(ca. 12 biter)
Paideig:
125 g kaldt smør
1 ss melis
3 dl hvetemel
1 ss iskaldt vann
Fyll:
2 sitroner
3 egg
2 dl sukker
2 ss hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 dl kremfløte
Blåbærmarengs:
3 eggehviter
saft av ½ sitron
3 ¼ dl sukker
100 g ferske eller tinte blåbær. Bruker du de store blåbærene du får kjøpt i butikken hele året, får du ikke den intense fargen som av ville bær.
Pynt:
friske bær
Sett ovnen på 200°. Hakk sammen smør, melis og mel til en smuldrete deig, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett vannet og arbeid deigen raskt sammen. Trykk paideigen ut i en smurt paiform, 24 cm i diameter. La den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Lag fyllet. Vask sitronene godt. Riv skallet og press ut saften. Pisk egg og sukker luftig. Rør i resten av ingrediensene sammen med sitronsaft- og skall.
Hell fyllet i paiskallet og stek
i ca. 30–40 minutter til fyllet stivner.
Sett kaken til avkjøling.
Sett opp ovnstemperaturen til 250°, og skru på grill eller overvarme.
Pisk eggehviter, sitronsaft og 1 dl sukker til marengs. Tilsett ytterligere 1 dl sukker, og pisk til fast skum. Bland i blåbær med resten av sukkeret, og rør det lett og forsiktig i marengsen i omganger.
Fordel marengsen over paien, og stek den gyllen midt i ovnen i ca. 5 minutter. Pynt med ferske bær ved servering.
Tips: Lag gjerne kaken med de bærene du liker best!

Pavlova med frukttopp
(6–8 porsjoner)
Marengsbunn:
4 eggehviter
2 ½ dl sukker
1 klype salt
1 ts hvitvinseddik
1 ts maisenna
revet skall av 1 appelsin
2 ss mandelflak
Topping:
½ l kremfløte
1 stor appelsin
2–3 pasjonsfrukter
Sett ovnen på 125°. Legg et bakepapir på en plate, og tegn en sirkel på ca. 20 cm i diameter.
Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret, salt, eddik og maisenna til stiv marengs. Vend i resten av sukkeret for hånd sammen med appelsinskallet.
Fordel den luftige marengsen på sirkelen. Strø over mandler.
Stek kaken på nederste rille i ovnen i 1 ½ time. La marengsen avkjøles helt.
Pisk fløten stiv. Skjær appelsinen i skinnfrie fileter. Del pasjonsfrukten i to.
Fordel kremen over marengsen, legg på appelsinbåter og hell over pasjonsfrukten. Server straks.

Luftig og glutenfri sjokolademoussekake
(10–12 biter)
Bunn:
300 g mandelmasse
3 eggehviter
Sjokolademousse:
300 g melkesjokolade
100 g mørk sjokolade
3 eggeplommer
3 dl kremfløte
Pynt:
siktet kakao
sølvkuler
Sett ovnen på 200°. Legg et bakepapir i bunnen av en form med løs kant, 24 cm i diameter.
Del mandelmassen i biter, og kjør til en glatt deig med eggehvitene i en mikser. Fordel røren i bunnen av formen.
Stek bunnen i ca. 10 minutter midt i ovnen og avkjøl helt.
Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikroen. Bland med eggeplommer.
Pisk fløten til krem. Bland kremen, litt om gangen, i sjokolademassen. Rør lett sammen, og fordel kremen over bunnen.
Sett kaken tildekket i kjøleskapet til neste dag.
Dryss over et tynt lag kakao, og pynt med f.eks. sølvkuler.