Overgrep:

Etter voldtekten tok Silje et helt spesielt grep for å klare å ha sex igjen

- Jeg kunne bli syk etter sex.

UT AV KOMFORTSONEN: Selv om Silje tilbrakte utallige timer hos psykolog, var det likevel det å gå ut av komfortsonen som gjorde henne «hel» igjen etter overfallet. FOTO: Ine Andrea Ertvaag Papatzacos
UT AV KOMFORTSONEN: Selv om Silje tilbrakte utallige timer hos psykolog, var det likevel det å gå ut av komfortsonen som gjorde henne «hel» igjen etter overfallet. FOTO: Ine Andrea Ertvaag Papatzacos Vis mer
Publisert

- Sex, egne grenser og nytelse blir så vanskelig etter et overgrep, fordi man har mistet kjærligheten til og kontrollen over egen kropp.

Slik beskriver Silje Christine Skolmo (36) hvordan hun opplevde overfallet. Hvordan tiden ikke leget sårene, men gjorde distansen til egen kropp større.

Det var som om hun på veien mistet feminiteten sin, seksualiteten, seg selv.

- Etter voldtekten så jeg på det å være feminin som en svakhet, og jeg turte ikke å si meningene mine, fordi jeg anså meg selv som veldig liten. Jeg ble frarøvet kroppen min. Følte meg som en buffet alle kunne forsyne seg av.

VOLDTATT: Silje forteller åpent om overfallet og voldtekten hun ble utsatt for. I langt tid etterpå slet hun med å ha sex med mannen sin. FOTO: Privat
VOLDTATT: Silje forteller åpent om overfallet og voldtekten hun ble utsatt for. I langt tid etterpå slet hun med å ha sex med mannen sin. FOTO: Privat Vis mer

Ble overfalt

Silje bor i Drøbak sammen med sin mann og to barn. I dag er hun daglig leder i Toastmistress, hvor hun leier seg ut som toastmaster og konferansier. Hun har også nylig startet Selfiness, et fellesskap som hjelper kvinner til å finne trygghet i egen sensualitet.

Silje tar oss med tilbake til den kvelden da livet ble snudd på hodet. Da hun ble utsatt for overfall og voldtekt – og nesten døde av skadene de påførte henne.

- Jeg var på vei hjem fra kino. Hørte at noen gikk bak meg. Jeg vet ikke hvor lenge de hadde fulgt etter meg.

De var to. Hun var én. Minnene er slørete, Silje vet ikke hvor lenge det varte. Husker ikke alt som skjedde.

Og i lang tid etter overfallet prøvde kroppen og hodet å fortrenge.

SELVTILLIT: Under burleskkurset lærte Silje å omfavne egen seksualitet. Det å omfavne egen kropp ved bevegelse skulle gi henne mye selvtillit. FOTO: Ingrid Svelland
SELVTILLIT: Under burleskkurset lærte Silje å omfavne egen seksualitet. Det å omfavne egen kropp ved bevegelse skulle gi henne mye selvtillit. FOTO: Ingrid Svelland Vis mer

- Jeg er en av dem som ikke anmeldte voldtekten. Noe jeg har slitt ekstremt mye med i etterkant. Det har vært mye skam og skyldfølelse for de potensielle andre ofrene som ligger for hans hender.

- Hvorfor anmeldte du ikke?

- Jeg var så redd, i sjokk og gikk vel lenge med en tanke om at dette ville jeg ikke overleve uansett. Min beste venn på det tidspunktet forsto at det hadde skjedd noe alvorlig da jeg var full av blåmerker, revnet leppe og tydelige skader. Jeg besøkte en kvinneklinikk noen uker senere da jeg slet med og gå på do etter skadene - de stilte flere spørsmål, men jeg sa ikke setningen " jeg ble voldtatt" før etter to år i forbindelse med et legebesøk. Etter det delte jeg overgrepet med mine nærmeste.

De frarøvet meg kroppen min

- De fratok meg følelsen av å eie kroppen min, og rettighetene til å si fra om dette ikke er noe jeg vil være med på. Jeg levde i konstant frykt for eget liv, nettopp fordi jeg hadde opplevd å ikke ha bestemmelsesrett.

Mange timer hos psykolog ga Silje enda større forståelse for distansen hun kjente på til egen kropp.

- Jeg kunne ikke erkjenne at denne kroppen var min. Jeg kjente den ikke igjen. I speilet så jeg bare kuttskader og blåmerker. Meg. Offeret.

Silje forteller at hun lenge slet med å se på kroppen sin i dusjen eller i speilet. Bare det å vaske seg selv, ta på egen hud, var krevende.

BODOUIR: Å se seg selv i sexy positurer var krevende, innrømmer Silje. FOTO: Ine Andrea Ertvaag Papatzacos
BODOUIR: Å se seg selv i sexy positurer var krevende, innrømmer Silje. FOTO: Ine Andrea Ertvaag Papatzacos Vis mer

Krevende å ha sex

I et forsøk på å få kontroll, overspiste hun, kastet opp og trente hardt. Samtidig prøvde hun å finne tilbake til seksualiteten.

- Man skal jo være seksuell. Men hvordan? Hvordan kunne jeg la en manns hender kjenne på kroppen min igjen? Det ble så ekstremt vanskelig.

Etter at Silje avsluttet behandlingen hos psykologen, følte hun at hun hadde fått alt hjelp hun kunne få. Hun hadde jobbet seg gjennom traumet.

Men likevel var ikke alt som det skulle. Sex ble en plikt hun utførte fordi det er noe man må gjøre, forteller hun.

For hver gang mannen hennes tok på henne, våknet traumene til liv igjen.

- Mannen min er verdens snilleste. Det kjentes så urettferdig at jeg ikke fikk det til. Under samleie kunne gråten sitte i halsen. Jeg kunne bli syk etter sex. Dette gjorde jo at jeg distanserte meg både fra meg selv, kroppen min og fra partneren min.

Det er ikke uvanlig etter overgrep å oppleve vansker i nære relasjoner, mener Silje.

BURLESK: Gjennom burleskdans fant Silje tilbake til sin sensualitet etter voldtekten. FOTO: Ingrid Svelland
BURLESK: Gjennom burleskdans fant Silje tilbake til sin sensualitet etter voldtekten. FOTO: Ingrid Svelland Vis mer

Fratas retten til å si nei – mister kontrollen

- Mange kvinner og menn opplever en økende distanse til egen kropp etter en voldtekt. Ofte handler det om skam, men også skyldfølelse for mange.

Det hevder sexolog og foredragsholder Tone Haldorsen. Hun utdyper at dette skjer fordi den som blir utsatt for overgrepet, fratas retten til å si nei, og kontrollen til og makten over egen kropp.

Å undertrykke det feminine for å unngå sårbarhet, er svært vanlig, påpeker Haldorsen videre.

- Mange opplever et stort behov for å ta tilbake kontrollen, og hvordan man gjør det er veldig individuelt. Noen begynner å mislike det kvinnelige, fordi det var det at de er kvinne som gjorde at de ble voldtatt. Det betyr ikke at menn også ikke blir voldtatt, men det er en mye større andel kvinner som blir voldtatt, sett i forhold til menn.

Vanlig at sexlivet blir krevende

Sexlivet vil kunne påvirkes etter et overgrep, mener sexologen, fordi det seksuelle blir tatt fra vedkommende. Enkelte seksuelle handlinger kan også vekke de vonde minnene.

Traumer kan, ifølge Haldorsen, dukke opp når man utfører handlinger eller er i lignende situasjon som da voldtekten skjedde, som for eksempel sex med en partner.

- Det er også en del kvinner som er single når de blir voldtatte, og at det først er i et stabilt og trygt forhold at de får problemer med sexlivet fordi traumene får plass til å "våkne". Dette kan føre til vanskeligheter med seksuell aktivitet, og forhold til egen kropp.

Lyttet ikke til egne grenser

Selv forsto Silje at hun måtte få mer hjelp til å finne tilbake til seg selv. Få kontroll over egen kropp igjen. For henne var det viktig å kunne nyte sex med partneren sin.

En venninne foreslo at hun skulle oppsøke en sexolog.

- Her fikk jeg snakket om sex på en fin måte, vi snakket positivt om ulike kroppsdeler, og jeg fikk tips om leketøy. Det var lite fokus på traumet, og mer snakk om det positive aspektet med sex og nytelse – ikke bare for partner, men først og fremst for meg.

Gjennom timene hos sexologen ble Silje bevisst på at hun over tid hadde hatt sex med partneren sin på tross av egne verdier, grenser og traumer.

Silje bestemte seg for å finne ut mer om seg selv. Om grenser, og om nytelse. Hun forsto at hun måtte ut av komfortsonen.

KUNSTVERK: Det tok ikke lang tid før Silje kunne se på kroppen sin som et kunstverk. Bodoir-opplevelsen ga henne mer tro på seg selv og egen seksualitet, forteller hun. FOTO: Ine Andrea Ertvaag Papatzacos
KUNSTVERK: Det tok ikke lang tid før Silje kunne se på kroppen sin som et kunstverk. Bodoir-opplevelsen ga henne mer tro på seg selv og egen seksualitet, forteller hun. FOTO: Ine Andrea Ertvaag Papatzacos Vis mer

Vendepunktet

- Danserne blåste meg av banen, sier Silje om sitt første møte med burlesk; damene på scenen utstrålte sensualitet, lek og flørt.

Alt det hun ikke greide å være.

Dagen etter showet meldte Silje seg på et kurs. Noen av kvinnene hadde også opplevd overgrep. Felles for dem alle, var at hadde lært å være stolt av sin egen femininitet, utdyper hun.

De ble hennes guider, forbilder og heiagjeng.

- Første time ble vanskelig. Jeg skulle ta på kroppen min, samtidig som jeg så på meg selv i speilet, og det i et rom sammen med mange damer som gjorde det som den naturligste ting i verden.

Silje forteller at hun underveis skrev dagbok; tre ting hun elsket med seg selv, og tre fine ting om kroppen. Denne dagboken skriver hun fremdeles.

Et viktig ledd i prosessen, tror Silje.

- Det er noe med hvordan vi snakker til oss selv. Det hjelper meg å se på meg selv som verdifull.

Tidlig i kurset hadde hun vært klar på at hun ikke ønsket å være med på det avsluttende showet. Men nå danset hun både i gruppe og solo, på et show for venner og familie.

- Jeg strøk på meg selv i all stolthet, følte meg sensuell og fri. Lite visste jeg om at dans skulle bli så viktig, at det å omfavne egen kropp ved bevegelse skulle gi meg så mye selvtillit.

ÅPENHET: Silje mener at vi må snakke mer om kvinner og seksualitet. FOTO: Privat
ÅPENHET: Silje mener at vi må snakke mer om kvinner og seksualitet. FOTO: Privat Vis mer

Poledansing – ren og skjær kunst

- Det var et bevisst valg og velge en danseform som er sensuell, men full av styrke. Det er mye teknikk og kroppskontroll i pole, og her fant jeg tilbake mye av den fysiske kontrollen jeg følte jeg hadde mistet

Slik beskriver Silje møtet med poledansen - en sport hun vet mange forbinder med stripping – men som hun raskt innså var langt fra akkurat det. Poledans er ren og skjær kunst, understreker hun.

Også disse sterke, dansende kvinnene skulle bli hennes forbilder.

- Her møtte jeg mange vakre, vandrende «statement» for at det faktisk er lov å være kvinne hundre prosent. De viste meg at det er lov å være feminin med rak rygg og å skyte fram brystene.

Etter mange timer med kroppen rundt polestangen, innså Silje at sensualiteten var en viktig del av henne. Det var limet mellom kroppen og hodet.

- Dette handlet bare om meg, ikke at jeg skulle være noe for noen andre. Dansen ble en måte å få koblet hodet til kroppen igjen.

- Jeg så ut som et kunstverk!

Boudouir, sensuell fotografering, ble også et viktig ledd i Siljes sensuelle oppvåkning. Hun hadde fått et gavekort av en venninne, og var egentlig usikker på hele opplegget.

- Jeg følte meg skamfull der jeg vandret rundt halvnaken i sexy undertøy. Fotografen betrygget meg i hele prosessen. Fortalte meg at jeg så flott ut. Fotografen var fantastisk og lagde en utrolig fin og trygg atmosfære.

Det å se seg selv posere slik, var krevende, innrømmer Silje. Hun husker at hun ble kvalm, men prøvde å late som om hun var komfortabel, for fotografens del.

Men det tok ikke mange minuttene før hun kunne omfavne sin egen sensualitet.

- Kvinnen på bildene så ut som et kunstverk, og jeg ble så stolt. Det var den første gangen jeg så kroppen min i et annet lys. Ingen blåmerker, ingen knekte ribbein.

Dagen etter fotograferingen kjøpte Silje seg høye hæler og sexy undertøy til å ha under jobbantrekket, kanskje for å vise fysisk hvor mye hun hadde vokst inni seg.

Silje beskriver denne reisen som en slags maktdemonstrasjon.

SENSUALITET: I lang tid etter overfallet slet Silje med å koble hodet på kroppen. Hun beskriver det som at kroppen kjentes fremmed. I dag har hun jobbet seg gjennom traumene ved å tillate seg å være sensuell. FOTO: Privat
SENSUALITET: I lang tid etter overfallet slet Silje med å koble hodet på kroppen. Hun beskriver det som at kroppen kjentes fremmed. I dag har hun jobbet seg gjennom traumene ved å tillate seg å være sensuell. FOTO: Privat Vis mer

Hyller Siljes metode

- Seksualitet er så mye er enn sex! Gjennom dans og bevegelse kan man gjenvinne kontrollen til egen kropp og finne trygghet i egen seksualitet, påpeker sexolog Haldorsen.

Siljes metode hylles av eksperten. Sensuell dans og fotografering kan gjøre at man ser seg selv i et nytt og bedre lys, legger hun til.

- Mange som opplever å bli voldtatt, distanserer seg fra kroppen sin og seksualiteten sin, og da vil det være hjelpsomt å finne tilbake til dette igjen gjennom slike sensuelle aktiviteter, som ikke innebærer seksuell berøring.

Det å frigjøre seg i en sensuell foto-seanse, og se sexy bilder av seg selv, kan være et steg i riktig retning, understreker sexologen. - Slike bilder vil vise deg selv hva du kan være og hva du er i stand til. Det vil være en fantastisk opplevelse for mange, men så klart ikke for alle. Det kan være en god måte å finne tilbake til seg selv.

Mange kvinner glemmer sin seksualitet

Silje har erfart at mange kvinner, også uten alvorlige traumer, er distanserte fra egen kropp. Hun tror dette kommer av at kvinner ofte sjonglerer utallige roller, og lever hektiske liv der seksualiteten blir bortprioritert.

Alt stresset gjør oss forknytte i kroppen, mener hun. Nytelse blir et fremmedord.

- Det er som om mange glemmer at vi har en seksualitet. Noen tror ikke at de er seksuelle i det hele tatt. Men de fleste av oss er sensuelle vesener. Nytelse skal ikke være skambelagt. Det er bra for helsa, og skal deles med dem du selv ønsker.

I dag bruker Silje sin erfaring til å hjelpe andre kvinner til å bli kjent med egen seksualitet gjennom Selfiness . Hun har fått med seg flere av kvinnene hun møtte i prosessen; en sexolog, en danseinstruktør og en fotograf.

- Vi har ofte fokus på selverd, aksept og respekt for oss selv. Og det er nettopp egenkjærlighet å sette grenser for seg selv. Du er verdig nytelse.

Det snakkes for lite om sex og nytelse, om femininitet og seksualitet, mener Silje, og spør: hva er egentlig nytelse? Hvem er det for?

- Vi må tørre å snakke høyt om sex på en positiv måte. Hvordan skal vi kommunisere dette med partneren for å ha et sunt sexliv, hvis vi ikke selv er bevisst på hva vi liker og trenger?

Sexlysten har økt gjennom denne prosessen, forteller Silje.

- Jeg er flott, jeg og kroppen min fortjener kjærlighet av partneren min, men viktigst av alt meg. Jeg ønsker å bidra til at andre får økt selvaksept og egenkjærlighet, slik jeg har fått. Det ligger en enorm styrke i det.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet