Ekstremsport:

Fant kjærligheten da han svømte fra Oslo til Bergen

- Da vi møtte spekkhoggere, tenkte jeg: Nå er det stor sjanse for at han blir spist, sier kjæresten.

EKSTREMSPORT: Knut Ivan Rasmussen svømte i sommer fra Oslo til Bergen. Under den seks uker lange turen bestemte han seg dessuten også for å gi kjærligheten en sjanse. FOTO: Beth-Kajsa Elveos
EKSTREMSPORT: Knut Ivan Rasmussen svømte i sommer fra Oslo til Bergen. Under den seks uker lange turen bestemte han seg dessuten også for å gi kjærligheten en sjanse. FOTO: Beth-Kajsa Elveos Vis mer
Publisert

Hva er vått, mørkt, kaldt, potensielt farlig og tar seks uker? Joda, sikkert flere svar på det, men det å svømme fra Oslo til Bergen er definitivt et svar på den gåten. Men hvem er det som gjør sånt? En nordlending, selvsagt. Narvikværingen Knut Ivan (44) har så lenge han kan huske hatt behov for å presse seg selv, utfordre sin egen styrke og utholdenhet.

Men da KK besøker svømmeren hjemme hos han og kjæresten Matilde (26), er han litt frøsen av seg. Skulle ikke tro dette er samme mannen som i 2014 svømte i 37 timer fra Oslo til Verdens ende. Og for ikke å snakke om at i sommer rett og slett plasket seg vei fra hovedstaden til Bergen - 700 kilometer der ja.

– Jeg måtte hente frem noe i meg som skiller det vanlige fra det unormale, det som jeg tror de fleste ikke ville kunne klare, sier han.

Tungen kunne smuldre opp

Knut Ivan begynte å tenke på prosjektet allerede for 15 år siden, men først i desember 2021 gikk han i gang med å samle mannskap. Han laget rett og slett en gruppe på Facebook hvor han inviterte inn venner og kjente som kunne være interessert i å være med eventyret. Mange sa nei, noen sa ja. En av disse var tromsøjenta Matilde.

Mye trening og planlegging gikk med i forkant, men så, den 1. juli satte han i gang til tross for at ikke alt var helt klart. De hadde fortsatt ikke nok penger eller båter til det de skulle ut på. Flere eksperter gikk offentlig ut og spådde at han ikke ville klare det. Noen påsto til og med at det var fare for at tungen hans ville smuldre opp på grunn av alt saltvannet.

Men advarslene fungerte bare som bensin på bålet for Knut Ivan. Han skulle klare det, men hvordan- det var ikke helt avklart. Han hadde ingenting å sammenligne med når det kom til utførelse av det hele.

I løpet av turen hadde de flere båter og kapteiner og mannskap. Men Matilde var faktisk den eneste som var med hele veien og hun var ikke med for å sitte på dekk å sole seg. Hun gjorde nemlig alt annet enn å svømme og styre båt.

Hun satte sjøbein under de høyeste bølgene og kokte opp vann og mat til han som lå ute i bølgene, dusjet han når han var ferdig- så å si organiserte alt. Det var som å leve i en boble hvor man hele tiden er i nuet.

SISTE INNSVØM: Knut Ivan Rasmussen kommer svømmende inn mot bergen den 17. august etter å ha lagt 700 kilometer bak seg. Bak er også følgebåten som kjæresten Matilde er om bort på. FOTO: NTB.
SISTE INNSVØM: Knut Ivan Rasmussen kommer svømmende inn mot bergen den 17. august etter å ha lagt 700 kilometer bak seg. Bak er også følgebåten som kjæresten Matilde er om bort på. FOTO: NTB. Vis mer

Kaldere enn man tror

Men det kunne også skje uforutsette ting, som at hun plutselig måtte ordne ny båt, når de ikke kunne bruke den de hadde planlagt, men hun er ikke den som lar seg stresse så lett.

– Men jeg var mest stresset mens han svømte fordi jeg var redd for han.

Ikke så rart at hun var bekymret for Knut Ivan. For jo lenger ut av fjorden han svømte, desto kaldere ble det. Han forteller at det er kaldere enn hva folk skulle tro i havet utenfor sørlandet. På det kaldeste svømte han mens temperaturen lå på 12-13 grader.

Da var det desto viktigere at hovedpersonen fikk varmen i seg når han kom ombord i båten igjen. Men de første ukene hadde de ikke dusj. Da var det opp til Matilde å varme opp fem-liters-kanner med vann på kjøkkenet så han kunne få varmen i seg.

Han måtte også passe på å ha et variert kosthold og få nok nok søvn underveis. Han skjønte fort at det var viktigere å få sove ut enn at han på død og liv skulle svømme når forholdene var best.

– Det var en vanskelig avveining, for noen kunne jo mene at jeg burde svømme når været var best, mens jeg kjente min egen kropp og var den som måtte tåle det. Jeg måtte bare sette ned foten når jeg hadde behov for søvn. For i begynnelsen hadde jeg problemer med søvnen og fikk bare fem-seks timer per natt den første uken.

Ni timer i motvind

– Men hva tenker man på når man ligger på svøm i time etter time?

– I virkeligheten tenker man hele tiden på praktiske ting, som hvor nært jeg er båten. Jeg måtte hele tiden følge med på hvor jeg skulle. Det er ikke sånn at man bare kan ligge og dagdrømme.

Men det hendte også at han kom til roligere farvann hvor det var lettere å svømme. Da kunne han slappe mer av og tenke på ting som motiverte han til å komme seg gjennom etappene.

Av og til måtte han grave dypt i seg selv, si at det er nå det gjelder og at «hvis jeg ikke tåler det her så fortjener jeg ikke å fullføre». Blant annet når han skulle svømme over beryktede Jærens rev, hvor mange har grunnstøtt før. Det ble en svømmeøkt på ni timer bare for å komme seg forbi det området. Da måtte han virkelig gå i kjelleren å hente frem mye av det han hadde spart på.

– Det var ikke det å svømme i ni timer som var det vanskelige, men på den ene siden var det kaldt, på den andre siden visste jeg aldri hvor langt det var igjen.

Dessuten ble det vanskelig å kommunisere med båten, men kanskje verst av alt: Så snudde vinden. Og det å få motvind der ute er ikke som å få motvind i Oslofjorden.

– De bølgene der er ganske store og det gikk nesten ikke fremover med meg. Da måtte jeg hente frem noe i meg som skiller det vanlige fra det unormale, det som jeg tror de fleste ikke ville kunne klare.

I MÅL: I Bergen ventet både pressen og mange som hadde møtt opp for å ønske Knut Ivan Rasmussen velkommen i mål etter en lang og hard tur. FOTO: NTB.
I MÅL: I Bergen ventet både pressen og mange som hadde møtt opp for å ønske Knut Ivan Rasmussen velkommen i mål etter en lang og hard tur. FOTO: NTB. Vis mer

«Nå blir han spist»

Det var likevel kun en gang han kjente på frykt mens han svømte. Og det var da båten ga han beskjed om at de hadde sett to spekkhoggere. Og da han hørte at de ikke visste hvor hvalene var lenger, ble han veldig bevisst på hvor de kunne være. Han kikket etter skygger under vann. Tenkte at hvis de plutselig dukket opp, hadde han veldig kort tid på seg til å komme seg unna.

Og på båten sto Matilde, som hadde sett hvalene og derfor var redd.

– Jeg tenkte: «Nå er det stor sjanse for at han blir spist», det var ikke noe gøy.

– Jo det var litt gøy, sier han.

– Nei det var ikke det, svarer hun fort og begrunner:

– De tar jo sel og han svømte jo i svart drakt med hette, så han så jo litt ut som en sel, ler hun.

Ofte lurte hun på hva han var laget av der han lå på svøm i mange timer av gangen og for henne har det aldri vært noen tvil om at det er en ekstraordinær prestasjon han har fått til.
Svømmeturen fikk mye oppmerksomhet i media underveis. Det førte til at mange tok kontakt med dem. Familier kom for å hilse på i båten, folk handlet mat til dem når de kom i havn og syntes det var stas at de kom forbi deres sted.

– Jeg husker ikke hvor det var, men på en Kiwi-butikk fikk vi bare fylle vogna gratis, forteller Matilde.

Denne generøsiteten betø mye for teamet for de hadde egentlig ikke nok penger til turen, så det at folk engasjerte seg var med å redde hele prosjektet. Matilde forteller at hun både ble sjokkert og veldig glad for gavmildheten og gjestfriheten til folk.

MAKKERE: Knut Ivar Rasmussen og Matilde Schetne sammen i båt før en av hans svømmeøkter mot Bergen. FOTO: PRIVAT.
MAKKERE: Knut Ivar Rasmussen og Matilde Schetne sammen i båt før en av hans svømmeøkter mot Bergen. FOTO: PRIVAT. Vis mer

«Tør du ikke å spørre meg da?»

At folk trådte til med matvarer, innebar også at de slapp å bruke så mye tid på å handle. Knut Ivan ble overrasket fordi han hadde trodd han skulle få god tid til å lese eller slappe av mellom øktene, men tiden den gikk.

– Så du hadde ikke så mye dødtid på turen, men du rakk jo å bli forelsket underveis, eller var du det fra før?

– Han var det fra før, ler Matilde og ser på kjæresten.

– Ja, jeg hadde jo følelser for henne fra før, men vi hadde ikke klart å bli helt enige om vi bare skulle være venner eller ikke.

– Her hjemme gidder man ikke å sette seg ned å virkelig ta den praten, for når man møtes om kveldene er det hyggelig å bare ha det koselig sammen.

– Lett å unngå vanskelige temaer, supplerer han.

Når de nå satt fast på en båt sammen, skjønte de at de måtte ta den samtalen. Nå hadde de også tiden til det.

En kveld lå de ved Torungen fyr utenfor Arendal. De andre på båten overnattet på land så da hadde Knut Ivan og Matilde båten for seg selv og følte at de måtte utnytte luksusen det var å ha privatliv. De lå under dyna og snakket sammen utover kvelden om hva de tenkte om å bli et par.

Til slutt sier Matilde: Ja, tør du ikke å spørre da eller? Da tok han endelig mot til seg og spurte om hun ville være kjæresten hans.

– Flere sa til meg at jeg kom til å bli så irritert og lei at jeg kom til å hoppe av båten etter to uker, men faktisk var jeg så lite irritert på han underveis. Seks uker sammen på en båt: Enten så fortsetter man som kjærester eller så får man helt stygga av hverandre. Det gikk jo kjempebra, forteller Matilde.

SAMBOERE: Ikke lenge etter at de kom tilbake til hverdagen etter en noe uvanlig "sommerferie" fant det ferske paret ut at de ville bli samboere. Og de bor selvsagt ved sjøen. FOTO: BETH-KAJSA ELVEOS.
SAMBOERE: Ikke lenge etter at de kom tilbake til hverdagen etter en noe uvanlig "sommerferie" fant det ferske paret ut at de ville bli samboere. Og de bor selvsagt ved sjøen. FOTO: BETH-KAJSA ELVEOS. Vis mer

«Hun er en uvanlig person»

De hadde snakket mye på forhånd om hvordan han reagerer når formen ikke er på topp og Knut Ivan hadde forberedt henne på hvor gretten han kunne bli. Og når alt skulle legges til rette for at han skulle komme i mål, var det ikke vanskelig for Matilde å forstå han underveis.

Samtidig oppdaget hun nye sider ved han som gjorde at hun ble mer forelsket i han. Hvordan han var sammen med andre mennesker, både kjente og ukjente. Det å se han i nye settinger gjorde at hun oppdaget hvor flott og interessant han er.

– Det å se at hun er en person som håndterer så mange folk og ulike situasjoner, i tillegg til praktiske utfordringer, gjorde at jeg skjønte at hun er en uvanlig person, skryter han.

Man kan fort tro at når en bestemmer seg for å være med Knut Ivan på en slik ekspedisjon, er det fordi man er ekspert på svømming, båtkjøring eller lignende. Men tromsøjenta har derimot bakgrunn som make up-artist og jobber i dag på skole. Likevel var det hun som holdt fortet oppe på båten, mens han svømte. Knut Ivan roser kjæresten for innsatsen:

– Det å se at hun er en person som håndterer så mange folk og ulike situasjoner, i tillegg til praktiske utfordringer, gjorde at jeg skjønte at hun er en uvanlig person.

Matilde var aldri i tvil om at han kom til å nå Bergen og hun har troen på at han kan klare lengre distanser i fremtiden.

– Ingen hadde jo gjort det her før, så skulle man ha gjort det om igjen så vet vi jo bedre hva som funker og ikke funker.

Og apropos det å gjøre noe om igjen: De planlegger ny tur. I 2024 planlegger han å prøve å svømme fra Lindesnes til Nordkapp, eller andre veien. Tanken er å ta det over et halvt år, men da må han på land inn imellom øktene og ønsker å ta det mer som en tur, besøke flere steder og muligens holde foredrag underveis. Men en ting endrer seg jo ikke, og det er at havvann kan bli temmelig kaldt- ned mot null grader.

– Jeg slipper nok ikke unna å fryse, uansett hvor bra utstyret er. Men det viktigste er jo strengt tatt ikke å klare det, men å prøve. Hvem skal tyne meg for at jeg ikke fikk til å svømme fra Lindesnes til Nordkapp, ler han.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer