Påskekrim:

Etter påskeegg-jakten drepte James Ruppert sine elleve familiemedlemmer

Den blodige massakren var over på fem minutter.

KALDBLODIG DRAPSMANN: James Ruppert skjøt og drepte moren, broren, svigersøsteren og sine åtte nieser og nevøer våren 1975. Dette bildet er tatt i forbindelse med rettssaken fem år senere. Ved hans side sitter advokatene H.J. Bressler og Hugh Holbrook. FOTO: NTB Scanpix
KALDBLODIG DRAPSMANN: James Ruppert skjøt og drepte moren, broren, svigersøsteren og sine åtte nieser og nevøer våren 1975. Dette bildet er tatt i forbindelse med rettssaken fem år senere. Ved hans side sitter advokatene H.J. Bressler og Hugh Holbrook. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Påskesøndag 30. mars 1975 arrangerte farmor Charity Ruppert (65) påskeegg-jakt for barnebarna Leonard III (17), Michael (16), Thomas (15), Carol (13), Ann (12), David (11), Teresa (9) og John (4) på gressplenen foran huset i Minor Avenue i Hamilton, Ohio.

Familieidyllen var komplett.

Men lite visste hun at hele familien, inkludert henne selv, skulle bli skutt og drept av sønnen James Ruppert (41) - bare noen timer senere.

Etter påskeegg-jakten gikk Charity inn i huset, hvor hun forberedte den tradisjonsrike påskelunsjen. Hun fikk hjelp av eldstesønnen Leonard Ruppert Jr. (42) og svigerdatteren Alma Ruppert (38). Yngstesønnen James lå i andreetasje og sov ut gårsdagens rus.

Storebroren giftet seg med James' ekskjæreste

Kvelden i forveien hadde nemlig James feiret sin egen 41-årsdag ved å først skyte blink på hermetikkbokser ved en elv i nærheten, før han siden hadde dratt til en lokal bar for å slukke sorgene sine.

Ifølge den 28 år gamle servitrisen Wanda Bishop hadde James nemlig langet ut om hvor irritert han var på moren som truet med å kaste ham ut av familiehjemmet. Wanda har i avhør fortalt at James' mor hadde påpekt at dersom han kunne drikke øl på den lokale baren hver kveld, syv dager i uken, kunne han også betale husleie. Dette falt ikke i god jord hos James.

James skal også ha båret nag til storebroren Leonard jr. som både hadde gjort suksess innen elektroteknikkbransjen, eide sitt eget hus og ikke minst hadde giftet seg med James' ekskjæreste Alma - selv var han singel, arbeidsledig og bodde hjemme hos mor.

James og Leonard jr. vokste opp i et hjem preget av mye turbulens. Allerede i barndommen hadde moren Charity påpekt at hun hadde ønsket at barn nummer to - altså James - hadde blitt en datter. Ektemannen Leonard sr. døde i 1947, da sønnene bare var 12 og 14 år, og hun ble alene om ansvaret for de to guttene.

Storebroren Leonard jr. ble nå «mannen i huset», og brukte mye tid på å terge sin stillfarne og småpjuskete lillebror. Da James var 16 år prøvde han å begå selvmord i et skogholt, men mislyktes.

Etter bare to år på universitetet hoppet James av studiene. James ble beskrevet som en svært rolig mann, som brukte det meste av tiden på å lese bøker og tegne. En periode var han teknisk tegner, men i 1975 var han arbeidsledig.

Det lille han hadde av penger hadde han investert på børsen, men da børskrakket kom i 1973-1974, mistet han alle pengene og sto i gjeld til både moren Charity og broren Leonard jr.

Ventet tre timer i huset sammen med sin drepte familie, før han ringte politiet

På ettermiddagen den 30. mars 1975 våknet James opp i sengen sin i barndomshjemmet i Ohio. I underetasjen holdt familien på å stelle i stand til påskelunsjen. James samlet sammen fire skytevåpen og gikk ned til familien.

På kjøkkenet skjøt han først broren, så ekskjæresten Alma - så svigersøsteren - og siden moren. Tre av de åtte niesene og nevøene kom styrtende til kjøkkenet for å se hva levenet var, og der ble de møtt av onkel James med våpen i hånden. De tre ble drept på stedet.

James beveget seg inn på stua, hvor de resterende fem niesene og nevøene satt og lekte. Det tok ikke mange sekunder før også de var blitt skutt og drept av onkelen.

Massakren var over på fem minutter.

Etter tre timer ringte James til politiet og fortalte hva han hadde gjort. Da de ankom huset i Minor Avenue ventet han pent og pyntelig i huset hvor hans nærmeste familie lå drept.

I politirapporten kom det frem at drapsmannen hadde avfyrt hele 35 skudd, og at alle de elleve ofrene hadde dødd på stedet.

1. april 1975 hadde den lokale Ohio-avisen The Journal-Herald et stort oppslag om hendelsen. De hadde blant annet intervjuet en kvinne som hadde gått i klasse med drapsmannen.

- Gjorde Jimmy virkelig dette? Det er ikke til å tro. Jeg gikk på skole med ham. Jeg hadde aldri trodd han ville gjort noe sånt som dette. Han var en veldig rolig person. Det er ubegripelig. Hvorfor løp ingen av dem ut av huset? Hvorfor sto de bare der og lot ham gjøre det? sa kvinnen, som ønsket å være anonym, til avisen bare dager etter de bestialske drapene.

FAKSIMILE: Ruppert-saken fikk stor omtale i pressen. Denne artikkelen ble publisert i Ohio-avisen The Journal-Herald 1. april 1975. På familiebildet ser man storebror Leonard Ruppert jr. hans kone Alma Ruppert og deres åtte barn. FOTO: Skjermdump av faksimile // The Journal-Herald // Newspaper.com
FAKSIMILE: Ruppert-saken fikk stor omtale i pressen. Denne artikkelen ble publisert i Ohio-avisen The Journal-Herald 1. april 1975. På familiebildet ser man storebror Leonard Ruppert jr. hans kone Alma Ruppert og deres åtte barn. FOTO: Skjermdump av faksimile // The Journal-Herald // Newspaper.com Vis mer

Kort tid etter massakren ble det avhold rettssak mot 41-åringen i Hamilton. En jury bestående av tre personer dømte James for drapene på de elleve familiemedlemmene. Men det ble bestemt at det skulle avholdes en ny rettssak, i et annet fylke, slik at det skulle foregå på rettferdige premisser. Det var nemlig flere som poengterte at rettssaken ikke hadde noe i Hamilton å gjøre, ettersom det var der drapene hadde blitt begått.

En ny rettssak ble derfor avholdt i juni 1975, tre måneder etter de bestialske drapene, og også her ble han dømt for drapene. James selv og hans advokater påsto at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Advokatene anket dommen, og en tredje rettssak ble avholdt i 1982. En ny jury, også denne gangen bestående av tre personer, skulle ta stilling til om James var tilregnelig eller ei da drapene ble begått.

- Det var den mest spesielle domsavsigelsen jeg noensinne hadde hørt

23. juli 1983 falt den endelige dommen. James fikk elleve livstidsdommer. Ettersom dødsstraff var avskaffet i perioden 1972 til 1976, og udåden hadde skjedd i 1975, fikk han ikke dødsstraff.

Men det var likevel flere som stusset da de gikk dommen etter i sømmene. For James ble dømt for overlagt drap på moren og storebroren - som indikerer at han aktivt har gått inn for å planlegge å ta livet av dem i forkant av selve drapshandlingen - mens han for de ni andre drapene ble dømt som utilregnelig.

- Det var den mest spesielle domsavsigelsen jeg noensinne hadde hørt, uttalte Jim Irwin (81) til Dayton Daily News i 2018 - 43 år etter hendelsen. Han var nabo med familien Ruppert, og hadde mye med dem å gjøre på 70-tallet.

- Han ble dømt for å ha drept broren, som han hatet, og moren, som han hadde et anstrengt forhold til. De var hans to første ofre, men så tror jeg at de så tenkte at han klikket og ikke lenger var tilregnelig. Men vi snakket aldri med ham, og han snakket aldri selv, han vitnet aldri i retten, så vi kan aldri vite hva som egentlig skjedde, sa Irwin videre i intervjuet.

Huset i Minor Avenue i Hamilton står den dag i dag, og blodflekker fra drapene begått for 44 år siden er fremdeles synlige i kjelleren. Da statsadvokat John Holcomb ble intervjuet av avisen Cincinnati Post i 1975 brukte han betegnelsen «blodbad» for å beskrive hva som hadde foregått på åstedet.

- Det var så ille at når man gikk rundt i kjelleren måtte man være forsiktig så man ikke fikk blod på seg, fordi at blodet dryppet ned fra taket på gulvplankene, sa han til avisen i 1975, ifølge WCPO Cincinnati.

Blodsporene fra den fatale påskesøndagen finnes i huset den dag i dag.

Til WCPO Cincinnati fortalte Cinnamon Baker, som kjøpte huset i 2008, at hun ikke har latt seg påvirke av den grufulle historien - til tross for at det er mange nysgjerrige folk som stadig tropper opp på døren i 635 Minor Avenue for å ta huset nærmere i skue - og som påstår at huset er hjemsøkt.

- Det er bare et bevis på det som skjedde. Dersom jeg stopper opp og tenker på det, så er det selvfølgelig ekkelt og skummelt. Men det har ikke fått meg til å føle meg mindre trygg i mitt eget hjem.

James Ruppert soner i dag dommen i Allen Correctional Institute i Lima, Ohio. Han er 84 år. Ved to anledninger har han søkt om prøveløslatelse, men er blitt avvist begge gangene. En tredje høring er satt til april 2025 - da er James 91 år. Han har aldri latt seg intervjue om drapene på familien i påsken 1975.

- Noe forskning viser at høytider kan ha en økning i drap

Vi har tidligere skrevet om amerikanske Sylvia (43), og åtte familiemedlemmer, som ble drept av eksmannen på julaften i 2008. Kan høytidene være en utløsende faktor for drap i nære relasjoner?

Drapsforsker Vibeke Ottesen har skrevet en doktorgrad som omhandlet nettopp drap i nære relasjoner, og er ansatt ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Hun forklarer til KK at noe forskning viser at høytider kan ha en økning i drap.

- Dette har man også sett ved vold i nære relasjoner, som ved første nyttårsdag, hvor det kan komme en økning i utrykninger av politiet. Også ved store sportslige anledninger, som Super Bowl i USA eller VM i fotball, har man sett denne assosiasjonen. Den assosiasjonen er så sterk at ved slike anledninger har noen land hatt opplysningskampanjer og økt bemanning i politiet for utrykning. Men dette er i andre land.

Ottesen har ikke sett samme tendensen til påviselig økning i drap og vold i Norge.

- Vi har få drap i internasjonal sammenheng, forklarer hun.

- De drapene som blir begått i høytidene, er de utløst som følge av at det er en tid man gjerne tilbringer med familien over en ofte lengre og mer intens periode enn ellers?

- Det kan være nærliggende å tenke at det kan være tid sammen som øker faren. Men det blir nok en for enkel, og med det antagelig feilaktig analyse, av noe så ekstremt som å utsette sine nære for vold, eller til og med ta livet deres. Trolig er det familier som allerede er sårbare i utgangspunktet, og forventninger til og skuffelser i høytiden og sportslige utfall, blandet med rusbruk, som øker sårbarheten betraktelig, hevder Ottesen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer