Elizabeth Smart:

Etter 33 års ekteskap tok faren til kidnappingsofferet Elizabeth Smart mot til seg: - Jeg er homofil

Den kristne seksbarnsfaren Ed Smart har brutt med kirken.

GJENFORENT: Elizabeth Smart fotografert i april 2003, kort tid etter at hun ble reddet av politiet. Da hadde hun blitt holdt fanget i ni måneder av kidnapperne. Her med foreldrene Ed og Lois Smart. FOTO: NTB Scanpix
GJENFORENT: Elizabeth Smart fotografert i april 2003, kort tid etter at hun ble reddet av politiet. Da hadde hun blitt holdt fanget i ni måneder av kidnapperne. Her med foreldrene Ed og Lois Smart. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske ekteparet Ed og Lois Smart ble verdenskjent våren 2003, da deres 15 år gamle datter Elizabeth Smart ble reddet etter ni måneders fangenskap hos kidnapperne Brian David Mitchell og kona Wanda Barzee. Hun ble kidnappet fra familiens hjem i Salt Lake City 5. juni 2002.

STØTTE FOR DATTEREN: Ed Smart og resten av familien var fra seg av lykke da datteren Elizabeth Smart ble funnet etter ni måneders fangenskap. Her snakker Elizabeth til pressen, etter at det ble kjent at den ene av kidnapperne ble dømt til livstid i fengsel i mai 2011. FOTO: NTB Scanpix
STØTTE FOR DATTEREN: Ed Smart og resten av familien var fra seg av lykke da datteren Elizabeth Smart ble funnet etter ni måneders fangenskap. Her snakker Elizabeth til pressen, etter at det ble kjent at den ene av kidnapperne ble dømt til livstid i fengsel i mai 2011. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ekteparet Smart giftet seg i 1986 og har vært svorne tilhengere av mormonerkirken The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Over de 33 årene de har vært et ektepar har Ed og Lois fått til sammen seks barn.

Men for to år siden tok endelig Ed Smart (64) mot til seg, og erkjente overfor familien at han har båret på en hemmelighet - både overfor seg selv og dem. I et intervju med avisen The Salt Lake Tribune forteller han nå at han har brutt med kirken fordi han er homofil, og at ekteparet tok ut separasjon i sommer.

- For to år siden innså jeg at jeg ikke er ødelagt, men at jeg rett og slett er homofil. Jeg prøvde å finne en måte å forsone meg med dette, og jeg har prøvd så hardt, sier han til avisen, ifølge Today.

Skrev personlig brev til familien

Som et ledd i prosessen skrev han et langt og ærlig brev til kona og barna, som han delte med dem via Facebook. I brevet skriver han blant annet: «Avgjørelsen jeg har tatt med tanke på det å være ærlig og sannferdig om min legning, kommer med mange utfordringer, men samtidig er det en stor lettelse».

Etter 33 års ekteskap med kona Lois Smart (62) har paret tatt ut separasjon.

- Jeg ønsker ikke å se tilbake og angre. Så jeg gjorde det jeg ser på som en veldig stor egeninnsats, for å sørge for at jeg ikke føler at jeg har gjort den største tabben i livet mitt, sier han videre til The Salt Lake Tribune.

Både Ed Smart og datteren Elizabeth Smart (31) har, siden hun kom trygt tilbake til familien for nå 16 år siden, jobbet som aktivister for ulike organisasjoner som fokuserer på kidnapping og bortføring.

Elizabeth Smart har nå sin egen lille familie. I 2012 giftet hun seg med skotske Matthew Gilmour (27), som hun møtte da hun var misjonær for den samme mormonerkirken som hennes far nå har brutt med.

Sammen har de fått barna Chloé (4), James (2) og Olivia (9 mnd).

På sin offisielle Instagram-profil har Elizabeth Smart delt flere bilder av familien:

I 2010 ble Wanda Barzee, den ene av kidnapperne, dømt til 15 års fengsel. Åtte år senere fikk hun innvilget prøveløslatelse, og ble sluppet fri fra fengselet i Utah, skrev CNN da nyheten ble kjent.

Brian David Mitchell ble på sin side dømt til livstid i fengsel for kidnapping og seksuelle overgrep mot Elizabeth Smart, og soner nå dommen i et føderalt fengsel i Arizona.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer