Sjeldent virus:

Etter å ha vasket på hytta, ble Elisabeth plutselig veldig syk

- Legene gjorde alt for å finne ut hvorfor jeg var så syk, men var i villrede. Først da jeg fortalte om hyttevasken, fikk de en mistanke.

SJELDENT VIRUS: - Jeg verket i kroppen og hadde høy feber. Jeg var sikker på at det var influensa. FOTO: Astrid Waller
SJELDENT VIRUS: - Jeg verket i kroppen og hadde høy feber. Jeg var sikker på at det var influensa. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Elisabeth Rasch (51) gjorde som hun alltid har gjort når det var spor etter mus i gangen på hytta på Skåbu i Gudbrandsdalen. Hun kostet opp muselorten før hun vasket vekk urinflekkene.

At hun gjorde dette onsdag 5. oktober 2022, har ført til at Elisabeth fremdeles er delvis sykmeldt. Men det tok fire uker før hun merket at noe var galt.

Kost og feiebrett

– For noen år siden så jeg en reportasje på tv om en mor og sønn som hadde blitt veldig syke av musepest. Jeg trodde imidlertid at det måtte dreie seg om større mengder, ikke bare lort fra et par mus, hvis det skulle være farlig, sier Elisabeth.

Hun er hjemme i Heggedal utenfor Asker, fortsatt 40 prosent sykmeldt fra jobben som rådgiver for fagopplæring i Viken kommune.

– Reportasjen om musepest gikk litt i glemmeboken. Jeg har feriert på samme hytte siden 1998, men først etter at vi fikk installert cinderella-toalett, har det vært mus inne i hytta. Tidligere holdt de seg i vedskjulet.

Elisabeth forteller at det ikke har dreid seg om store mengder, og altså ikke vært noe stort problem. Hun har forsøkt å få tettet alle åpninger, men erfarer at det skal lite til før en mus klarer å smyge seg inn.

Elisabeth tenkte ikke mer over mus og muselort i høstferien. Hun hadde reist i forveien og jobbet fra hyttekontor torsdag og fredag, fikk besøk lørdag og søndag. En vellykket miniferie på alle måter.

Da hun begynte å føle seg dårlig torsdag 3. november, relaterte hun det ikke til høstferien. Hun hadde derimot sittet i et langvarig møte i et lite rom på jobben i flere timer, og regnet med at det var derfor hun følte seg trøtt og uggen.

– Neste morgen verket jeg i kroppen og fikk høy feber. Jeg var sikker på at jeg hadde fått influensa, sier Elisabeth.

Ble gradvis dårligere

Hun hanglet seg gjennom helgen. Elisabeth har hatt migrene i mange år, og nå slo den til for fullt. De vanlige migrenemedisinene hadde dårlig effekt. Hun ringte fastlegen mandag morgen og forklarte at hun hadde fått influensa, men ikke orket å komme på legekontoret. Legen stilte kontrollspørsmål for å utelukke andre tilstander, og Elisabeth fikk sykmelding. Legen ba Elisabeth ta kontakt igjen hvis hun ikke ble bedre etter noen dager, eller hvis noe annet skulle oppstå.

– Jeg tok jevnlig Paracet for å få ned feberen, som om morgenen lå på 39 grader. Til tross for dette gikk ikke temperaturen ned til normalt nivå, og jeg følte meg mer og mer dårlig. Jeg var kortpustet, men hadde ellers ingen luftveissymptomer, sier Elisabeth, som tok hjemmetester fem dager for å utelukke Covid.

– Kjæresten min sørget for at jeg fikk nok mat og drikke under hele sykdomsperioden. Jeg har også hatt min datter og venninner til hjelp. Jeg er takknemlig for all støtte jeg har fått, det er litt skummelt å bo alene når man er syk.

Hodepinen og allmenntilstanden ble verre og verre, og etter en rask telefon til legevakten på Bærum sykehus onsdag, fikk Elisabeth beskjed om å komme rett inn. Elisabeth forklarte at hun ikke ville klare å sitte på et venterom, og ble lovet en seng med en gang hun kom. Da begynte ting å skje.

SMERTEFULLT: – Det kjentes ut som om noen kontinuerlig slo med en øks mot venstre side av hodet mitt. FOTO: Astrid Waller
SMERTEFULLT: – Det kjentes ut som om noen kontinuerlig slo med en øks mot venstre side av hodet mitt. FOTO: Astrid Waller Vis mer

En måned uten riktig diagnose

På legevakten tok de ulike prøver og tester. CRP var alt for høy, oksygenopptaket var for lavt, pulsen var for høy og blodtrykket for lavt. Røntgen viste mulig lungebetennelse, og det ble bestemt at Elisabeth skulle legges inn. Legene mistenkte blodforgiftning, og behandling med antibiotika intravenøst ble straks satt i gang.

Elisabeth fikk antibiotika rett i årene fire ganger i døgnet, hun fikk også Paracet, uten særlig effekt verken på smerter eller feber. Hun lå også med oksygen hele tiden, slik at det ble lettere å puste. Covid-testene var fremdeles negative.

– Selv om ingen kunne si hva som feilte meg, var det trygt å få omsorg på sykehuset. Jeg fikk enerom, og det ble tatt enda flere prøver dagen etter. Hodesmertene ble så grusomme at jeg trodde jeg skulle dø, sier Elisabeth.

– Det kjentes ut som om noen kontinuerlig slo med en øks mot venstre side av hodet mitt. Jeg var så dårlig at jeg ble apatisk til hva som skjedde. Men jeg ville snakke med datteren min før jeg døde. Hun ble selvfølgelig også redd.

Da Elisabeth plutselig fikk nyre- og leversvikt, ble tilstanden enda mer urovekkende. Legene trodde kanskje det kom av kontrastvæsken i forbindelse med CT-undersøkelse. Det ble tappet spinalvæske fra ryggraden, ingen funn der heller. Elisabeth har en stoffskiftesykdom, som også ble svært påvirket av denne ukjente sykdommen. Nyre- og leverprøvene ble litt bedre etter noen dager og Elisabeth ble flyttet til et dobbeltrom.

– Legene gjorde alt de kunne for å finne ut hvorfor jeg var så syk, men innrømmet at de var i villrede. Først da de ba meg fortelle hva jeg hadde gjort flere uker bakover i tid, og jeg nevnte muselorten på hytta, var det en av legene som mistenkte musepest, sier Elisabeth.

– Det ble tatt en spesiell test, som det ville ta tid å få svar på. Da legen sa jeg ikke ville bli bedre av å ligge på sykehuset, og at jeg kunne reise hjem hvis noen kunne se til meg, gjorde jeg det.

Etter seks dager ble Elisabeth utskrevet fra sykehuset. I epikrisen sto det uspesifisert lungebetennelse, uspesifisert nyresvikt og uspesifisert migrene.

Den riktige diagnosen fikk hun av fastlegen tre uker senere: Musepest.

MUSEPEST: Den riktige diagnosen fikk Elisabeth av fastlegen flere uker etter at hun ble syk: Musepest.FOTO: Astrid Waller
MUSEPEST: Den riktige diagnosen fikk Elisabeth av fastlegen flere uker etter at hun ble syk: Musepest.FOTO: Astrid Waller Vis mer

Vanligvis milde symptomer

Tone Kristin Bjordal Johansen er seniorforsker ved FHI ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr. Hun forteller at antall personer som får musepest varierer fra år til år, og at dette trolig er relatert til endringer i bestanden av klatremus. De siste fem årene har det i Norge vært mellom 11 og 38 tilfeller (38 tilfeller i 2021). Hittil er det meldt 20 tilfeller av musepest fra 2022. Det kan være noe forsinkelse i innrapporteringen, slik at tallet kan øke noe.

– De fleste som smittes får mild sykdom, men noen kan få mer alvorlig sykdom med nyreskade. Sykdommen har vanligvis to faser, først en akutt fase med feber og influensalignende symptomer, forklarer Bjordal Johansen.

– Etter en periode på 3-5 dager kan symptomer på akutt nyresykdom opptre hos noen pasienter.

Forskeren sier at det verken finnes vaksine eller spesifikke medikamenter mot sykdommen. Pasienter får generell støttebehandling, i alvorlige tilfeller kan dialyse være aktuelt. Prognosen er god, selv om det kan ta noe tid før man er helt frisk.

Lang sykdomsperiode

– Vel hjemme var det jeg som gikk med museskritt. Det føltes som om jeg ikke eide muskler, energinivået var helt på bunnen, og jeg ble andpusten og utslitt av å tusle fra badet til sofaen eller sengen. Hadde ingen servert meg mat, hadde jeg trolig ikke spist, forteller Elisabeth nøkternt.

Sakte, men sikkert begynte hodepinen å slippe taket, og formen ble gradvis bedre på alle områder. Elisabeth var fremdeles svært kortpustet, nå visste hun at det var på grunn av lavt oksygeninntak. Hun ble 100 prosent sykmeldt ut året og var avhengig av hjelp til alle praktiske oppgaver. Elisabeth forteller at hun ble godt fulgt opp av fastlegen, og at alle prøver gikk riktig vei. Kroppen måtte selv bekjempe viruset.

– Etter å ha spist Fjordland i tre uker, klarte jeg så vidt å lage meg noe annet lettvint selv, sier Elisabeth og ler.

– Det viktigste var uansett at jeg fikk i meg de næringsstoffene kroppen trenger.

IMMUN: – Ifølge legen er man immun mot musepest når man har hatt det én gang, så jeg er ikke redd for å dra på hytta igjen. FOTO: Astrid Waller
IMMUN: – Ifølge legen er man immun mot musepest når man har hatt det én gang, så jeg er ikke redd for å dra på hytta igjen. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Normale verdier

Først i midten av januar 2023 viste blodprøvene at alle verdier ligger innenfor referanseområdet. Elisabeth går til jevnlige kontroller, og planen er å begynne i full stilling igjen 19. februar. Hun er vanligvis en aktiv dame, men sier det har vært helt nødvendig å la kroppen få ro. Hun forteller historien sin for å advare andre mot å feie/koste muselort, uansett hvor lite det er. Denne fæle sykdommen unner hun ingen.

– Ifølge legen er man immun mot musepest når man har hatt det én gang, så jeg er ikke redd for å dra på hytta igjen. Ikke er jeg redd for mus heller, sier Elisabeth og ler hjertelig.

Galgenhumoren har hun beholdt.

– Men jeg har en følelse av at jeg heretter blir alene om å fjerne muselorten, uansett hvor lite det er.

- Hytta er opprinnelig fra 1937, og det er nok på tide å få noen kyndige personer til å sjekke hele hytta for eventuelle musehull. Vi får gjøre det som er mulig for å unngå besøk av de små gnagerne.

Elisabeths kjæreste og datter har lest og godkjent artikkelen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer