Psykopat:

Etter bruddet så «Linda» eksen i et nytt lys: - Han har alle trekkene til en psykopat

– Jeg har aldri elsket noen høyere, men aldri hatet noen så mye heller. Så sykt har dette forholdet vært.

VAR SAMMEN MED EN PSYKOPAT: Hverdagen til Linda var preget av usikkerhet og uforutsigbarhet. Hun kunne aldri planlegge noe sammen med Marius, for han holdt aldri avtaler. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
VAR SAMMEN MED EN PSYKOPAT: Hverdagen til Linda var preget av usikkerhet og uforutsigbarhet. Hun kunne aldri planlegge noe sammen med Marius, for han holdt aldri avtaler. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da «Linda» (33) var student, møtte hun mannen som hun så for seg å leve resten av livet sitt sammen med. Vi kaller han «Marius». Han var sjarmerende, omtenksom og smart. Han lagde middag og kjøpte fine gaver til henne.

– Han brukte tid på å vise at han brydde seg om meg, og ga meg masse oppmerksomhet. Jeg har ikke så mange forhold bak meg, og jeg var sikker på at dette forholdet kunne bli veldig bra, forteller hun.

Etter hvert begynte ting å endre seg. Marius elsket oppmerksomhet, og han var ofte på byen og festet til stengetid. Linda satt hjemme og ventet på ham.

– Han ringte alltid og sa at han var forsinket – det var alltid en eller annen unnskyldning. Ofte kom han ikke hjem før ved 4-5-tiden på natta, eller så kom han ikke hjem i det hele tatt, sier Linda.

Etter å ha vært kjærester i litt over to år, flyttet Linda og Marius sammen. Hun trodde at det ville være bra for forholdet – da ville det bli lettere å avtale ting. Men han fortsatte å feste mye, og kom sjelden hjem før langt på natt.

– Jeg ble ofte sint og kjeftet på ham, men hver gang jeg sa ifra om at han hadde brutt avtaler, eller gjort noe dumt, sa han at det var min feil. Han sa at tillit var viktig for ham, men det var alltid han som brøt tilliten – gang på gang. Allikevel var det alltid min feil, sier Linda, og forteller om et eksempel:

– En gang skulle vi dra til foreldrene hans tidlig på morgenen. Jeg var på plass for å rekke bussen, men han var ikke der. Vi bodde ikke sammen på dette tidspunktet, så jeg prøvde å ringe han. Fikk ikke svar. I ettertid beskyldte han meg for å ikke tenke fremover. Jeg skulle ha tatt bussen som gikk to og en halv time senere, slik han gjorde. Dette fikk jeg skylden for...

Jeg følte meg så liten og verdiløs

Linda begynte å isolere seg hjemme. Samboeren gjorde det han selv ønsket, mens hun ventet på ham. Hun snakket om forholdet til familie og venner, som prøvde å forklare henne at det var et usunt forhold. Men hun klarte ikke å se det selv.

– Det endte alltid med at det var jeg som måtte si unnskyld til han. Han hadde så stor makt over meg – jeg følte meg så liten og verdiløs.

Linda prøvde å snakke med familien til Marius, men de mente at hun måtte ordne opp i forholdet selv. Hun tok også kontakt med samboeren til broren hans, men hun ville heller ikke ta parti. Hennes egne foreldre ble slitne av at det stadig var nye problemer som dukket opp.

– Søsteren min sa at han behandlet meg som et insekt. Hun ville ikke møte han, fordi hun ikke visste hvordan hun skulle forholde seg til en som var så slem mot søsteren hennes. Allikevel klarte jeg ikke å komme meg ut av forholdet.

– Jeg tenkte at forholdet ikke var bra – de kranglet ofte, og var uenige om mye. Han ville ut på byen for å drikke og feste, mens Linda ville være hjemme. Det var slik jeg merket at forholdet ikke var bra, de ville forskjellige ting med livene sine, sier Lindas søster, «Trine».

Trine merket ganske tidlig at forholdet ikke var helt bra – hun skjønte det på måten Linda snakket om han på, og hun stusset over at han sjelden ville møte henne og resten av familien. Han hadde alltid unnskyldninger for ikke å bli med.

– Han sa stygge ting til henne, som at hun var tykk og at hun bare syntes synd på seg selv. Bare måten hun spiste og drakk på kunne han irritere seg over.

Trine ba søsteren om å få han ut av huset før han fikk gjort mer skade – hun sa at han kom til å ødelegge henne fullstendig.

– Det var vanskelig å få Linda til å forstå at han ikke var bra for henne. Jeg tror hun tenkte at det var bedre å ha ham, enn ingen, selv om han var fæl mot henne. Hun er redd for ensomheten.

SKAPTE MYE FRUSTRASJON: "Linda" forteller om hvor håpløst det var at kjæresten aldri klarte å holde en avtale, og at hun alltid fikk skylden for det som gikk galt. FOTO: NTB Scanpix
SKAPTE MYE FRUSTRASJON: "Linda" forteller om hvor håpløst det var at kjæresten aldri klarte å holde en avtale, og at hun alltid fikk skylden for det som gikk galt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ble dumpet av kjæresten

Hverdagen til Linda var preget av usikkerhet og uforutsigbarhet. Hun kunne aldri planlegge noe sammen med Marius, for han holdt aldri avtaler.

– Denne ekstreme usikkerheten er nesten som å frata noen friheten til å leve et godt liv. Han sa masse fæle ting; at jeg var stygg, feit og syk. Og man blir kanskje syk av å være i et slikt forhold. Tingene han sa, kommer jeg aldri til å glemme, sier Linda, og legger til:

– At dagen ender opp med å bli dårlig, etter at samboeren har hatt en fantastisk kveld på byen, føles helt meningsløst. Jeg skulle ønske jeg klarte å si ifra tydelig, men jeg var så glad i han at jeg ikke klarte det. Jeg har aldri elsket noen høyere, men aldri hatet noen så mye heller. Så sykt har dette forholdet vært.

Forholdet tok etter hvert slutt, etter omtrent fire og et halvt år. Men det var ikke Linda som slo opp – det var Marius som dumpet henne.

– Vi hadde en heftig krangel, hvor han tok tak i håret mitt og dro meg ut av senga. Etterpå påsto han at det aldri hadde skjedd – det var noe jeg hadde «funnet på». Den kvelden bare dro han, og var borte i tre dager. Da han kom hjem, så han at jeg var helt ødelagt. Da bestemte han at forholdet var over, sier hun, og fortsetter:

– Det er vondt å tenke på at det var han som dumpet meg. Selv om jeg visste at han ikke var bra for meg, var det vanskelig å gi slipp. Jeg har prøvd å holde kontakten, men han vil ikke det.

Psykopatiske trekk

I løpet av disse årene hadde ikke Linda og Marius funnet på mye sammen – de besøkte hverandres familier svært sjelden, og de hadde kun vært i to parmiddager. Marius trivdes best på byen – der kunne han få den oppmerksomheten han ønsket.

– Jeg syntes det var rart at vi aldri fant på ting sammen med andre. Og selv om han likte å dra ut på byen, gjorde vi det sjelden sammen. Vi kranglet alltid, og det hendte at han havnet i slåsskamper, forklarer Linda.

For å komme seg videre etter bruddet, har Linda gått til psykolog. Hun har også snakket med venner om forholdet, og en venninne forklarte henne at han måtte være psykopat. Da hun begynte å lese hva som kjennetegner en psykopat, ble hun overrasket over hvor mye som stemte.

– Jeg kan ikke med sikkerhet si at han er psykopat, men han har så å si alle trekkene som kjennetegner psykopatisk atferd. Jeg fikk en åpenbaring – plutselig forsto jeg hvorfor han hadde oppført seg slik, jeg syntes nesten synd på ham. Nå tenker jeg at jeg burde ha sett det mye tidligere, men det er vanskelig når man står midt i det.

Hva kjennetegner en psykopat?

Psykopati er et begrep, og inngår ikke i psykiatrisk klassifikasjon. Det brukes mer som en beskrivelse av en bestemt type atferd.

– Det som kjennetegner en psykopat, er at han eller hun ikke er snill, og heller ikke viser takknemlighet eller sårbarhet. Men det er jo ofte slik at dersom du blir veldig forelsket, kan personen ofte slippe unna med sjarm og bortforklaringer, og da er det ikke sikkert at trekkene blir så tydelige, sier Dag Øyvind Engen Nilsen, psykolog og fagdirektør hos Psykopaten.info.

De færreste psykopater innser at de har et problem. Noen av disse personene har hatt atferdsvansker fra de var unge.

Personer som er i et forhold med en psykopat, kan ha vanskeligheter med å forstå det selv. Mange vil istedenfor prøve å redde forholdet, ved å «endre» personen de er sammen med.

– Det eneste du kan gjøre for å forbedre situasjonen, er å komme deg ut av det så fort som mulig, for det blir bare verre. Personen kommer ikke til å forandre seg, sier Nilsen.

Å leve i et forhold med en psykopat vil gå utover motivasjon, selvfølelse og energinivå. Man skjønner som regel ikke hvorfor man ikke får gjort noe, og mange neglisjerer egne behov.

– Det er egentlig ganske enkelt: Om personen ikke er snill mot deg, er det ikke et bra forhold. Og desto mer du godtar fra den andre personen, vil han eller hun tøye grensene slik at det kun blir verre. Det er viktig å komme seg ut av et slikt forhold. Det kan være lurt å snakke med noen, og få støtte fra familie og venner. Jeg vil anbefale at man fortsetter å gå på jobb, og alt man gjør alt man ellers ville ha gjort. Fokuser på ditt eget liv, sier Nilsen.

Jeg var vant til å bli behandlet dårlig

Linda ble utsatt for mobbing i oppveksten, noe som har preget henne senere i livet også. Hun omtaler seg selv som litt svak og usikker, noe hun tror at Marius gjennomskuet ganske tidlig.

– Jeg var vant til å bli behandlet dårlig. Jeg har lest at psykopater velger partnere som har litt dårlig selvtillit, og ikke kan konkurrere mot dem kunnskapsmessig eller yrkesmessig. Jeg føler meg egentlig bare lurt. Jeg lurer på om han har vært glad i meg i det hele tatt. Hele forholdet føles totalt bortkastet.

Tiden etter bruddet har vært vanskelig for Linda, noe søsteren tydelig har lagt merke til. Hun sliter mye med selvfølelsen.

– Hun har blitt innesluttet, ler sjelden, og gråter ofte. Hun har rett og slett blitt deprimert. Forholdet mellom oss to er på en måte litt forandret, fordi jeg har vært oppriktig irritert og sint på henne, for at hun har latt det gå så langt. Jeg synes at hun skulle ha avsluttet forholdet mye tidligere, sier Trine.

Har blitt redd for å innlede et nytt forhold

Linda visste at Marius hadde en ekskjæreste, og hun klarte å finne ut av hvem hun var. Da valgte hun å ta kontakt. Den andre kvinnen satt igjen med akkurat den samme erfaringen.

– Han kalte henne ond og gal, og behandlet oss like dårlig. Gjennom hele forholdet klamret jeg meg til håpet om at det skulle bli bedre, og at jeg kunne endre han. Men du klarer ikke å forandre en mann i 30-årene, sier hun, og tilføyer:

– Hvis du er i et lignende forhold, og magefølelsen prøver å fortelle deg at det ikke er bra, må du bare bryte ut av det, selv om det er utrolig vanskelig.

Er du redd for å gå inn i et nytt forhold?

– Ja. Jeg har blitt mer skeptisk, og lurer på hva som er hensikten til folk jeg møter. Nå fokuserer jeg på å klare meg på egen hånd. Jeg må finne meg selv før jeg kaster meg ut i noe nytt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer