegger for de yngste. Så er det frokost, der alle rydder etter seg. Anne Lise smører matpakker til alle, bortsett fra Elias, som helst vil lage sin egen matpakke. Han tar bybanen til skolen, mens de andre går. Ailo og Robin går i barnehage like ved, og Anne Lise putter Caspian i vognen når hun leverer og henter dem til fots. Robin får av og til sitte på vognen hvis han nekter å gå.

– Når det gjelder yttertøy, legger jeg det frem til alle sammen, også til skolebarna. Da er jeg sikker på at de får på seg både hals og votter, ja de klærne været krever.

Heldigvis er Caspian en rolig baby, så Anne Lise får gjort mye i huset før skolebarna kommer hjem ved 14-tiden. Da er det lekser, mens hun forbereder middag og henter i barnehagen. Familien spiser vanligvis middag kl. 1530, alle rydder av bordet og resten av ettermiddagen er åpen for lek og fritidsaktiviteter.

– Det første jeg gjør når jeg kommer hjem, vanligvis ved 17-tiden, er å kysse samboeren min, sier Kjetil.

– Middagen min varmes opp i mikrobølgeovnen, og etter en halvtime er jeg klar til å være familiefar. Da får barna all min oppmerksomhet.

Anne Lise forteller at når det er stille i huset ved 20-tiden, ligger de begge på langsiden av sofaen og ser på tv. Da må batteriene lades. Kjetil sier at han har valgt å legge seg tidligere og tidligere, slik at han får mest mulig sammenhengende søvn før noen av barna begynner å våkne. Han prøver å ta barna om natten, vet at samboeren egentlig har nok med minstemann, og hun trenger også den søvnen hun kan få.

– Det går litt utover kjæresteforholdet at jeg legger meg så tidlig, men vi trøster oss med at det bare er for en periode, sier Kjetil.

– Og nå skal vi ikke ha flere barn, legger Anne Lise leende til.

HJEMMEKOS: Bak sofaen: Mats-Alrek (6 år) og Nikoline (7 år). Oppi sofaen: Lille Robin (1 år), Jenny (9 år), og Ailo (4 år). FOTO: Privat
HJEMMEKOS: Bak sofaen: Mats-Alrek (6 år) og Nikoline (7 år). Oppi sofaen: Lille Robin (1 år), Jenny (9 år), og Ailo (4 år). FOTO: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer