Adopsjon:

Familien trodde de adopterte en seks år gammel jente, så begynte de å tvile

Adoptivforeldrene flyktet til slutt bort fra jenta de en gang adopterte.

ADOPSJON: Natalia Grace kom til USA fra Ukraina som barn og skal ha bodd hos flere familier før til slutt Barnett-familien adopterte henne. Men det gikk ikke lang tid før de begynte å ane ugler i mosen. FOTO: Disscovery+
ADOPSJON: Natalia Grace kom til USA fra Ukraina som barn og skal ha bodd hos flere familier før til slutt Barnett-familien adopterte henne. Men det gikk ikke lang tid før de begynte å ane ugler i mosen. FOTO: Disscovery+ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye dokumentarserien The Curious Case og Natalia Grace, som kan strømmes på Discovery+, forteller en opprivende historie om en adopsjon fra, unnskyld språket, helvete.

Men hvem var det verst for, den lille jenta beskyldt for å være en sosiopatisk svindler eller adoptivforeldrene, beskyldt for omsorgssvikt? For denne historien fra virkeligheten inneholder alt en klassisk thriller burde ha, men ingen løsning.

Ønsket seg et barn til

Michael og Kristine Barnett levde det gode livet med sine tre sønner Jake, Ethan og Wesley i delstaten Indiana i USA. Paret drømte om å adoptere enda et barn. De hadde opprinnelig tenkt å adoptere fra Haiti, men da det massive jordskjelvet rammet landet i 2010, satte det en stopper for prosessen.

Så den 26. april samme år, adopterte ekteparet den lille jenta, Natalia Grace. Hennes ukrainske fødselsattest viste til at hun hadde kommet til verden 4. september 2003. Så Natalia Grace var altså seks år, og paret ble fortalt at hun led av en sjelden type kortvoksthet, kalt spondyloepiphyseal dysplasia congenita.

Kristine har i et intervju i senere tid at adopsjonen ble gjort ut av kjærlighet. Natalia Grace har i ettertid uttalt at hun i begynnelsen trivdes hos familien og var glad i dem.

KRIM FRA VIRKELIGHETEN: Ekteparet Barnett med sine tre sønner før de adopterte den ukrainske jenta, Natalia Grace. Det skulle bli begynnelsen på et mareritt, men uvisst for hvem. FOTO: NTB
KRIM FRA VIRKELIGHETEN: Ekteparet Barnett med sine tre sønner før de adopterte den ukrainske jenta, Natalia Grace. Det skulle bli begynnelsen på et mareritt, men uvisst for hvem. FOTO: NTB Vis mer

Mer utviklet enn jevngamle

Kristine fikk seg imidlertid en overraskelse første gang hun skulle bade den nye datteren sin. For da reagerte hun på at Natalia hadde kjønnshår. Da paret etterpå undersøkte hvor vanlig det er at små barn har hår akkurat der, fant de ut at barn ned i åtte-årsalderen kunne ha kjønnshår. De tenkte at det ikke gjorde så mye om hun var litt eldre enn de egentlig hadde trodd.

Natalia var også tydelig høyere og mer utviklet enn det en lekekamerat av henne på samme alder og med samme funksjonsnedsetting, ifølge dokumentarserien.

Barnettparet skal også ha funnet blodige sokker på adoptivdatterens rom og utenfor vinduet hennes. Blodet kom visst nok fra menstruasjon, som jenta, som bare var åtte år på dette tidspunktet, forsøkte å skjule.

Men disse hendelsene var ingenting sammenlignet med påstandene som deretter skulle komme og som ingen fortsatt vet om er sanne eller ikke.

Natalia skal ha blitt tatt med til flere psykologer, og på et tidspunkt skal en av terapeutene ha fortalt adoptivforeldrene at de hadde med farlig sosiopat og gjøre, ifølge en artikkel E! News har publisert.

Drapstrusler og gift

I dokumentarserien påstår dessuten Michael Barnett at Natalia truet med å knivstikke sin nye familie i tillegg til at hun med overlegg forsøkte å forgifte Kristine ved å ha vaskemiddel i kaffen hennes.

I serien sier han rett ut at han og familien etter hvert ble overbevist om at de levde sammen med en svindler og en sosiopat.

- Vi vet ikke hvem hun er. Vi vet ikke hvor hun egentlig kommer fra. Hvem er dette mennesket?

Med tiden tok ekteparet med seg den nye datteren til en lege, som ga dem en sjokkerende beskjed: Nemlig at Natalia ikke var noe barn, men en voksen kvinne.

Derfor, i 2012, gikk de rettens vei og begjærte at alderen hennes lovformelig skulle endres fra åtte til 22 år. Dette til tross for at en undersøkelse av jentas skjelett, gjort på et lokalt barnesykehus, konkluderte med at hun var rundt elleve år.

Etter at de hadde fått begjæringen om aldersendringen rettslig godkjent, leide Barnett-paret en leilighet i Lafayette i delstaten Indiana. Der plasserte de Natalia, mens de tok med seg sine tre biologiske barn og flyttet til Canada. Ekteparet skilte seg kort tid etter. Natalia skal ha blitt boende alene i denne leiligheten i et år, før et annet ektepar forbarmet seg over henne.

Overskrifter og talkshow

Myndigheten begynte snart å etterforske omstendighetene rundt Natalia og i 2019 ble Barnett-paret siktet for omsorgsvikt. Dette skapte overskrifter i pressen og debatt verden over. Og debatten var todelt. Mange mente at ekteparet hadde vært egoistiske og kyniske som forlot et forsvarsløst barn med et handicap helt alene, mens andre mente paret var blitt utsatt for svindel fra en voksen som lot som hun var et barn.

Barnett-paret hadde til da påstatt at Natalia hadde forsøkt å forgifte Kristine, men også at hun hadde stått ved fotenden av sengen deres om natten med en kniv i hånden og at hun gjemte kniver rundt om i huset.

Kristine og Michael Barnett ble ikke funnet skyldig.

Saken tok seg helt inn på en av dag-TVs største klisjéer: Nemlig talkshowet Dr Phil.

Natalia stilte opp i beste sendetid og benektet at hun hadde lurt eller svindlet noen. Hun nektet også for at hun har gjemt kniver rundt om i huset, og understreket at hun aldri ville nådd opp til toppen av kjøleskapet, som var et av stedene hun angivelig skulle ha gjemt kniver.

Hun beskyldte adoptivforeldrene for å ha overlatt henne til seg selv i en alder av åtte år. I tillegg mente hun at de hadde instruert henne i å si til andre at hun var eldre enn det hun egentlig var samtidig som de løy om oppførselen hennes.

Paret som tok henne til seg etter at hun ble igjen alene i leiligheten i Lafayette, Anton og Cynthia Mans, var også med på talkshowet og forsvarte Natalia. Cynthia fortalte at gjennom de årene jenta hadde bodd hos dem, hadde hun aldri menstruert.

- De tingene som Michael sier jeg har gjort, er en løgn. De har prøvd å få det til å se ut som jeg var denne sinnsyke personen, men det er ikke sant, sa Natalia på Dr Phil.

Også naboer av Barnettfamilien stiller opp i dokuserien. Toby Miles fortalte at han visste at paret gjemte alle knivene i garasjen ettersom de var bekymret for hva Natalia kunne finne på.

Fortsatt uvisst

På nettstedet Reddit holdt jusanalytikeren Beth Karas, som også bidrar med kommentarer i dokuserien, en åpen spørsmålsrunde. Der hentydet hun til at påtalemyndighetene nå har en fødselsattest, helsejournaler, adopsjonspapirer og til og med en uttalelse fra Natalias biologiske mor, som tyder på at den påståtte fødselsdatoen; 4. september 2003 er korrekt.

Men påtalemyndighetene har også uttalt at de ikke hadde tilgang på alle bevisene fordi det hadde gått mer enn fem år mellom de påståtte lovbruddene og siktelsen ble reist.

Beth Karas mener uansett at det store spørsmålet fortsatt er om Natalia var et barn da adoptivforeldrene forlot henne eller ikke. I et intervju med den britiske nettavisen The Mirror, sa hun at det hadde foregått "noe triksing" før ekteparet tok til seg Natalia, men at hun ikke var så gammel som det ble sagt at hun var (22 år), da Barnett-paret vant i retten.

Hva som er sant eller ikke, forblir altså et mysterium. Dersom Barnettparet har rett, skal Natalia Grace ha blitt født i 1989- og hun er da 33 år gammel i dag. Dersom fødselsattesten er ekte og Natalia ikke har løyet, er hun 19 år i dag.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer