Kultur

Fabelaktig actionfjas

Tom Cruise er tilbake med Mission Impossible III.

Publisert
Sist oppdatert
Det er lov å være skeptisk til Mission Impossible III. For det første fordi hovedrollen innehas av gærne, gærne Tom Cruise, mannen som hopper i sofaen, digger sekter og utbasunerer at han ville spise forlovedens morkake. Slikt kan forstyrre selv den mest innbitte filmelsker. Heldigvis glemmer man privatpersonen Tom Cruise i samme sekund som Mission Impossible sparker i gang - nå er det skuespilleren Cruise som teller, og han er bunnsolid. I alle fall i actioneksesser som dette.

Cruise spiller agent Ethan Hunt, som vi tidligere har stiftet bekjentskap med gjennom to filmer. Nå har han trukket seg tilbake fra felten, og driver i stedet opplæring av agentspirer. Når en av hans rekrutter kidnappes av rystende onde Owen Davian, som selger særs skumle masseødeleggelsesvåpen til skurkenasjoner verden over, lar Ethan seg lokke tilbake til arbeidet. Problemet er at han har forelsket seg siden sist, og den søte forloveden aner ingenting om hvor Ethans inntekter egentlig kommer fra.Raskt virvles Hunt og teamet hans inn i et marerittaktig oppdrag hvor alle lurer alle og Ethans store kjærlighet brått er lagt i potten. Et halsbrekkende kupp må gjennomføres mens sjefer og skurker puster Ethan i nakken, og leder ham til spektakulære omgivelser som Vatikanet og Shanghai. Regissør J.J. Abrams er mannen bak suksesserier som Alias og Lost, og tilfører Mission Impossible-serien mye mer enn hva John Woo klarte med film to. Kjapp klipping, suggererende musikk og absolutt ingen blygsel i forhold til hva man kan unne seg av effekter, plasserer filmen i toppsjiktet innenfor sjangeren.

Det er herlig lite konsentrasjonskrevende å se en film som dette. Det er et påkostet actioneventyr av godt, gammeldags merke, og en gavepakke til alle med sans for imponerende effekter, vakre mennesker, smarte triks, eksplosjoner, masker, biljakter, skyting, rulling, løping og usannsynlige oppfinnelser som redder dagen gang på gang. Mission Impossible III er blottet for dødpunkter - fra den nervepirrende, følelsesladde begynnelsen til rulleteksten kommer går det i ett, man sitter ytterst på stolsetet med høy puls og flirer i fryd over de spektakulære hendelsene.

Lokaliseringen pakker inn eventyret perfekt: først er vi i dystre Berlin, deretter i Vatikanets mørke underjordiske ganger (noe som i seg selv tilfører mystikk), før det hele kulminerer i storslåtte bilder fra Shanghai. Oversiktsbildene fra byen er utrolig vakre - høye tårn, neonlys og glamour er akkurat hva filmen trenger når dramaet tilspisses.

Ving Rhames - mannen med tidens buldrerøst - er super som Ethan Hunts høyre hånd, Luther Strickell. Han har alltid et triks på lager og stiller lojalt opp når Ethan trenger det. Philip Seymour Hoffman er som alltid ekstremt bra, han er gåsehudfremkallende ond i rollen som filmens store skurk. Nykommer i filmserien, Jonathan Rhys Meyers, spiller den halsbrekkende helikopterpiloten Declan. Han er en liten karamell for de kvinnelige tilskuerne, mens mannlige fans kan glede seg over übervakre Maggie Q som stiller i det som må være den mest sensuelle kjolen som har sluppet innenfor Vatikanets murer.

Mission Impossible III er temmelig nær en perfekt actionfilm. Det trekker noe ned at stridens kjerne - kun omtalt som Harelabben - aldri presenteres så godt at man interesserer seg spesielt mye for om Ethan Hunt klarer å stjele den eller ikke, men alt går så fort og er så spennende at man egentlig gir blanke blaffen. Er du på utkikk etter noen timers underholdning som tømmer hodet for alt det måtte trengs å tømmes for, tar Tom Cruise oppdraget.

Biler sprenges, ting eksploderer og folk løper for livet: Tom Cruise er tilbake i actioneventyret Mission Impossible III. Foto: Promo
Biler sprenges, ting eksploderer og folk løper for livet: Tom Cruise er tilbake i actioneventyret Mission Impossible III. Foto: Promo Vis mer
Agent Ethan Hunt får nye utfordringer når kjæresten Julia (Michelle Monaghan) fanges i skurkens grep.
Agent Ethan Hunt får nye utfordringer når kjæresten Julia (Michelle Monaghan) fanges i skurkens grep. Vis mer
Tom Cruise er kjekkere og tøffere enn på årevis. Hurra!
Tom Cruise er kjekkere og tøffere enn på årevis. Hurra! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer