Depresjon

– Eventyr hjalp meg ut av depresjonen

– Eventyr hjalp meg ut av depresjonen
Publisert
Sist oppdatert

Hilde Johanne fant inspirasjon i folke­eventyrene og skrev seg ut av en depresjon. Nå bruker hun eventyr for å hjelpe andre som sliter.

Det var en gang en liten jente som elsket musikk og historier. Hun lyttet storøyd til eventyrene bestemoren fortalte og levde i en lykkelig fantasiverden der alt var mulig.

– Følelsen av å være annerledes kom for alvor på ungdomsskolen, sier Hilde Johanne Aafoss (42).

I dag arbeider hun som psykolog ved RAV psykologsenter i Trondheim. I tillegg driver hun firmaet Eventyrlyst, og holder kurs og foredrag, der hun bruker eventyr og musikalske innslag for å inspirere andre.

Veien hit har vært bratt og tung, men gjennom eventyrene fikk Hilde Johanne mot til å realisere drømmen.

LES OGSÅ: Utfordringene har gitt meg styrke

En liten askeladd: Som barn var Hilde Johanne litt som Askeladden, og lekte med det hun kom over.
En liten askeladd: Som barn var Hilde Johanne litt som Askeladden, og lekte med det hun kom over. Vis mer

– Jeg ble aldri slått eller plaget, men utfrysning er også en form for mobbing, sier Hilde Johanne, som vokste opp på Gjøvik.

Hun spilte piano og bratsj, men i den lille byen ved Mjøsa var det fotball og håndball som ga prestisje. Likevel holdt hun fast ved musikken, og gikk musikklinjen på videregående.

– Der møtte jeg andre som hadde opplevd å være annerledes, det var et fantastisk miljø og en fin tid, forteller Hilde Johanne, som etter videregående skole bestemte seg for å bli psykolog.

– Jeg tenkte at å studere mennesker og psykologi ville være like engasjerende som å skape musikk. Men møtet med akademia ble tøft. Jeg måtte legge fantasispråket på hylla og sluttet å skrive historier.

Studietiden ble preget av skrivesperre, prestasjonsangst og dårlig selvtillit. For i akademia heter det ikke «det var en gang», men «man kan herved hevde».

– Det akademiske språket var uforståelig – og overhodet ikke levende for meg.

LES OGSÅ: Jeg fikk et nytt liv

Lykkelig barndom: - Jeg var så lykkelig som barn, sier Hilde Johanne. Her er hun i bestemors hage.
Lykkelig barndom: - Jeg var så lykkelig som barn, sier Hilde Johanne. Her er hun i bestemors hage. Vis mer

I studietiden opplevde hun flere dødsfall blant familie og venner. Hilde Johanne begynte å grunne over meningen med livet. Hun gikk gjennom et vondt brudd og dyp kjærlighetssorg, og de tunge tankene satte seg enda hardere fast.

– Mens jeg studerte i Oslo, bodde jeg i kollektiv i et lite, rødt hus i skogen i Maridalen. Rundt meg hadde jeg gode venner og vakker natur. Inne i meg var det mørkt. Tilsynelatende var alt bra, men jeg kjente ingen glede, sier Hilde Johanne.

Midt oppe i dette havnet hun i en konflikt med en venninne hun bodde sammen med.

– «Hvorfor skal det være så komplisert å leve,» tenkte jeg. Og så begynte jeg å skrive, sier Hilde Johanne.  

«Det var en gang to motsetningsfulle kvinner som møtte kong hverdag,» begynte eventyret som strømmet ned på papiret. Og mens Hilde Johanne skrev, løftet konflikten seg opp til en symbolhistorie, og det ble klart for henne hva den egentlig handlet om.

– Jeg så problemene våre med nye øyne. Forholdet til venninnen min forandret seg ikke, men inne i meg var ikke konflikten så stor lenger. Og jeg hadde funnet en nøkkel til min indre skattkiste.

Siden ble det flere eventyr. Mens depresjonen hang som en skygge over livet hennes, skrev hun om «Jenta som var på jakt etter solen», hun skrev om motgang og tilbakeslag, om vendepunkt og gode hjelpere.

– Jenta fant solen til slutt, og jeg hadde skrevet meg ut av depresjonen.

LES OGSÅ: - Jeg fokuserer på det som gir glede

Stolt musikant: Her er Hilde Johanne på vei til sin første betalte spillejobb som 16-åring.
Stolt musikant: Her er Hilde Johanne på vei til sin første betalte spillejobb som 16-åring. Vis mer

Hilde Johanne bestemte seg for å undersøke hvorfor eventyrene hadde en slik helbredende virkning på henne. Og da hun skulle levere hovedoppgaven i psykologi, var temaet hvordan eventyr kan inspirere mennesker i deres søken etter helhet og mening.

I folkeeventyrene må heltinnen begi seg ut i verden på grunn av en krise eller noe hun mangler. Eventyrheltinnen er ikke som andre helter, hun er gjerne yngst eller fattigst, den som blir under­vurdert og latterliggjort. Likevel følger hun drømmen.

– Eventyrene viser til den eksistensielle utviklingen vi må gjennom for å bli oss selv, sier Hilde Johanne.

LES OGSÅVi er blitt sterke av all motgangen

Finstemt: - Bratsjen er en av mine stemmer, sier Hilde Johanne, som ofte har musikalske innslag i sine kurs og foredrag.
Finstemt: - Bratsjen er en av mine stemmer, sier Hilde Johanne, som ofte har musikalske innslag i sine kurs og foredrag. Vis mer

Hun var sliten etter studiene og hadde lovet seg selv et friår.

– Men så slo flink pike-syndromet inn, og jeg gikk rett til jobb i barne- og ungdomspsykiatrien.

Hun utredet barn med ulike diagnoser, og det ble mer skjemaer og diagnoseverktøy enn menneskemøter. 

Etter kort tid ble hun utbrent og sykmeldt, før hun fortsatte i ny jobb med vanskeligstilt ungdom. Hun sov dårlig og følte ikke at hun mestret jobben.

Da hun var 34 år, var hun så fysisk sliten at det sa helt stopp. Den unge psykologen fikk beskjed av sin egen psykologveileder om å ta en skikkelig pause.

– Jeg trengte en dytt for å komme ut av min egen flinkhet. Jeg har løpt for fort og gjort alt det jeg advarer andre mot, sier Hilde Johanne. – Vi blir slitne fordi målet er det perfekte. Men eventyrheltinnen er ikke perfekt. Og likevel vinner hun til slutt.

LES OGSÅ: Jeg er takknemlig for gaven min 

Hverdagsprins: For fire år siden møtte Hilde Johanne samboeren Marius Alexander Lund Smit. - Sammen med ham har jeg oppdaget hverdagsmagien, sier hun.
Hverdagsprins: For fire år siden møtte Hilde Johanne samboeren Marius Alexander Lund Smit. - Sammen med ham har jeg oppdaget hverdagsmagien, sier hun. Vis mer

Året hun var sykmeldt, gikk Hilde Johanne som Askeladden i skogen og gjorde ingenting.

Mens hun gikk der, vokste ideen om å jobbe med eventyr fram. Hun bestemte seg for å starte sitt eget firma, der hun kunne kombinere psykologi, historiefortelling og musikk. Å skape sin egen virksomhet krevde mot.

– Å være modig handler ikke om å være uredd. Det handler om ikke å gi opp og å gå videre – til tross for at du er redd.

Og redd har Hilde Johanne vært flere ganger. Som da hun skulle holde foredrag for Nærings- og handelsdepartementet. Byrå­kratene hadde ønsket seg et «annerledes festforedrag».

– Jeg tenkte: «Hva er det jeg gjør? De kommer sikkert til å synes at dette blir veldig rart,» sier en lattermild Hilde Johanne.

Hun tok opp bratsjen, spilte og sang seg inn i aulaen. 

 – Bratsjen er en av mine stemmer. Jeg har ofte musikalske innslag i mine kurs og foredrag, forklarer Hilde Johanne. 

Deretter underholdt hun ved  å knytte departementets verdier opp til et eventyr om Per, Pål og Espen Askeladden.

– Jeg så en av lederne i salen med tårer i øynene. Etterpå fortalte han hvordan han hadde elsket eventyr som barn.

LES OGSÅ: Overlevde mot alle odds

Eventyrprinsesse: På kontoret tenner hun lys i lysestaker formet som prinsessekroner.
Eventyrprinsesse: På kontoret tenner hun lys i lysestaker formet som prinsessekroner. Vis mer

Den praktiske og nyttige informasjonen som vi overlesses med i dagens samfunn, engasjerer ikke, mener Hilde Johanne.

– Historiefortelling skaper indre bilder hos den som lytter. Man kan finne mye trøst i eventyrene, fordi heltene ofte er redde og har lyst til å gi opp. Så kommer det gode hjelpere som bringer dem videre.

Selv har Hilde Johanne møtt flere gode hjelpere på veien. Familie og nære venner som har sett og støttet henne. Gode kollegaer som har inspirert og oppmuntret henne til å bruke kreativiteten sin i møtet med pasienter. 

For fire år siden kom en ekte hverdagshelt ruslende inn i livet ­hennes.

– Jeg var på fest, der temaet var «fugl føniks» – hvordan det gamle må brenne til aske før noe nytt kan begynne. Der jeg satt ved bålet i sommernatten, kom en kar bort og lurte på om han kunne slå seg ned.

Marius het han, og han lyttet til historiene hun fortalte. Så sa han at han jobbet med historie­fortelling selv, nemlig film. Noen måneder senere flyttet de sammen til Trondheim.

– Siden den kvelden har vi vært uatskillelige. Vi balanserer hverandre. Der jeg er intuitiv og filosofisk, er Marius praktisk, jord­festet og kreativ. Sammen med ham har jeg funnet magien i hverdagslivet.

LES OGSÅ: Endelig får Julie oppleve morslykken

– Eventyr hjalp meg ut av depresjonen

I dag er Hilde Johanne på en måte glad for krisene hun har opplevd, for det de gir henne i arbeidet som terapeut.

– Å bruke kreativiteten min i jobben gjør at jeg holder meg frisk. Og nå er jeg stolt over å være litt annerledes! 

Og snipp, snapp, snute – så fort­setter eventyret for Hilde Johanne.

Fire eventyrtips

1. Finn fram eventyrbøkene dine, les dem på nytt, og finn favoritteventyrene dine.
2. Legg merke til tre hendelser eller bilder i favoritteventyret som virker sterkt på deg.
3. Tegn eller skriv ned det som faller deg inn rundt disse tre hendelsene. Se om du finner paralleller til ditt eget liv.
4. Skriv ditt eget eventyr. Begynn med «Det var en gang …» og la det som 
kommer, komme uten å sensurere. Men la eventyret ende godt! 


Sjekk ut Hilde Johannes nettside eventyrlyst.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer