Kjærlighet Ved Første Blikk

Fant drømmemannen på Tinder

Det ble full klaff for Tone Anette (33) og Espen (33).

MØTTES VIA TINDER: Tone Anette Tambini og Espen Jensen fikk umiddelbar kontakt da de møttes. Bare tre dager etter første møte, erklærte hun at hun aldri ville gå fra ham.  Foto: Jon Anders Skau
MØTTES VIA TINDER: Tone Anette Tambini og Espen Jensen fikk umiddelbar kontakt da de møttes. Bare tre dager etter første møte, erklærte hun at hun aldri ville gå fra ham. Foto: Jon Anders Skau Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hva er en sjelevenn? En kjæreste? Et dypt vennskap?

Google gir blant annet følgende treff: «En person som du føler en umiddelbar kontakt med fra første øyeblikk. En forbindelse som er så sterk at du blir dratt mot personen på en måte du aldri har opplevd før».

Psykolog og parterapeut Eva Tryti sier sjelevenner kjenner et sterkt bånd, gjerne allerede fra første møte. De får en følelse av å komme hjem. Samtidig føler de seg rolige og trygge. Og hun påpeker at sjelevenner gjelder i vennskap også, ikke bare i kjærlighetsforhold.

Typisk for sjelevenner er at følelsen av å høre sammen er gjensidig, mener Tryti som blant annet har skrevet boken «Evig din?» om dype og spesielle vennskap.

Men kan man møte denne ene spesielle på Tinder?

LES OGSÅ: Skulle bare låne et tau, vips var de kjærester

Møttes via Tinder

Tone Anette Tambini (33) og Espen Jensen (33) definerer seg definitivt som sjelevenner, og de møttes via sjekkestedet Tinder.

På første date kom han hjem til henne for å hjelpe til i hagen. Og da satt de utenfor huset og snakket i halvannen time. Umiddelbart kjente begge at de hadde en helt spesiell kontakt.

«Han er min mann», tenkte Tone Anette. For henne var det den umiddelbare tryggheten hun følte som viste at møtet mellom dem var spesielt.

– Jeg har selvsagt vært forelsket tidligere, men jeg har aldri opplevd at man leser hverandre så bra som vi gjør, sier hun.

Begge har vært i lange forhold tidligere. Da har det alltid vært noe som ikke har stemt. Først da de møtte hverandre falt alt på plass.

– Magen, hjertet og hjernen er hundre prosent samstemte. Ingen puslespillbiter mangler. Med en gang jeg møtte «Tona» så jeg for meg at jeg skulle bli gammel med henne, og at hun skulle bli mor til mine barn. Jeg har aldri vært i tvil, sier Espen.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

Gravid etter kort tid

Allerede tre dager etter kunne Tone Anette fortelle dette til Espen:

– Jeg vil at du skal vite at jeg aldri kommer til å gå fra deg så lenge du ikke vil det selv, eller er utro mot meg.

Espen følte det på samme måte, men hadde ikke turt å si noe. Han har aldri trodd på sjelevenner, før nå. Og Tone sier:

– Jeg er en realistisk person og tenkte at sjelevenner kun fantes på film. Ja, det høres klissete ut, men jeg tror vi to alltid har vært sjelevenner. Jeg tror alle har en sjelevenn, men folk følger ikke alltid magefølelsen eller tar de valgene de bør ta.

Etter å ha kjent hverandre i åtte uker, og visst at hun var gravid i tre dager, fridde Espen. Det romantiske frieriet er sett av over 100 000. Det ble filmet og lagt ut på Tone Anettes Facebook-side. Vi ser en uvitende Tone som blir ledet nedover en skogsti hvor hun møter på venner og familie som holder opp plakater med hilsener fra kjæresten som «Du vil bli verdens beste mamma» og «Jeg vil tilby deg en ponni».

I enden av skogstien finner hun kjæresten som går ned på kne. Kommentarene fra ukjente folk som innrømmer at de har grått en skvett fordi de ble rørt, er mange.

Nå er de to forlovet, venter barn på nyåret (Ja, det var planlagt!) og vet at de skal leve sammen resten av livet.

LES OGSÅ: Når du forelsker deg i venner

FØLES SOM HJEMME: - «Tona» får hjertet mitt til å hoppe, men samtidig gir hun meg en ro i kroppen jeg ikke har følt før. Jeg føler meg hjemme med henne, sier Espen Jensen. Foto:  Jon Anders Skau
FØLES SOM HJEMME: - «Tona» får hjertet mitt til å hoppe, men samtidig gir hun meg en ro i kroppen jeg ikke har følt før. Jeg føler meg hjemme med henne, sier Espen Jensen. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

Fort gjort

Eva Tryti sier det er fort gjort å føle seg som sjelevenner i begynnelsen av et kjærlighetsforhold. Dette fordi man er så forelsket. Ifølge henne går det gjerne ett år før den første, store forelskelsen legger seg. Hun mener man først da kan vite sikkert at man er sjelevenner.

– Er man sjelevenner varer følelsen av å høre sammen over tid. Det finner man ofte ikke ut av før forelskelsen har gitt seg litt, mener hun.

Espen og Tone Anette er imidlertid overbevist om at de ikke bare er blendet av forelskelse.

– «Tona» får hjertet mitt til å hoppe, men samtidig gir hun meg en ro i kroppen jeg ikke har følt før. Jeg føler meg hjemme med henne. Med «vanlig» forelskelse så kan gjerne hjertet hoppe, men man tenker ikke langsiktig og ignorerer for eksempel at forholdet er i ubalanse, sier Espen.

Ifølge Tryti er sjelevenner sjeldne. Få ektepar, samboere, kjærester og venner kan defineres som sjelevenner.

– Ikke alle finner en sjelevenn i løpet av livet. Noen er heldige og finner en eller to, sier Tryti.

LES OGSÅ: Slik vet du at han er den rette

Ulike typer vennskap

Hva er så forskjellen på en sjelevenn og en venn?

NYTT KK: Nummer 1 er i salg fra fredag 2. januar.  Foto: Foto: Alexei Hay/Trunk Archive/Bulls
NYTT KK: Nummer 1 er i salg fra fredag 2. januar. Foto: Foto: Alexei Hay/Trunk Archive/Bulls Vis mer

Filosof Helge Svare har skrevet boken «Vennskap» og sier man skiller mellom ulike typer vennskap. Vi har for eksempel nyttevenner, hyggevenner og gode venner.

– Du kan kjenne deg igjen i sjelevennen fordi han deler dine grunnleggende holdninger og karaktertrekk. Den ideen finner vi både hos Platon og Aristoteles, sier filosofen.

Sjelevennskap kan spores tilbake til romantikken på 1800-tallet. Å smelte sammen og dele alle tanker og følelser i et vennskap var idealet. Svare viser til brev som ble utvekslet mellom venner på denne tiden.

– Folk hadde veldig tette, følelsesmessige vennskap. Også menn. Mye av dette kan virke litt rart i dag, men ideen var at det fantes et menneske som er din sjelelige tvilling i verden. Tanken var at man kan speile seg i sjelevennen på en måte som man ikke kan gjøre med noen andre, sier Helge Svare.

Ifølge psykolog Eva Tryti kommer en sjelevenn når den kommer. Møtet kan ikke påvirkes. Likevel kan man øke sjansene ved å være åpen og fordomsfri når man møter nye mennesker.

– Det er også viktig å være i kontakt med seg selv, egne følelser og egen intuisjon. Ha også i bakhodet at sjelevenner ikke trenger å ligne deg selv, eller dine venner, sier Eva Tryti.

Denne artikkelen er hentet fra KK 01 som er i salg fra fredag 2. januar. Der kan du også lese om Lene og Kristin som visste at de kom til å bli venner for livet da de så hverandre første gang på en parkeringsplass.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer