Sex

Eva (21) har aldri hatt sex

- Jeg har følt meg skamfull, og det er det siste jeg vil at andre skal føle.

LESERINNLEGG: Eva publiserte nylig et leserinnlegg i Aftenposten hvor hun forteller at hun aldri har hatt sex. Nå ønsker hun at andre i samme situasjon skal slutte å skamme seg over det - men heller være stolt over de valgene man tar. FOTO: Privat
LESERINNLEGG: Eva publiserte nylig et leserinnlegg i Aftenposten hvor hun forteller at hun aldri har hatt sex. Nå ønsker hun at andre i samme situasjon skal slutte å skamme seg over det - men heller være stolt over de valgene man tar. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Har du hatt sex før?», «hvordan var din første gang?» og «hvor mange har du ligget med?». Det er typiske spørsmål som gjerne kan dukke opp blant vennegjengen allerede i ungdomsskolealder. Det blir nesten sett på som unormalt og ukult å ikke debutere tidlig seksuelt, da er man på en måte ikke like erfaren eller voksen som de som har kastet seg ut i det i ung alder.

Eva Østigård (21) har også tidligere kjent på dette presset. Hun har flere ganger skjult eller på en eller annen måte klart å snakke bort emnet om seksuell debutering. «Jeg har aldri»-drikkeleker på fest har vært det mest utfordrende, da har hun heller valgt å late som at hun har hatt sex når hun egentlig ikke har det.

- Hva tenker du egentlig om at noe så intimt har med status å gjøre?

- Jeg synes det er veldig rart. Det skaper et press jeg ikke har lyst til å være en del av, selv om det er vanskelig å komme unna. Jeg har alltid følt at det bare er noe jeg ville bli ferdig med, sier Østigård til KK.

Det store steget

Det å unngå å snakke om sex er noe 21-åringen har holdt på med en stund. Hun har rett og slett følt seg flau og ulik andre fordi hun ikke har gjort det - helt inntil nylig. Nå har hun stått frem med et innlegg i Aftenposten med tittelen «Snart blir jeg 21 år. Jeg har aldri hatt sex».

- På en måte følte jeg det var på tide for meg selv å være ærlig. Jeg gjorde det ikke for å skrike ut til hele verden, men fordi jeg synes det er viktig å snakke om noe jeg tror flere opplever. Jeg har følt meg skamfull, og det er det siste jeg vil at andre skal føle. Derfor var det viktig for meg å skrive teksten, sier hun og fortsetter:

- Jeg vil at alle skal være stolte av seg selv for den man er, uavhengig av hvilket sexliv man har, og tenkte jeg kunne være den som åpnet denne porten, så blir det lettere for andre i samme situasjon.

Med leserinnlegget ønsker hun å få bort sexpresset blant unge. Hun har selv erfart at sex kan føles som en konkurranse så fort noen i vennegjengen har gjort det. Hvis man ikke kan delta i disse samtalene blir man fort satt litt på sidelinja.

LES OGSÅ: Når skal man snakke med barna om sex?

Skiller seg ut

I innlegget skriver hun at hun har et relativt vanlig liv og driver med mye av det samme som mange på hennes alder. Hun bor i Oslo, studerer og bruker mye av fritiden sin på venner, trening og kunst i ulike former. Likevel skiller hun seg litt ut i mengden fordi hun ikke har hatt sex enda.

Studier viser derimot at den seksuelle debutalderen i Norge stiger, ifølge Journalen. Undersøkelsen ved navn «Ung i Oslo 2018» viser at stadig færre har samleie før de begynner på videregående. Forskere mener det kan ha en sammenheng med ungdommens sosialiseringsmønster og økende bruk av datingappen Tinder og sexting.

Mer bevissthet

Helsesykepleier ved Sex & Samfunn og styremedlem i lokalgruppen av helsesøstre (LAH), Marte Feen, sier til KK at det i dag er mye fokus på å få ungdom til å tenke hva de selv vil og vente med å ha sex til de er ordentlig klar. Det er også mye mer åpenhet rundt seksuell helse, samt at ungdommer får bedre seksualitetsundervisning.

- Ungdom får riktig og god kunnskap i undervisning, de får informasjonen om nettsider der de kan lese om for eksempel «den første gangen», hvordan man onanerer og i tillegg hvordan man blir kjent med kroppen sin. Jeg tror flere vet hva de liker og er mer trygg på egen seksualitet nå enn tidligere, sier Feen.

Det snakkes også mye om grenser, både sine egne og andres. Det tror Feen gjør ungdommen mer bevisst på å vente lenger med seksuell debut.

- Jeg opplever at ungdom tar valg basert på den kunnskapen man får. Det er absolutt ikke uvanlig å ha sex for første gang fra man er 18 år og oppover. Det viktigste er at man har sex når man er klar for det, har lyst og at man har gitt samtykke til det.

- Når er det mest «vanlig» å debutere i Norge?

- Hvis det er snakk om penetrerende samleie er det rundt 17 år hos jenter og nærmere 18 hos gutter. Men det varierer hva folk regner som «første gang», kanskje har man et sexliv som ikke inneholder penetrasjon, men for eksempel oralsex eller onanering, sier Feen.

Hun tror dessuten ikke at sexpresset blant ungdom er spesielt stort, basert på alle de hun snakker med jevnlig gjennom undervisning og chattjeneste på internett.

- Noen opplever det selvfølgelig, og det vil nok variere med tanke på hvor man bor i landet og hvilken skole man går på, men i det store og hele tror jeg ikke ungdommer tenker at det å ikke ha sex før man er 21 år er sent.

- Hvorfor har du valgt å ikke ha sex, Eva?

- Jeg tror det er fordi jeg aldri har følt meg ordentlig trygg i situasjoner hvor det kunne ha skjedd. Jeg tenker ikke at første gang skal være perfekt, men for meg er det viktig å føle trygghet og gjøre det med noen jeg liker, fremfor å bare få det gjort. Jeg har nok i tillegg vært redd for at det skal være en dårlig opplevelse, så derfor har det bare ikke blitt noe av.

Eva innrømmer likevel at hun opptil flere ganger har dratt ut på byen og tenkt «Okei, nå blir jeg bare ferdig med det og drar hjem med noen fra byen».

- Sex skal være en fin opplevelse og det er en naturlig ting, det har jeg aldri sagt noe på. For min del vil jeg ta det i mitt eget tempo og være komfortabel. Det håper jeg også andre vil.

- Føles befriende

- Hvordan er det å åpne seg om et så personlig tema for så mange folk?

- Det føles riktig å være ærlig, så jeg er jeg glad for at jeg gjorde det. Jeg har alltid følt at jeg har holdt noe skjult, så det har føltes som en stor lettelse å bare fortelle. Selv om det kanskje er litt ekstremt å gå ut med det i avisen, så er det forhåpentligvis viktig for andre å vite at man ikke er alene.

Før hun trykket på «send»-knappen og leverte innlegget avgårde til redaksjonen var hun ordentlig nervøs og redd. Hun var mest redd for alle andres reaksjoner, og fikk kjent på hvor mye man bryr seg om hva andre mener.

- Nå i ettertid er det mange som har rost meg for at jeg tør å skrive om det. Jeg føler man snakker veldig lite om det, sikkert fordi det er en sårbar og intim side av oss - og sett på den måten er det tabu å være jomfru. Med innlegget mitt vil jeg at andre skal føle på at det er okei å ikke ha hatt det enda. Det handler ikke om at man må si det til alle. Det handler om at man er komfortabel med de valgene man har tatt - man er tøff og kul uansett hva!

LES OGSÅ: Slik gjør dere sexlivet ENDA hottere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer