Alkoholavhengighet:

Etter seks års hasjbruk, gikk Camilla over til vodka

- For meg er det enten eller. Jeg kommer aldri til å kunne drikke «normalt».

RUSFRI: Camilla måtte gjennom flere runder avvenning før hun lyktes. FOTO: Arne Nygjelte
RUSFRI: Camilla måtte gjennom flere runder avvenning før hun lyktes. FOTO: Arne Nygjelte Vis mer
Publisert

– Da mamma døde brått og uventet i en brann i 2013, mistet jeg klippen i mitt liv. Mamma hadde alltid vært der for meg og sorgen var enorm, forteller Camilla Dahle (38) på telefon fra Trondheim, der hun bor sammen med sin samboer.

– Alkoholproblemene, som jeg ikke innså at jeg hadde, tok fullstendig overhånd. Jeg drakk for å døyve vonde følelser, men følte meg elendig dagen derpå. Dermed begynte jeg å drikke da også.

Camilla forteller om et mørkt, svart hull som det var vanskelig å komme seg opp av. Senere har hun skjønt at hun drakk for å døyve følelser. Når hun tenker tilbake, innser Camilla at hun slet med angst allerede som barn.

Sjenert, sensitiv og omsorgsfull

Camilla vokste opp på en gård utenfor Namsos. Foreldrene ble skilt omtrent samtidig med at hun begynte på skolen, noe Camilla tok svært tungt. Hun hadde aldri gått i barnehage, var sjenert og sensitiv, opptatt av å være flink pike. Overgangen fra en rolig tilværelse hjemme til skolegården med mye folk og støy, ble overveldende for den lille jenta.

– Da jeg startet i første klasse, trengte jeg litt ekstra støtte. Derfor var mamma med meg en periode. Ellers hadde jeg aldri turt å gå inn i klasserommet, sier Camilla.

– Samtidig var jeg opptatt av at alle skulle ha det bra, og prøvde å ta vare på mamma like mye som hun tok vare på meg. Jeg har alltid hatt et godt forhold til foreldrene mine, og ville være lojal mot begge.

Etter hvert ble Camilla vant til den nye skolehverdagen og klarte seg greit både faglig og sosialt. Hun hadde gode folk rundt seg, men var også utprøvende. Og da noen i ungdomsgjengen begynte å røyke hasj, ville Camilla prøve. Hun likte følelsen av å bli avslappet, men det var ikke i hennes tanker at hun kunne bli avhengig.

Etter seks års hasjbruk fikk Camilla imidlertid et så kraftig angstanfall at hun ikke våget å røyke mer. At hun trengte hjelp av psykolog, var aldri et tema. Camilla fant fort ut at bare hun drakk litt mer alkohol, kom den lette følelsen tilbake i kroppen.

- Jeg drakk for å døyve vonde følelser, men følte meg elendig dagen derpå. FOTO: Privat
- Jeg drakk for å døyve vonde følelser, men følte meg elendig dagen derpå. FOTO: Privat Vis mer

Festen som aldri tok slutt

Etter ungdomsskolen gikk Camilla et år på folkehøgskole, før hun startet å jobbe. Hun trivdes i restaurantbransjen, der alkoholen fløt og det sosiale livet var på topp. Etter at moren døde ble Camilla sykmeldt, og det tok lang tid før hun klarte å jobbe igjen. Hun var deprimert, og så ingen grunn til å stå opp om morgenen.

Fremdeles ble ingen fagperson koplet inn. Camilla ble kjæreste med nåværende samboer i 2006, og beskriver ham som en fantastisk person som har støttet henne hele veien. Camilla har aldri drukket hver dag, men de hvite periodene ble stadig kortere og drikkeperiodene lengre.

– Jeg kunne drikke store mengder vodka og vin hver dag. Men da festen aldri tok slutt, og angsten dagen derpå ble verre og verre, skjønte jeg endelig at jeg trengte hjelp. Jeg klarte ikke å komme ut av den vonde sirkelen på egenhånd, sier Camilla.

Hun sluttet i restaurantbransjen og prøvde seg på mer alternative retninger, noe som medførte dårligere inntekt, mangel på rutiner, mer fritid og ingen grunn til å bekymre seg for formen dagen derpå.

– I 2016 ble jeg innlagt på Blå Kors Lade Behandlingssenter, etter eget ønske. Tre måneder senere trodde jeg at jeg var «friskmeldt» og feiret utskrivelsen med en skikkelig fest.

Camilla sukker og forteller at det var starten på tre nye år med altfor mye alkohol, jobbing til og fra og mange sykmeldinger.

Sprakk igjen

I stedet for å ta tak i og bearbeide de vonde følelsene, brukte Camilla alkohol for å døyve dem. Hun ble utkjørt av all drikkingen, og tre år etter første opphold søkte hun seg igjen inn på Blå Kors Lade Behandlingssenter. Oppholdet varte i fire måneder, og denne gangen hadde hun bestemt seg for å satse alt på å bli rusfri.

– Under innleggelsen fikk jeg hjelp til å skjønne mye mer av hvorfor jeg drakk. Jeg fikk også verktøy for hva jeg konkret måtte gjøre for å slutte å drikke, forteller Camilla.

– Med små, små skritt merket jeg at det indre presset minket, og at jeg klarte å stå i angst og vonde følelser. Både psykologen og de andre behandlerne hjalp meg til å forstå min egen situasjon og følelsene som herjet inni meg.

Kort etter utskrivelsen i 2019 hadde hun likevel en sprekk, og så en til. Etter to nye, men korte innleggelser, satte hun korken på flaska for godt.

Camilla forteller at hun lærte å velge å holde ut, i stedet for å velge den enkleste veien, som hun tidligere hadde gjort. I desember 2021 var det to år siden Camilla tok sin siste slurk alkohol. Hun sliter fremdeles med angst, men er ikke redd for å begynne å drikke igjen.

– En av de viktigste faktorene for endelig å lykkes etter ti år med alkoholproblemer, var oppfølgingen jeg fikk på hjemmebane etter utskrivelsen, sier Camilla

– Sosionom Trine Ulvang fra behandlingssenteret har hjulpet meg utrolig mye. Det har også min flotte familie og gode venner. Men enkelte ting er det best å snakke med noen utenforstående om, og for meg har Trine vært gull.

- Jeg er takknemlig for alle som har holdt ut med meg. FOTO: Arne Nygjelte
- Jeg er takknemlig for alle som har holdt ut med meg. FOTO: Arne Nygjelte Vis mer

De siste to årene

Trine Ulvang i teamet rundt Camilla på Kvinneposten ved Blå Kors Lade Behandlingssenter, fremhever betydningen av at pasienten er involvert og delaktig i sin egen behandlingsprosess. Det tar tid å lykkes med en så omfattende livsendring som det Camilla har gjennomført.

– For Camilla ble det viktig at vi etter utskrivelse kunne tilby hjelp med å håndtere angsten, som la begrensninger for hennes frihet i hverdagen og representerte en sentral risikofaktor for tilbakefall til rusinntak, sier Trine Ulvang.

– Ambulant oppfølging etter utskrivelse, hvor vi treffer pasientene på deres hjemmebane, har vist seg å ha svært god effekt for mange av våre pasienter.

Camilla forteller at det å bli møtt utenfor behandlingssenteret og i den hverdagen hun faktisk skal leve, har vært alfa og omega. Det gjorde at hun følte seg mindre som pasient, og mer som en vanlig person som i økende grad mestret livet sitt.

– Hadde jeg blitt overlatt helt til meg selv etter utskrivelse, er det ikke sikkert det hadde gått like bra, sier Camilla ærlig.

Hun forteller at hun stoler på og kjenner seg trygg sammen med Trine. De to har øvet på helt dagligdagse ting, som for eksempel å ta bussen eller å krysse broer. Takket være denne treningen takler Camilla nå mye mer på egenhånd. Dessuten vil hun fremheve alle turene i skog og mark som hun og Trine har tatt sammen, aktivitet og frisk luft har også hjulpet henne til å mestre sin nye verden.

– Det å være ute i friluft betyr utrolig mye både fysisk og psykisk, sier Camilla, som fortsatt er en aktiv turgåer, selv om oppfølgingen fra behandlingssenteret nå er avsluttet.

– Jeg har vært så heldig at jeg skal få praksisplass på Blå Kors Lade Behandlingssenter, og vil søke på fagskole for å bli erfaringskonsulent ved neste opptak. Jeg har et brennende ønske om å hjelpe andre som sitter fast i rusavhengigheten sin.

Camilla vil også fremheve det fine forholdet hun har til familie og venner, som støtter og tar hensyn.

– Det er ingen rundt meg som drikker eller har påvirket meg til å drikke. Det er mine egne psykiske utfordringer som førte til alkoholmisbruket. Jeg er takknemlig for alle som har holdt ut med meg, og gleder meg til å fortsette å være fullt ut til stede i eget liv i alle situasjoner, sier hun.

STØTTE: Camilla har fått mye støtte fra storfamilien, her på tur med søster, hennes sønn og barnebarn. FOTO: Privat
STØTTE: Camilla har fått mye støtte fra storfamilien, her på tur med søster, hennes sønn og barnebarn. FOTO: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer