Facebook

Facebook kan felle deg

Har du festbilder og skrivefeil på profilen din? Det kan få konsekvenser.

PRIVAT, ELLER?: Kan potensielle arbeidsgivere få innsyn i dette, eller er du helt trygg?
PRIVAT, ELLER?: Kan potensielle arbeidsgivere få innsyn i dette, eller er du helt trygg? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom du ikke ennå har fått jobben du drømmer om, kan det være smart å ha et bevisst forhold til hva du legger ut på Facebook og andre steder på nettet. Dette bekrefter ny forskning.Den britiske jobbportalen Careerbuilder har i en undersøkelse spurt 3100 arbeidsgivere om hvordan de bruker internett. Av disse svarer en fjerdedel at de bruker internett for å finne ut mer om kandidatene. Så hvis du noen gang har skrevet «...is fyllesyk» eller «er lekesyk og ser Sopranos» i statusfeltet ditt på Facebook, er det på tide å våkne opp. Også mer uskyldige opplysninger som at du gleder deg til ferie eller gruer deg til mandag morgen, kan gi et dårlig inntrykk. Ikke noe problem sier du kanskje, ettersom du ikke har åpen profil - men det er ikke nødvendigvis så enkelt.

Hva sier egentlig nettet om deg?

I den britiske undersøkelsen forteller arbeidsgiverne at det som koster flest arbeidssøkere jobben, er opplysninger om at de fester mye eller bruker dop. Også avslørende eller upassende bilder kan sette ansettelsen i fare. Du gjør derfor lurt i å tenke deg om før du legger ut bilder av deg selv fra private, sosiale settinger, eller lar andre legge ut bilder av deg.

Googler kandidater også i Norge

Bedriftsrådgiver og partner i rekrutteringsfirmaet Raadgiverhuset, Bjørge Kristiansen, bekrefter at nettet brukes flittig når norske kandidater skal vurderes. - Men det er kandidatens faglige kvalifikasjoner, tidligere arbeidserfaring og personlige egnethet til jobben som veier tyngst i en rekrutteringsprosess. Nettet, som for eksempel Google, kan brukes til å forsterke og bekrefte inntrykket av kandidaten. Eventuelt kan informasjon som kommer fram på nettet være med på å endre bildet noe, sier Bjørge Kristiansen til kk.no.

Lukket profil ikke alltid nok

Sørg for å lukke profilen din slik at bare personer du har akseptert som dine venner, kan se bilder du legger ut av deg selv. Slike bilder vil riktignok ikke dukke opp hvis en potensiell arbeidsgiver googler deg - men husk likevel at hvis andre legger ut bilder av deg, får disses venner se dem. Norge er et relativt lite land med få innbyggere, og en god handlingsregel er at hvis du ikke er komfortabel med at din nåværende eller fremtidige sjef skal få se bildene - bør du forsøke å få dem fjernet.
 • Slik blir du sjefens favoritt
 • Lettere å få napp på nett
 • Nå kommer beautybloggerne
 • Unngå nettflausene
 • Dømmer deg for skrivefeil

  Men det er ikke bare partyorgiebilder fra Aya Napa som kan koste deg drømmejobben. Flere arbeidsgivere vraket også kandidater som formulerte seg dårlig eller hadde mange skrivefeil på profilen eller bloggen sin. Selv om det ikke finnes tilsvarende norske undersøkelser, er det ikke utenkelig at trenden er det samme her.

  Har droppet kandidater etter nettfunn

  I en undersøkelse gjennomført av ExecuNet blant 102 ledende rekrutteringsfirmaer oppga tre fjerdedeler at de bruker internett for å få mer informasjon om jobbsøkerne. Av disse svarte en av fire at de hadde droppet kandidater på grunn av det som kom fram på nettet, skriver Karrierelink.no.- Hvis en av søkerne drikker og tar dop hver helg, er det usannsynlig at vedkommende vil klare en åtte til fire-jobb. Men vi velger ikke bort noe ut fra en enkelt bytur, sier Nikolaj Hernum til metroXpress. Han jobber for rekrutteringsbyrået Adecco.

  Begikk generaltabben

  Et stjerneeksempel på at du ikke er trygg selv om du har en såkalt lukket profil på nettsamfunnene du tilhører, er Frps Ove A. Vanebo som sommeren 2007 skrev at «Ove A. Vanebo is fucking bored in the kommunestyremøte» i statusfeltet på Facebook, og like etter havnet i alle landets aviser.LES OGSÅ:
 • Shoppingmekka på nettet
 • Klikker seg rett til køys
 • Dumper telefonen for nettet
 • Er han en nettcasanova?
 • 10 nettsteder for kvinner
 • Få blikkontakt på nettet
 • Nettdating for nybegynnere
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer