Psykisk helse:

- Får du under femti likes på face, blir du ikke invitert på fest

Trine gikk i bakken av sosialt stress, og fortalte om det på TV. Hjalp det å dele problemene sine med seerne?

ÅPNET OPP OM EGNE PSYKISKE PROBLEMER: Trine Lind Vestli angrer ikke på at hun deltok i tv-programmet "Jeg mot meg" på NRK, men tror ikke alle typer problemer egner seg å ta opp på tv. FOTO: Astrid Waller
ÅPNET OPP OM EGNE PSYKISKE PROBLEMER: Trine Lind Vestli angrer ikke på at hun deltok i tv-programmet "Jeg mot meg" på NRK, men tror ikke alle typer problemer egner seg å ta opp på tv. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du husker henne kanskje fra TV-serien «Jeg mot meg »på NRK i fjor? Der hun satt i gruppeterapien og gråt fordi hun skulle klare alt. Få toppkarakterer, være russepresident, bo alene, ha flere ekstrajobber etter skolen og selvsagt både trene, se bra ut, være der for andre - OG framstå som kul og vellykket i sosiale medier. Trine Lind Vestli (21) var jenta som ble syk av å være så forbanna flink hele tiden. Og som fikk psykolog Peder Kjøs til å gråte da han skulle forklare hvor bekymret han hadde vært for henne i begynnelsen av programserien.

- Hvordan har hun det nå? Et år etter at programmet ble vist?

- Jeg har det mye bedre, sier Trine og smiler.

Vi møter henne for en samtale om tiden etter serien, etter gruppeterapien og alle tilbakemeldingene - og lurer på om hun opplevde det som positivt å dele sin sin historie - og sin sårbarhet for hele Norge.

NRK er for øvrig i gang med innspilling av ny sesong, og i disse dager blusser debatten opp i media igjen. Er det bra å dele vårt innerste - i det offentlige rom?

Vi skal snakke med Thea fra TV2-serien «Sykt perfekt» også. Hun som slet med sosial angst og frykten for å ikke se bra nok ut, og som til slutt ikke kom seg på skolen.

Men først Trine. Som med et fast håndtrykk og åpne blikk ser ut til å være et ganske annet sted enn da vi sist så henne.

- Ja, jeg må si at jeg syns livet er ganske bra. Til sommeren er jeg ferdig med en bachelor i jus som jeg tar på høyskolen i Hønefoss, også jobber jeg i Gatejuristen i Oslo, på Lindex og i Kartverket ved siden av. Men jeg drømmer om en stilling i et advokatfirma snart.

- Det høres ut som en timeplan de fleste kan få infarkt av. Er du sikker på at du har lært å stresse ned?

- Ja, jeg vet det høres mye ut - men jeg stresser faktisk ikke. Jeg har lært meg at det ikke er verdens undergang å ikke få toppkarakterer, og har derfor valgt å ikke sitte på lesesalen 24/7, men også reise, kjøpe leilighet, være med venner og kjæresten. Karakterer er ikke uviktig, men at det er viktigere å ta hensyn til seg selv, sier Trine som har hatt en drøm å bli advokat så lenge hun kan huske, og som derfor var livredd for å ikke ha gode nok karakterer til å komme inn på studiet.

- Jeg hadde en skikkelig knekk i første klasse på videregående, med sosial angst og et dårlig sosialt miljø. Det gjorde at avgangangskararakterene mine fra det året ikke var spesielt gode.

MYE BEDRE NÅ: Trine er jusstudent, har samboer og er ikke like stresset som før. Hun mener åpenheten har hjulpet henne til å bli friskere. Foto: Astrid Waller
MYE BEDRE NÅ: Trine er jusstudent, har samboer og er ikke like stresset som før. Hun mener åpenheten har hjulpet henne til å bli friskere. Foto: Astrid Waller Vis mer

Trine valgte å skifte skole, og flyttet fra Bærum til Oslo, og inn på egen hybel da hun skulle begynne i andre gym.

Og det var på dette tidspunktet TV-seerne ble kjent med henne. Og hun fortalte om tidligere spiseforstyrrelser, innleggelser, mobbing og ikke minst stress.

- Jeg var jeg ekstremt stresset i tredje gym. Jeg hadde en konstant klump i magen, og gråt mye.

Hun beskriver ungdomsmiljøet i Bærum som hun flyttet fra, som tøft. Hun brukte mye energi på å forsøke å passe inn. Framstå som populær.

- Jeg er vokst opp med at under femti likes på face, da blir du ikke bedt på fest. Sånn var det i Bærum.

Hun tror ikke Bærum var eller er så mye verre enn andre steder. Likevel var hun litt spent da hun nylig flyttet inn i leilighet på Rykkin med kjæresten, i nærheten av gamle trakter. De menneskene hun flyttet fra og som hun følte stengte henne ute, frykter hun ikke lenger. Noen har hun til og med kontakt med via Facebook.

- Jeg tror alle har blitt eldre og mer reflekterte, forklarer Trine.

- Har du noen råd til andre som opplever å slite sosialt og ikke føle seg bra nok?

- Mange lar seg påvirke av sosiale medier og blogger, så et mer bevisst forhold til bruken av det tror jeg er viktig. Jeg har blitt flinkere til å unngå det jeg ikke har godt av. Jeg oppsøker ikke Instagram og ser på bilder som får meg til å føle meg dårlig. Også er det noe som kan høres ut som en klisjé, men likevel sant: Ikke gjør noe fordi du tror det gagner andre. Omgi deg med snille folk som får deg til å føle deg bra, og som gjerne har litt humor, oppfordrer jusstudenten.

Mindre opptatt av å være perfekt

Thea Harmens Liaker (20) var én av syv jenter som var med i TV2-serien «Sykt perfekt», om unge jenter som slet med selvbildet og psykiske plager.

– Jeg har 3700 venner på Facebook, men jeg tør ikke møte noen av dem ansikt til ansikt, sa Thea i første episode.

Hun led av sosial angst og følte seg aldri bra nok. Et skolebytte på videregående gjorde angsten verre og det gikk ut over både det sosiale og skoleresultatene. Nå derimot - går det ifølge Thea selv mye bedre.

- Jeg går på makeupartistskole, jobber i sminkebutikk ved siden av og bor i kollektiv i Oslo, forteller Thea til KK. Og hun tør mer. Er ikke like redd som hun var.

LES OGSÅ: Mange blir helt friske fra sosial angst

NY START: Thea ser lyst på framtiden, men passer på å ikke detaljplanlegge. Foto: Privat
NY START: Thea ser lyst på framtiden, men passer på å ikke detaljplanlegge. Foto: Privat Vis mer

Tryggere enn før

Riktignok har hun hatt flere ryggoperasjoner med en del komplikasjoner og påfølgende sykemelding, men nå ser hun framover. Og angsten, den er så godt som borte. Det er omtrent to år siden serien ble spilt inn, og Thea opplever at hun har utviklet seg mye siden den gang.

- Jeg har blitt mye tryggere på meg selv. Forholdet mitt til eget utseende er også mer avslappet. Før turte jeg ikke gå ut av døra uten å ta på meg «maska». Nå sminker jeg meg hvis jeg har lyst, forteller Thea som har en Youtube-kanal der der hun deler glimt fra eget liv, uredigert og usminket.

- Jeg hadde ikke turt det for et par år siden, men nå har jeg blitt modigere. Hjelpen jeg fikk av coachen i programmet, fikk meg til å tenke annerledes. Det hjalp virkelig. Jeg hadde fått mye hjelp av BUP tidligere, men jeg opplevde hele tiden at jeg ikke klarte alt de foreslo at jeg skulle gjennomføre, og da følte jeg meg så mislykket, forteller Thea.

I dag ser hun lyst på framtiden. Men planlegger ikke i detalj for år av gangen.

- Det tror jeg ikke er så lurt, sier Thea da vi spør om hvor hun tror hun er om fem år.

- Jeg vil ta det mer som det kommer. Kanskje kommer jeg til å ta mer utdanning, forhåpentligvis jobber jeg en del også, forteller Thea.

Hun tror mange jenter på hennes egen alder setter urealistiske mål og har for dårlig tid.

- Når du lever sånn, går du går glipp av hele ungdomstiden, sier Thea.

I likhet med Trine opplever Thea at TV-eksponeringen har gjort at folk som selv sliter, tar kontakt.

- Da har jeg oppfordret dem til å snakke med noen. For meg var det å åpne seg det store. Det var tøft, men det hjalp. Det gjelder å ikke grave seg ned.

- Er du redd for tilbakefall?

- Jeg tror alle som har opplevd å være skikkelig langt nede er redde for at det kan skje igjen. Men jeg føler at jeg har lært mye, og vet hvordan jeg skal takle tankene mine, så jeg går ikke rundt og frykter at det skal skje igjen. Jeg har mer kontroll, forklarer Thea som ikke angrer på at hun delte angsten sin på tv.

- Jeg har egentlig bare fått positive tilbakemeldinger på det, og følte seg av jeg lære noe av det.

Angrer ikke

Trine angrer heller ikke på at hun delte følelsene sine på TV. Fortsatt får hun meldinger fra mennesker som har sett serien, og lurer på hvordan hun har det. Noen spør også om råd.

- Anbefaler du andre i lignende situasjon som deg å bli med?

- Ja, egentlig. Men det er viktig å være klar over at ikke alle problemer egner seg like godt å ta opp på tv, og du kan risikere å såre noen, mener Trine. Hun understreker at selv om terapitimene hjalp henne med å få orden på tankene, var det samtalene og fellesskapet med de andre deltakerne som var viktigst.

- For meg hjalp det å åpne meg opp, og få kjenne at jeg ikke var alene om ha det tungt. Så jeg anbefaler alle som sliter psykisk å dele det med noen, en nær venn, en i familien, eller og oppsøke hjelp. Ikke bær på det helt alene.

Også understreker hun at man trenger ikke være på tv eller blogge for å være åpen om problemene sine med noen. Det holder med én fortrolig.

- Hva lærte du, som du har nytte av i dag - to år etter innspilling?

- Først og fremst at det ikke er så farlig om jeg ikke får toppkarakterer eller at ikke alt går helt etter planen. Også har jeg lært meg å kontrollere stressnivået mitt.

Det som funker ifølge Trine er å puste med magen, skrive lister og gå systematisk til verks - oppgave for oppgave. Og ikke være så redd for å mislykkes hele tiden.

LES OGSÅ: Psykiske lidelser rammer halvparten av befolkningen

- Vår kultur er besatt av åpenhet

Per Are Løkke er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi, og skrev nylig et innlegg i Morgenbladet der han er kritisk til den såkalte åpenhetskulturen.

«Når ungdommens psyke er blitt et marked, er det på tide å problematisere det vi kaller ærlighet og åpenhet» innledet han med.

- Hva mener du med det?

- Jeg mener at psykisk sykdom ikke er et tabu lenger, men at åpenhetsidealet er det dominerende. Vår kultur er besatt av åpenhet, og da er det også en fare for at vi får en forflatning og en kommersialisering av disse lidelsene, forklarer psykologen.

Når det gjelder psykologi-TV, tror ikke psykologen at det innebærer noen risiko for deltakerne selv. De er håndplukket og får god oppfølging. Han er mer bekymret for dem som ser på.

- Jeg snakker med 10-15 ungdommer hver uke, og opplever at de kommer med et språk om angst og psykisk sykdom som de har lært før de kommer. Jeg må på en måte avlære dem det språket, og få dem til å snakke om livet sitt. Det er noe annet enn det «psykisk syk»-språket, mener psykologen som oppfatter ideen om åpenhet som et ideal ikke alle kan leve opp til, og som skaper trangere rammer for hvordan man skal være - også som psykisk syk.

LES OGSÅ: Camilla planla bryllup. Så tok forloveden sitt eget liv

- Målet var forandring

FANT OPP PROGRAMKONSEPT: Elisabeth Stabell er produsent i Anti, og står bak programideen "Jeg mot meg". Hun tror serien er viktig.
FANT OPP PROGRAMKONSEPT: Elisabeth Stabell er produsent i Anti, og står bak programideen "Jeg mot meg". Hun tror serien er viktig. Vis mer

Elisabeth Stabell er produsent og idehaver til «Jeg mot meg» og har svart Løkke på kritikken, i et innlegg forfattet av flere fra produksjonen. Ikke overraskende er de uenige i kritikken.

Hun tror ikke at åpenhet oppleves som et nytt krav til den som sliter.

- Nei, heller en mulighet som noen benytter seg av. Det kan være bra for de aller fleste å dele erfaringene sine med noen, men de fleste velger å dele med venner, familie eller en terapeut. Ingen har rett til å kreve åpenhet av noen, sier Stabell til KK, og presiserer at de kun tar med deltakere som er motiverte og forstår hva det innebærer å være åpen. Deltakerne bestemmer også selv hva de vil dele og hva de vil holde for seg selv.

- Hvorfor har dere tro på at åpenhet rundt psykisk sykdom er et gode?

- Vi tror at det er et gode for oss alle at noen velger å være åpne, fordi dette gir mange andre en opplevelse av at de ikke er alene om å ha det slik de har det, og at det ikke trenger å være noe å skamme seg over. For de som ikke sliter selv, er det bra å få innsikt i hva det vil si å ha det vanskelig.

- At noen forteller om slikt som gjerne holdes hemmelig gjør oss alle klokere. Vi får mer forståelse og blir mindre dømmende overfor andre og også overfor oss selv. Det er viktig å påpeke at at målet med «Jeg mot meg» var forandring, og å vise hvordan terapi fungerer. Ikke åpenhet for åpenhetens skyld, sier produsenten.

LES OGSÅ: Dansk seriemorder: Drepte spedbarn hun fikk omsorgen for

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer