Klippe håret selv

Familien sparer 10 000 kroner i året på å klippe håret selv

Har koronapandemien ført til at flere har fått sansen for å klippe håret sitt selv?

KLIPPER HÅRET SELV: Det begynte med en sløv barnesaks og et halvbra resultat, men nå har familien Ritzi blitt proffe i å klippe hverandre. FOTO: Privat
KLIPPER HÅRET SELV: Det begynte med en sløv barnesaks og et halvbra resultat, men nå har familien Ritzi blitt proffe i å klippe hverandre. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Da vi i begynnelsen av pandemien skulle gå til innkjøp av en ny hårklipper var de utsolgt over alt og det var lang ventetid, så jeg tror flere har innsett at hårklipp er noe man enkelt kan gjøre selv, sier Nina Ritzi (49).

De siste seks årene har familien hennes spart flere tusen kroner på å droppe frisørbesøkene og ta sak(s)en i egne hender.

Nina forteller at hun tidligere var lidenskapelig opptatt av håret sitt og at frisørtimer var noe hun prioriterte når det kom til utseendet.

Men da hun begynte å reagere på ulike hårprodukter, ble det stadig vanskeligere å gå til frisøren.

– Jeg fikk de første grå hårene da jeg var 24 år gammel og har derfor lenge farget håret mitt, men i 2010 bestemte jeg meg for å klippe håret helt kort og la det grå vokse ut. Jeg har en kjemisk sensitivitet som gjør at jeg er overfølsom for estetiske oljer og hårprodukter. Ulike miljøvennlige frisører tilbød meg stadig nye skånsomme produkter, som nok fungerer for mange, men for meg endte det opp med åpne sår i hodebunnen, forklarer hun.

– Bare jeg bevegde meg inn i en salong fikk jeg rennende øyne og nese, på grunn av produktene de brukte.

Gikk mye bedre enn forventet

De første gangene klippet hun ektemannen Jørn og sønnen Alvin (13) med det hun beskriver som en sløv barnesaks. Før hun skred til verket forberedte hun seg ved å se filmer av fremgangsmåter på YouTube.

Seks måneder senere, etter å ha kommet over noen mentale hindre, lot hun ektemannen Jørn få klippe hennes lange hår til en hel lengde bob.

– Det ble en del uenigheter underveis, som bunnet i redsel for at det ikke skulle gå bra, men det gikk mye bedre enn forventet, smiler hun.

Nina, som er opptatt av bærekraftighet og minimalisme, forteller at beslutningen om å gå over til hjemmeklipp også har et økonomisk aspekt. Både hun og ektemannen Jørn er selvstendig næringsdrivende, noe som har ført til perioder med uforutsigbar økonomi.

– Sønnen vår og jeg har begge ganske mye hår, som krever teknisk dyktige frisører. Jeg gikk derfor ikke til de rimeligste frisørene og en frisørtime med klipp og hårfarging kunne fort koste et sted mellom 1800 til 2400 kroner. I tillegg kunne det være vanskelig å få time, da de dyktigste ofte var fullbooket, sier hun.

Sparer mange tusen i året

I senere tid har de investert i en skarpere saks og en elektrisk hårtrimmer. Totalt anslår hun at familien sparer cirka 9800 kroner i året på å klippe håret selv. I tillegg er det et tidsbesparende alternativ i en hektisk hverdag.

– Klippeprosessen er mindre stressende når man kan gjøre den selv. Man slipper å booke og huske timen, man kan bare avtale en helg hvor det passer. Som regel tar det mannen min bare 20-30 minutter å klippe meg, hver femte uke.

– Det hender noen ganger at jeg ser på bakhodet til gutten min og tenker at jeg absolutt kunne ha gjort det bedre, men han bryr seg ikke i det hele tatt. Det viktigste for ham er at det er langt oppå og kort på sidene, og vi har aldri fått noen kommentar fra andre om at det ser hjemmeklippet ut.

Mange ville lære å klippe selv

At koronapandemien har bidratt til at flere har fått sansen for hjemmeklipp, er frisør og gründer Bente Hafslund også overbevist om.

I forbindelse med den første nedstengningen i mars 2020 ble en av hennes YouTube-filmer om hvordan du kan klippe hårtuppene dine selv, lagt ut på en bestillingsportal for skjønnhetspleie.

På i underkant av en time hadde filmen fått over 20 000 nye visninger.

– Jeg har selv vært frisør i over 25 år og har stor respekt for yrket. Filmene mine som viser hvordan du kan klippe håret ditt selv er ikke ment å konkurrere med frisørene, men å være et ekstra tilbud for de som ikke har mulighet til å gå til frisøren, sier hun.

ØKT INTERESSE: Frisør Bente Hafslund tror pandemien har ført til at flere gjør enkle klippejobber selv. FOTO: Privat
ØKT INTERESSE: Frisør Bente Hafslund tror pandemien har ført til at flere gjør enkle klippejobber selv. FOTO: Privat Vis mer

Bente driver selskapet by Bente, som tilbyr vegansk hjemmefarge og andre hårprodukter som er spesialtilpasset skandinavisk hår. I forbindelse med produktutvikling foretok hun for noen år siden flere markedsundersøkelser på hjemmemarkedet.

Her fant hun tre hovedårsaker til at mer enn 50 prosent av norske kvinner velger å farge håret sitt selv.

– Økonomi var en stor årsak, da det jo er kostbart å gå til frisøren, mens helseutfordringer var en annen. For personer som sliter med den psykiske helsen, kan det være vanskelig å småprate og se seg selv i speilet over lengre tid. Andre hadde fysiske sykdommer som gjorde det slitsomt å komme seg til frisøren.

– Den tredje store årsaken var tidsklemma. Veldig mange har rett og slett ikke ønske om å prioritere så mye tid på å gå til frisøren, sier hun.

Enkelte frisyrer bør overlates til proffene

Hvor godt du vil lykkes med hjemmeklippen, kommer ifølge Bente mye an på hvilken hårfrisyre du har. Mens noen frisyrer er enkle å gjøre selv, bør andre helst overlates til en proff.

– Den største utfordringen når du skal klippe håret selv, er store forandringer. Små forandringer er enkle, da kan man følge den «guiden» eller malen som allerede ligger i håret. Det er også bedre å klippe ofte og mindre, enn å vente for lenge. Vi mister jo cirka 50-100 hårstrå hver dag, så jo oftere man klipper – jo lettere er det å følge guiden.

– Det enkleste er å klippe tupper på langt hår, spesielt om man har det typisk skandinaviske håret som ikke er så tykt. Mange synes derfor det er greit å klippe barna sine selv, frem til håret får en viss tykkelse. Når håret er veldig tykt, er det vanskeligere å se guiden, sier hun.

Maskinklipp er ifølge frisøren også veldig enkelt å gjøre hjemme, men det finnes allikevel noen fallgruver du bør forsøke å unngå.

– Mange vil ha det kortere på siden og over øret, enn de har på toppen, slik at det blir en jevn overgang som følger hodefasongen. For å få til denne frisøren, begynner man med å klippe 12 mm over det hele og avslutter med tre mm over ørene og bak. En tabbe mange gjør, er at de klipper helt kort for høyt oppe på hodet. Når man gjør en maskinklipp, bør man helst stoppe på det bredeste punktet på hodet.

– Det enkleste er å klippe like kort over alt. Pass bare på at de justerbare hårkammene sitter godt, slik at de ikke faller av og man får et hakk. Dette kan skje både proffer og amatører, sier hun.

SETT OPP HÅRET: Når du skal stusse langt hår, kan du sette opp håret på denne måten slik at det blir enklere å klippe det lagvis. FOTO: byBente
SETT OPP HÅRET: Når du skal stusse langt hår, kan du sette opp håret på denne måten slik at det blir enklere å klippe det lagvis. FOTO: byBente Vis mer

Enklere med godt utstyr

Å klippe håret hjemme er enklere om du har godt utstyr. Saksen skal være spiss og ikke butt i enden, fordi den da ikke vil være like skarp hele veien ut. Det er også lurt å ha noen gode klyper og en kam hvor taggene ikke er for lang fra hverandre.

– Når du skal klippe langt hår er det en fordel å vaske håret på forhånd eller fukte det med en sprayflaske. Det er lettere å se guiden bedre når du klipper i fuktig hår, du får også greid det lettere og det holder seg strammere, sier Bente.

– Hvis du skal klippe små barn, kan du plassere dem i badekaret med vått hår og la dem få noen leker de kan holde på med mens du klipper.

En god klippemaskin kan også være en god investering, men vær obs på at enkelte kan ha veldig dårlig batterier. Det kan derfor være lurt å ha en med ledning, slik at du er sikker på at du får klipt helt ferdig.

Kvaliteten på klippemaskiner som man bruker hjemme er ifølge Bente varierende, da enkelte er mer beregnet for skjegg enn hår.

Det viktigste når du skal stusse langt hår selv, er å ha tynne inndelinger. Det vil si at du ikke bør ta for mye hår om gangen og bruke god tid for å få det skikkelig.

– Mange har litt hastverk og tar for mye hår om gangen. Del fra øre til øre, slik at du jobber med ett område om gangen. Hvis du jobber med hår over hele hodet samtidig, blir det lett lengre på den ene siden enn den andre.

– Jeg anbefaler også at du begynner bak, slik at du får en rett linje. Finn den lengden du ønsker og følg den guiden hele veien oppover på bakhodet. Gjør deg helt ferdig med bakhodet, før du begynner på sidene. Ikke klipp for mye og ta høyde for virvler i håret. En vanlig tabbe er å klippe håret mens det er vått og når det tørker spretter det opp og luggen blir alt for kort.

Hårfarging kan fort gå veldig galt

Det er mange penger å spare på å farge håret selv, men også her er det et par ting du bør være oppmerksom på.

Hvis du har en mellomblond hårfarge og vil farge håret lysere, bør du alltid velge en kaldere farge enn den du egentlig ønsker deg. Hvis ikke, kan resultatet bli gul/oransje.

– Hårfarging kan fort gå veldig galt. Blondt hår er utfordrende fordi det fra naturens side har gule og oransje nyanser, når man lysner håret kommer dette frem. Hvis man ikke bruker en kald hårfarge, kan resultatet bli lysegult i stedet for naturlig lyst, sier Bente.

– Hvis du har skandinavisk hårtype og ønsker å farge håret mørkt, bør du velge en lysere hårfarge enn det du hadde tenkt deg. Hjemmefarging inneholder nemlig flere pigmenter enn skandinavisk hår har behov for, mange opplever derfor at håret blir helt svart selv om de har valgt en lys brun farge.

– Unngå også å farge mer enn det du behøver. Hårfarging fungerer som maling, jo flere strøk du tar jo tettere og mørkere blir fargen. Selv om du påfører en lys farge, tilfører du flere pigmenter slik at håret blir mørkere.

KLIPPE HÅR: Kan du bruke kjøkkensaks til å klippe håret? Ja, mener frisør Cecilie Krogh. Her viser hun deg steg for steg hvordan du kan klippe håret hjemme. VIDEO: Cecilie Krogh Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer