Taxi

- Etter den turen, tar jeg aldri taxi alene

20 år gammel og ny i Oslo fikk Lisa tilbud om gratis skyss av en taxisjåfør. Hun takket dessverre ja.

TAXI: - I etterkant tenker jeg at det var veldig naivt av meg, men man velger jo å tro det beste om folk, sier Lisa Løvold om hendelsen med taxisjåføren. FOTO: Privat
TAXI: - I etterkant tenker jeg at det var veldig naivt av meg, men man velger jo å tro det beste om folk, sier Lisa Løvold om hendelsen med taxisjåføren. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julebordsesongen er i gang, og nylig ble undertegnede journalist oppmerksom på et Facebook-innlegg som beskriver et mareritt av en taxitur som fant sted i Oslo. En kvinne ble brutalt overfalt av en taxisjåfør, men hun gjorde såpass motstand at han til slutt forlot stedet. Hun ble liggende forslått i en skrent før hun fikk hjelp.

KK har valgt å anonymisere kvinnen.

Hendelsen er politianmeldt. Unni Grøndal, pressesjef i politiet, forteller at de gjennomfører tekniske og taktiske etterforskningsskritt i denne saken.

- Vi tar disse sakene på alvor, og ønsker at alle som opplever hendelser i forbindelse med taxi tar kontakt med politiet, kunne hun fortelle noen dager etter hendelsen.

Ubehagelig opplevelse i taxi

Saken vekket ikke bare oppmerksomheten min som journalist men også et personlig engasjement. Undertegnede journalist har nemlig også hatt en ubehagelig opplevelse i taxi, og jeg ville derfor undersøke ordentlig. Er det trygt for unge jenter å ta taxi alene i Oslo?

Det var våren 2019 at jeg satte meg inn i feil taxi etter en bytur. Av en eller annen grunn satte jeg meg inn i passasjersetet. Jeg pratet i vei med taxisjåføren, brisen og blid som jeg var, men etter noen minutters kjøring så jeg at den ene hånden hans var godt plassert i joggebuksa. For å si det i klartekst: Han satt altså og runket mens han kjørte.

Jeg ble så paff, og ba han om å stoppe – selv om jeg ikke hadde kommet helt hjem ennå. Han protesterte, og sa at han skulle kjøre meg helt hjem. Jeg nektet, og ba om å få gå ut.

Jeg betalte (!), og gikk ut av bilen. Da gikk han også ut av bilen, og fortsatte å prate til meg. Jeg fikk ikke med meg hva han sa, for jeg begynte å løpe. Han ropte et eller annet, og fortsatte å gå etter meg noen meter, før han stoppet og gikk tilbake til bilen.

Dagen etter sa jeg ifra til taxiselskapet, Oslo taxi. De syntes det var forferdelig å høre, og forklarte at de ikke ønsker at slike sjåfører skal jobbe for dem. De oppfordret meg derfor til å anmelde hendelsen. Anmeldelsen ble henlagt grunnet bevisets stilling. Hva som skjedde med sjåføren, vet jeg ikke.

Nå, tre år senere, har jeg tatt kontakt med to taxiselskaper, politiet, og en kvinnelig taxisjåfør, for å undersøke hva som gjøres for at taxituren skal være trygg for alle passasjerer, og hvilke forholdsregler det kan være lurt å ta. Spesielt om man er kvinne.

Politiet oppfordrer til å anmelde

Unn Grøndal i politiet har en klar oppfordring til alle som opplever ubehagelige hendelser når de tar taxi.

- Vi anbefaler alle å anmelde krenkelser. På generelt grunnlag er det viktig for oss å motta disse meldingene fra publikum, også de som ikke er så alvorlige, slik at man kan være med å forhindre nye hendelser.

Grøndal forteller at politiet, i tillegg til å motta en melding/anmeldelse, kan være behjelpelig med å få den som melder til legevakt eller eventuelt overgrepsmottak, samt sette dem i kontakt med en bistandsadvokat.

- Vi tar slike saker på største alvor, uavhengig av hva disse sakene etterforskes som hos politiet. Det er svært alvorlige hendelser som skjer på et sted som i utgangspunktet skal oppleves som en trygg arena.

Ubehagelig taxitur

KK har snakket med flere som har opplevd ubehagelige hendelser. Blant annet Lisa Løvold (26).

Det var i desember 2016. Lisa hadde nylig flyttet til Oslo, og denne kvelden hadde hun bestemt seg for å gå hjem etter å ha vært på byen. Hun var 20 år gammel og student, og valgte å gå istedenfor å ta taxi, for å spare penger.

- En taxi begynte å kjøre ganske sakte ved siden av meg, og rullet ned vinduet. Han hørtes hyggelig ut, og spurte med vennlig tone om det gikk bra med meg. Jeg var ganske beruset, men sa at det gikk bra, og at jeg skulle hjem.

Taxisjåføren spurte om han skulle kjøre Lisa hjem, men hun takket pent nei – flere ganger. Men det var desember, og ganske surt og kaldt ute, så da han tilbød henne å sitte på et stykke på veien uten at hun trengte å betale for det, takket hun ja.

Lisa åpnet døren bak, men taxisjåføren sa at hun kunne sette seg foran. Hun tenkte ikke noe over det, og satte seg i passasjersetet. Praten gikk lett og ledig. Lisa sa ifra om hvor hun kunne hoppe av da de nærmet seg leiligheten hennes.

- Han ville kjøre meg til døren, så jeg skulle slippe å gå i kulden, og da jeg sa at det gikk fint å gå, svarte han at han kunne kjøre meg til døren gratis. Det var ikke noe problem.

Begynte å bli ubehagelig

Da bilen stoppet utenfor leiligheten til Lisa, ble det brått slutt på den hyggelige stemningen. Ifølge Lisa begynte taxisjåføren å si at han hadde vært skikkelig snill mot henne. Hun takket for tjenesten, og idet hun tok av seg beltet, spurte han om hun ikke ville bli sittende og snakke litt.

- Jeg sa at jeg gjerne ville komme meg hjem. Han fortsatte å snakke om at han hadde vært så grei mot meg, og jeg sa at jeg kunne betale for meg. Han svarte at jeg ikke trengte å betale, men at jeg kunne snakke litt med han. Han sa at han ikke skulle gjøre noe mot meg.

Lisa prøvde å åpne døren, men den var låst. Hun fikk den ikke opp.

- Jeg så at det var en knapp i midtkonsollen hvor jeg kunne låse opp døren min. Jeg så litt rundt meg, og vurderte om jeg skulle trykke på knappen, men jeg ble engstelig for hva som kom til å skje videre.

- Freaket ut

Taxisjåføren fortsatte å stille spørsmål. Han lurte blant annet på om Lisa hadde kjæreste.

- Jeg sa at jeg hadde en kjæreste som ventet på meg hjemme. Det var jo bare løgn – i realiteten var jeg alene hjemme.

Lisa beskriver at taxisjåføren la hånden sin ved midtkonsollen, og pratet videre. Hånden kom nærmere og nærmere, slik at han kom borti låret hennes.

- Da freaket jeg ut, og var tydelig på at jeg ville gå ut. Jeg spurte om han kunne åpne døren, og han svarte at dersom jeg ville ha luft, kunne han åpne vinduet. Jeg svarte at jeg ville ut, og da lente han seg over mot meg og tok på puppene mine. Jeg flyttet på meg, slik at jeg fikk trykket på knappen og åpnet døren.

Tar aldri taxi alene lenger

Lisa løp så fort hun kunne, og spurtet opp de fire etasjene slik at hun fikk kommet seg inn i leiligheten.

- Jeg gikk til vinduet, uten å skru på noen lys, for å se om taxisjåføren fortsatt var der, men han hadde kjørt. Jeg ringte til faren min og fortalte hva som hadde skjedd, og han spurte om lure ting jeg ikke hadde tenkt på. Blant annet hvilket taxiselskap det var, om han hadde navneskilt, bilnummer og så videre. Men jeg hadde ikke tenkt over noe av det.

Ettersom Lisa ikke hadde noen detaljer, fikk hun ikke anmeldt hendelsen.

- I etterkant tenker jeg at det var veldig naivt av meg, men man velger jo å tro det beste om folk. I tiden etter, har jeg aldri tatt taxi alene, og jeg sitter aldri foran. Det har hendt at jeg har sittet i en taxi med venner, og to ganger har jeg vært den siste ut av taxien – de gangene har jeg alltid hatt kontakt med noen på telefonen hele turen. Det er synd at man skal ta så mange forholdsregler, men jeg vil ikke havne i en så ubehagelig situasjon igjen.

Dette bør du gjøre når du skal ta taxi

KK har snakket med en taxisjåfør som forteller at hun har hørt om mange lignende historier. Hun ønsker å være anonym.

- Noen opplever å få ubehagelige spørsmål, andre blir befølt om de sitter foran, og noen truet til å tie stille, da sjåføren vet hvor de bor. Noen taxisjåfører kjører altfor fort, og om passasjeren sier ifra, kan sjåførene bli sinte eller truende – spesielt om det er en kvinnelig passasjer. Jeg hadde faktisk ikke turt å ta taxi alene, selv om jeg kjører taxi selv! Sånn skal det ikke være.

Taxisjåføren anbefaler at man noterer bilnummeret eller taxinummeret som står på taket eller på siden av bilen. Det er også viktig å notere seg hvilket selskap taxien kjører for før man setter seg inn.

- Ta gjerne et diskret bilde før du setter deg inn i bilen. Når du sitter i bilen, kan det være lurt å ringe noen som du snakker med.

- Skal være trygt

Birgitta Lim Ersland, fungerende markeds- og kommunikasjonssjef i Oslo Taxi, forklarer at de er opptatt av at transport skal være trygt.

- Alle våre sjåfører gjennom flere kurs for å bli godkjent. I tillegg må de tilbake på oppfriskningskurs hvert andre år. De må også ha godkjent kjøreseddel fra politiet, som inkluderer vandelsattest.

Ersland forklarer at det skal være lett for kunder å se at de reiser med en Oslo Taxi, da sjåførene skal være korrekt uniformerte, og at bilene skal ha en tydelig profilering. I tillegg har alle sjåfører ID-kort i bilen. De har også et døgnåpent kundesenter som bistår kundene.

- Mitt beste generelle råd for kunder som ønsker trygg transport, er å legge merke til hvilken bil man setter seg inn i. Da mener jeg selskap, og eventuelt notere seg løyvenummeret. Det er mange aktører der ute nå, og det er dessverre ikke alle det er like lett å spore opp i ettertid, sier hun.

Slik er konsekvensene

Administrerende direktør i Norgestaxi, Håkon Røkke Christiansen, forteller at det skal være trygt å sette seg i en taxi fra deres selskap, da sjåførene har utdanning, samt har de flere regler og krav som taxisjåførene må følge. Blant annet må de ha politiattest.

- Alvorlige hendelser som det her vises til, oppstår heldigvis ekstremt sjelden. Slike hendelser blir behandlet i henhold til vårt sanksjonsreglement der vi umiddelbart utestenger sjåføren fra tjeneste i en midlertidig periode, og melder hendelsen til politiet. Avhengig av politiets vurdering vil vi videre gjøre tiltak mot sjåføren. Uansett vil sjåføren bli utestengt fra tjeneste en periode, delta på nytt kurs/test og motta en bot, men i verste fall vil Norgestaxi umiddelbart terminere sjåføren fra selskapet, og politiet vil frata vedkommende kjøreseddelen.

Christiansen sier at det er svært viktig for dem å informere politiet i alvorlige saker, slik at de har mulighet til å håndtere potensielle sjåfører med alvorlig avvik, slik de ikke kan kjøre for andre senere.

- Min anbefaling er å bruke app ved bestilling av taxi, og dersom man må praie bil på gata, bør man holde seg til kjente og trygge merkevarer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer