Festkaker

Fantastiske festkaker

Mai er full av festdager som konfirmasjon, dåp, avslutninger, bursdager og 17. mai. Ekstra feiring blir det kanskje for mange i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Inviter til fest, og prøv deg på en eller flere av våre festkaker. De kan virkelig anbefales!

Fantastiske  festkaker
Publisert
Sist oppdatert

(ca. 12 biter)

Paideig:
125 g kaldt smør
1 ss melis
3 dl hvetemel
1 ss iskaldt vann

Fyll:
2 sitroner
3 egg
2 dl sukker
2 ss hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 dl kremfløte

Blåbærmarengs:
3 eggehviter
saft av ½ sitron
3 ¼ dl sukker
100 g ferske eller tinte blåbær. Bruker du de store blåbærene du får kjøpt i butikken hele året, får du ikke den intense fargen som av ville bær.

Pynt: 
friske bær

Sett ovnen på 200°. Hakk sammen smør, melis og mel til en smuldrete deig, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett ­vannet og arbeid deigen raskt sammen. Trykk paideigen ut i en smurt paiform, 24 cm i diameter. La den hvile i kjøle­skapet i ca. 30 minutter.
Lag fyllet. Vask sitronene godt. Riv skallet og press ut saften. Pisk egg og sukker luftig. Rør i resten av ingrediensene sammen med sitronsaft- og skall.
Hell fyllet i paiskallet og stek 
i ca. 30–40 minutter til fyllet stivner. 
Sett kaken til avkjøling.
Sett opp ovnstemperaturen til 250°, og skru på grill eller overvarme.
Pisk eggehviter, sitronsaft og 1 dl ­sukker til marengs. Tilsett ytterligere 1 dl sukker, og pisk til fast skum. Bland i blåbær med resten av sukkeret, og rør det lett og forsiktig i marengsen i omganger.
Fordel marengsen over paien, og stek den gyllen midt i ovnen i ca. 5 minutter. Pynt med ferske bær ved servering.

Tips: Lag gjerne kaken med de bærene du liker best!
 

Pavlova med frukttopp
Pavlova med frukttopp Vis mer

Pavlova med frukttopp

(6–8 porsjoner)

Marengsbunn:
4 eggehviter
2 ½ dl sukker
1 klype salt
1 ts hvitvinseddik
1 ts maisenna
revet skall av 1 appelsin
2 ss mandelflak
Topping:
½ l kremfløte
1 stor appelsin
2–3 pasjonsfrukter

Sett ovnen på 125°. Legg et bakepapir på en plate, og tegn en sirkel på ca. 20 cm i diameter.

Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret, salt, eddik og ­maisenna til stiv marengs. Vend i resten av sukkeret for hånd sammen med appelsinskallet.

Fordel den luftige marengsen på sirkelen. Strø over mandler.

Stek kaken på nederste rille i ovnen i 1 ½ time. La marengsen avkjøles helt.

Pisk fløten stiv. Skjær appel­sinen i skinnfrie fileter. Del pasjonsfrukten i to.

Fordel kremen over marengsen, legg på appelsinbåter og hell over pasjonsfrukten. Server straks.
 

Luftig og glutenfri sjokolademoussekake
Luftig og glutenfri sjokolademoussekake Vis mer

Luftig og glutenfri sjokolademoussekake

(10–12 biter)

Bunn:
300 g mandelmasse
3 eggehviter

Sjokolademousse:
300 g melkesjokolade
100 g mørk sjokolade
3 eggeplommer
3 dl kremfløte

Pynt:
siktet kakao
sølvkuler

Sett ovnen på 200°. Legg et bakepapir i bunnen av en form med løs kant, 24 cm i diameter.

Del mandelmassen i biter, og kjør til en glatt deig med eggehvitene i en mikser. Fordel røren i bunnen av formen.

Stek bunnen i ca. 10 minutter midt i ovnen og avkjøl helt.

Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikroen. Bland med eggeplommer.

Pisk fløten til krem. Bland kremen, litt om gangen, i sjokolade­massen. Rør lett sammen, og fordel kremen over bunnen.

Sett kaken tildekket i kjøleskapet til neste dag.

Dryss over et tynt lag kakao, og pynt med f.eks. sølvkuler.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer