- Nakenyoga kan frigjøre deg fra skam og forlegenhet!
Det sier nakenyoga-entusiast Doria Gani til KK. Før hun ble rammet av kreft, var nakenyoga noe veldig fjernt for henne. Men etter sykdommen skulle yoga bli sentralt i veien tilbake til å trives med egen kropp.
Doria begynte å praktisere yoga i 2010, som en form for rehabilitering etter å ha kjempet mot livmorhalskreft. Senere ble hun yogalærer og lærte seg nakenyoga.
I dag holder hun yogatimer for andre i London, og nylig ga hun ut boken «The Naked Yoga Effect». Boken forteller historien om Dorias liv, og hun håper historien kan inspirere andre som går gjennom en vanskelig tid.

Da Nanna mistet jobben, bestemte hun seg for å skilles også
Farvel skam!
Doria ønsker å fremme kroppspositivisme gjennom nakenyoga og motvirke kroppsskam. I boken sin gir hun praktiske tips om fordelene med å være naken, hvordan man kan bli trygg naken, koble seg til kroppen sin og elske seg selv.
- Jeg følte behov for å spre budskapet mitt for å normalisere nakenhet, da det er viktig for folk å koble seg til og lytte til kroppen sin.
- Vi bruker så mye tid på mobilen og sosiale medier at vi helt glemmer hvem vi er og hva vi vil. Forbindelsen mellom kropp og sinn er ekstremt viktig for å leve et autentisk liv, og hvis du omfavner og aksepterer din nakne kropp uten skam, vil du endelig føle deg uredd.

– Hadde jeg kommet tre dager senere, ville jeg vært død
Rammet av livmorhalskreft
Doria vokste opp i en liten landsby i Toscana i Italia og ble etterhvert en svært opprørsk datter. Hun strøk i 7. klasse og fikk bulimi da hun var 25 år. Doria flyttet senere til London etter å ha utdannet seg til oversetter og tolk.
- Friheten jeg endelig opplevde fikk meg til å utsette returbilletten noen ganger til jeg bestemte meg for å bli permanent i London. Jeg var endelig lykkelig og fri, sier hun.
I 2009 ble hun rammet av livmorhalskreft. Operasjoner, cellegift, strålebehandling, og alle bivirkningene som fulgte med det, ble en del av hverdagen hennes.
Hun husker godt følelsen da hun fikk vite at hun hadde kreft.
- Jeg var i et forhold og blødde etter sex, men siden det ikke var vondt, var jeg ikke spesielt bekymret. Så begynte jeg på p-piller og la merke til at jeg ikke fikk menstruasjonen slik jeg burde hver gang jeg var ferdig med en syklus. Jeg ventet en måned til og fikk ikke mensen, så jeg gikk til legen.
- Resultatene fra legen viste unormale celler. Da jeg tok testen på nytt bekreftet den at jeg hadde livmorhalskreft. Jeg gikk gjennom en biopsi for å oppdage at kreften var på trinn 3, altså veldig avansert.
- Det var en veldig utfordrende tid for meg, og den vanskeligste delen var å ikke kunne vite om jeg ville få en framtid. Etter operasjonen tilbrakte jeg tre måneder i sengen og mamma tok seg av meg.
Hun mener Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg er svært viktig.
- Jeg tror fortsatt ikke at folk generelt er helt klar over risikoen for å få kreft. Før jeg fikk diagnosen stadium 3 livmorhalskreft, ble jeg alltid testet årlig, så jeg vet ikke om legen i en av mine tidligere kontroller feiltolket resultatene av testen, eller om kreften utviklet seg veldig raskt og var veldig aggressiv.

Etter behandlingene lette Doria litt forsiktig etter rehabilitering og deltok på sitt første yogakurs på et senter tilknyttet et av sykehusene i London. Målet var å få kroppen i bevegelse igjen etter lang tid som sengeliggende.
- Det var en veldig moderat praksis sammen med andre yogastudenter som var rammet av kreft. I løpet av timen så jeg meg rundt og sjekket andres uttrykk, men jeg kunne ikke fange noe, siden de var opptatt med å nyte økten. Bevegelsene var nye og ga ingen mening. Det var forvirrende, og jeg fant ikke forbindelsen. På slutten av timen forlot jeg rommet i tvil om det hadde gjort meg noe godt, sier Doria.
Hun gikk likevel tilbake uken etter, og hadde en helt spesiell opplevelse da hun åpnet øynene etter avslapningsøvelsene, såkalt Shavasana.
- Alt i kroppen min levde. Det føltes fantastisk å fysisk legge merke til tærne, kjenne vekten av kroppen min mot bakken og forestille seg avtrykket mitt på jorden mens jeg slapp taket. Jeg dro tilbake til yogakurs igjen og igjen, og la merke til at humøret mitt løftet seg, og jeg begynte å føle meg bedre med meg selv.

Oppdaget nakenyoga
Etter hvert fikk yogareisen henne til å reise til India og Bali for å trene for å bli profesjonell lærer, og hun er nå kvalifisert i Ashtanga Vinyasa, Rocket Yoga, Yin, Mandala og prinsippene for ayurveda og sjamanisme.
- Men det var etter en befriende opplevelse på Burning Man-festivalen at jeg bestemte meg for å begynne å øve og lære nakenyoga. Nakenyoga lærte meg å akseptere kroppen min og akseptere meg selv akkurat slik jeg er i dag, med alle mine ufullkommenheter, og jeg vil formidle denne følelsen til alle som trener med meg.
Burning Man-festivalen foregår vest i USA og er ikke en typisk festival, da det ikke er noen som opptrer der, men det er snarere en festival for å komme sammen som et globalt samfunn av mennesker som deler samme etos. Doria hadde hørt gode ting om festivalen og ønsket å oppleve den selv.
- En morgen våknet jeg veldig tidlig, tok sykkelen og begynte å utforske dette ekstraordinære stedet midt i ingensteds. Plutselig la jeg merke til en enorm kunstinstallasjon av en kvinne i en stående yogaposisjon kalt «Mountain Pose». Denne gigantiske skulpturen var ikke bare utrolig å se på, men hun hadde en luftkompressor installert i brystet, dermed så det ut som om hun pustet! Det var fascinerende, og jeg stoppet for å ta noen bilder.
- I det øyeblikket tok en kvinne i nærheten av seg klærne sine og stilte seg foran skulpturen for en fotoshoot. Hun hadde vakkert, blondt krøllete hår, og jeg gjettet at hun var en profesjonell modell fordi hun poserte så naturlig, selv om hun var helt naken. Jeg ble misunnelig og tenkte at det hadde vært spennende å gjøre noe lignende. Men så sa jeg til meg selv at det var en sprø idé.
Men plutselig var det noe som endret seg, og Doria utbrøt for seg selv: «Jeg skal gjøre dette!»
- Jeg henvendte meg til en profesjonell fotograf og spurte om han ville ta noen bilder av meg, mens jeg utførte nakenyoga. Det ville han. Morgengryets lilla striper spredte seg utover fjellmørket under shooten. Det var en vakker opplevelse. Jeg kjente solen varme opp huden min mens jeg utførte bevegelsene med lukkede øyne, med fokus på pusten min.
- Da jeg kom inn i flyten, følte jeg at jeg ble renset for skam og frykt. Jeg lærte at det å være naken kan frigjøre deg, og jeg dro hjem fra Burning Man-festivalen med et oppdrag - å hjelpe andre å finne den følelsen av frihet.

- Jeg sa ja til alle og kalte det positivt stress
Nervøse første gang
I dag holder Doria timer i nakenyoga i London, og under covid-19 har de fysiske timene foregått online. Hun forteller at alle er velkomne til timene, uansett nivå. Hun har også hatt flere yogaretreats.
- Er folk sjenerte når de kommer til klassen din for første gang?
- Mange av studentene mine er nervøse ja, de føler seg sjenerte og nølende når de går inn i nettrommet. Så snart de innser at atmosfæren er supervennlig og avslappet, slapper de mer av. Å se andre være komfortable i sin egen hud gir dem tillatelse til å føle det på samme måte, og over tid bygger de større tillit til seg selv som mennesker. La oss være gode forbilder og lære barna våre at nakenhet ikke er noe å skjule eller være flau over, sier Doria.
- Mange kvinner er misfornøyde med eget utseende og egen kropp. Hvordan kan de bli mer fornøyde med hvordan de ser ut?
- Kvinnelige kropper har alltid blitt objektivisert. Det er vårt ansvar å jobbe med oss selv og helbrede traumene vi har gjennomgått for å bli en bedre versjon av oss selv. Å praktisere nakenyoga er perfekt for å få kontakt med kroppen sin. Å trene uten klær vil gi deg muligheten til å se og se kroppen din på en måte du aldri har gjort før. Det er som en gjenfødelse, fortsetter hun.
Hun mener man bør tenke på kroppen som om det var biografien din. Den forteller alt om fortiden din. Kanskje du har strekkmerker fordi du nå har en vakker baby, eller kanskje du har gått ned i vekt.
- Du kan ikke endre fortiden din eller straffe kroppen din fordi den ikke er i samsvar med noens standarder, det er bare galt. Bilder på sosiale medier er alle fotoshoppet, og vi må minne oss selv på at vi er nok og vi er vakre. Hvis noen i livet ditt er uenige, vel - jeg tror ikke den personen fortjener energien din. Spesielt kvinner er veldig vare for fordømmelse, og dette hindrer dem i å føle friheten som følger med å være naken, sier hun og fortsetter:
- Vi skal leve våre liv og føle oss fri til å være den vi vil være, på den måten vi vil. Men for å gjøre dette må du virkelig være sterk, for folk vil alltid dømme deg, og hvis du ikke er fast bestemt på å være deg selv uansett hva, vil samfunnet skyve deg tilbake i en liten boks med falsk komfort. Er det enkelt? Ikke i det hele tatt, men det er verdt å kjempe for det du tror på.

Som et resultat av kreftbehandlingen ble Doria infertil. Det fikk henne til å føle at hun ikke var «kvinne nok» og straffe seg selv for å være «ufullstendig». Det skriver hun også om på egen nettside.
- Å oppdage nakenyoga hjalp meg med å revurdere denne negative oppfatningen av meg selv. Det føltes så befriende at jeg ønsket å dele opplevelsen med alle. Da jeg i mange år slet med å akseptere min egen kropp, vil jeg nå hjelpe andre til å føle seg trygge.
- Jeg brenner for å jobbe med kvinner som ikke er komfortable med å vise kroppen sin, eller kvinner som har opplevd kreft, anoreksi og bulimi. Det er et privilegium å hjelpe dem til å akseptere og elske kroppene sine. Den største belønningen for meg er å se forandringen i livet deres og hvor selvsikre de blir. Jeg føler at mitt formål med livet er å frigjøre verden fra kroppsskam, og å fjerne de negative konnotasjonene til ordet «nakenhet», skriver hun.
Forskning: - Yoga kan ha god effekt
- Det å bevege seg og bruke kroppen er bra både før, under og etter kreftbehandling. Det kan gi overskudd i hverdagen og bidra til økt livskvalitet, bedre humør og økt grad av velvære, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til KK.
Kreftforeningen har hatt pop up yoga i Kreftforeningens Vitensenter flere ganger, samt Yoga i parken på innlandet og noen Vardesenter og Pusterom har tilbud om yoga.
Bevegelse under og etter kreftbehandling gir også andre flere helsegevinster, blant annet bedre immunforsvar, økt matlyst hvis det er vanskeligere å spise enn før, opprettholdelse av stabil kroppsvekt og muskelmasse, bedre immunforsvar og redusert risiko for infeksjoner og redusert risiko for tilbakefall av enkelte krefttyper.
- Mange opplever at yoga hjelper mot smerte og ubehag etter kreftbehandlingen, og at det kan gi god avspenningseffekt, noe som igjen gir bedre søvn og mindre stress, tretthet og ubehag. Yoga er en veldig fin aktivitet, der du i tillegg møter andre som er i samme situasjon som du er, sier Ross.
