Toksoplasmose

Får katteparasitt oss til å gjøre dristige ting?

Ny forskning antyder at en parasitt fra katter kan være skyld i at enkelte av oss tar større sjanser enn andre.

THRILLSEEKER: Studenter som var smittet med toksoplasmose, vist seg å ta større sjanser i forbindelse med business og entreprenørskap enn dem som ikke var smittet. FOTO: NTB Scanpix
THRILLSEEKER: Studenter som var smittet med toksoplasmose, vist seg å ta større sjanser i forbindelse med business og entreprenørskap enn dem som ikke var smittet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Får du puls av dristige investeringer og vurderer å satse alt på å starte eget firma? Eller opplever du at reaksjonsevnen i trafikken ikke lenger er hva den var? Da kan forklaringen være parasitten Toxoplasma gondii.

Endrer folks personlighet?

Toxoplasma gondii formerer seg i katter og smitter via katteavføring. Hos mennesker kan den føre til sykdom, spesielt hos foster og de med nedsatt immunforsvar. For å sikre artens eksistens har parasitten utviklet en ganske utspekulert natur. Den tar bolig i en vert, for eksempel fugler, gnagere eller mennesker, og det ser ut til at den her kan endre vertens måte å tenke på ved gjøre den mer villig til å ta sjanser. For dersom fuglen eller gnageren er mindre redd for katter, vil den lettere bli et potensielt måltid, og ved å bli spist av katten reiser parasitten tilbake til stedet hvor den kan formere seg og smitte omgivelsene.

Forskning har antydet at parasitten gjennom dette kan ha en personlighetsendrende effekt og i studier har man sett at infiserte forsøksrotter begynte å oppsøke katter, selv om det medførte stor risiko for å bli spist. Rottene ble rett og slett litt dumdristige.

I en ny studie, publisert i Proceedings of the Royal society B i juli 2018 gjorde forskerne funn som tyder på at parasitten kan knyttes til risikoatferd også hos mennesker.

I forskningen så man innen business og entreprenørskap at de med toksoplasmosesmitte tok større risikoer enn andre, sier sosiolog og samfunnsviter Tommy Langseth, førsteamanuensis ved institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Djervere entreprenører

Langseth viser til studien Risky business: Linking Toxoplasma gondii infection and entrepreneurship behaviours across individuals and countries. Dr. Stefanie Johnson fra University of Colorado’s Leeds School of Business og hennes kolleger fant at det i populasjoner med større andel T. gondii-infeksjoner var flere som hadde intensjon om å starte en business, og man så høyere nivå av «aktiv entreprenøratferd». Entreprenørskap ble definert som «high-risk, high-reward»-aktivitet, ofte knyttet til tap av økonomisk stabilitet.

Toksoplasmose

  • Infeksjon med parasitten Toxoplasma gondii. Parasitten har kattedyr som hovedvert, og katter er derfor reservoar for smitten. Infiserte katter skiller ut parasitter i avføringen. Folk og en rekke dyr er såkalte mellomverter, og kan infiseres på to måter: Gjennom katteekskrementer eller frukt og grønnsaker kontaminert på overflaten. Den andre måten er inntak av utilstrekkelig kokt kjøtt fra dyr som er mellomverter for parasitten.
  • Infeksjon forløper hos de fleste uten symptomer. Noen kan få feber, influensasymptomer og lymfeknutesvulst, med et sykdomsbilde som ligner på mononukleose.
  • Det to sammenhenger der Toxoplasma gondii-infeksjon kan gi alvorlig sykdom: Dersom en gravid kvinne smittes med Toxoplasma gondii for første gang, og parasitten passerer morkaken til fosteret. Dette kan føre til spontanabort eller ulike former for hjerneskade og øyesykdom hos fosteret. Ved fødselen vil de fleste toksoplasmosebarn være uten symptomer, men hjerneskaden og øyesykdommen vil kunne manifestere seg senere. Den andre situasjonen der Toxoplasma gondii kan gi alvorlig sykdom, er ved infeksjon hos pasienter med alvorlig svekket cellulært immunforsvar. Kilde: Store medisinske leksikon

Data fra 42 land verden over viste at utbredelsen av Toxoplasma gondii-infeksjon påvirket entreprenøånden positivt. Forsøkspersonene som var smittet hadde 1,4 ganger så stor sjanse for å ta en «major in business» og 1,7 ganger så stor sjanse for å sikte seg inn på «ledelse og entreprenørskap» snarere enn andre forretningsrelaterte områder.

Mindre frykt for å mislykkes

Folk med toksoplasmose viste rett og slett en djervere atferd når det kom til å satse. Studien slo også fast at det i land med høyere forekomst av Toxoplasma gondii var færre som oppga frykt for å mislykkes som en faktor som holdt dem borte fra å starte et businessrelatert virksomhet.

Flere i bilulykker

Forskningen antydet altså at man kan bli mindre redd for å mislykkes om man har toksoplasmose. Sosiolog Langseth har forsket på risikoadferd i ekstremsportmiljø.

Han mener forskningsresultatene om toksoplasmose som medvirkende årsak til risikoatferd er spennende også innen hans felt:

– Man har ikke forsket på dette i forhold til ekstremsport, så det blir spekulasjoner om det gjelder også hvem som velger å balansere ytterst på fjellhyller, men det er spennende, sier Langseth.

Han forteller videre om uheldige konsekvenser av toksoplasmose:

– Forskning har vist at de med toksoplasmose kan ha svekket reaksjonsevne i dagligdagse gjøremål, slik som for eksempel bilkjøring, og har en større risiko for å komme ut for bilulykker.

I studien Increased risk of traffic accidents in subjects with latent toxoplasmosis: a retrospective case-control study fant Jaroslav Flegr og hans kolleger fra Charles Universitet i Praha at de med toksoplasmose hadde betydelig høyere risiko for å komme ut for trafikkulykker enn andre. Studien konkluderer at Toxoplasma gondii-infeksjon utgjør et alvorlig og svært undervurdert problem både økonomisk og for folkehelsa.

DEN SOM LER SIST?: Parasitten Toxoplasma Gondii smitter fra katter til mennesker, og kan i følge forskning føre til endret risikoatferd hos mennesker. FOTO: NTB Scanpix
DEN SOM LER SIST?: Parasitten Toxoplasma Gondii smitter fra katter til mennesker, og kan i følge forskning føre til endret risikoatferd hos mennesker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Uviss sammenheng

Selv om toksoplasmose oftest kun fører til milde influensalignende symptomer, har Toxoplasmose gondii-infeksjon tidligere vært linket til både nevrotisisme og selvmord, skriver independent.co.uk.

– Jeg har sett at Toxoplasma gondii har blitt kalt en personlighetsendrende parasitt i media, men man skal være forsiktig med ordvalget, sier Pikka Jokelainen, veterinær ved parasitologisk laboratorium ved Statens Serum Institut i København.

Jokelainen har forsket på Toxoplasma gondii i mer enn 10 år og kaller parasitten «min favorittparasitt».

– Mange studier har ikke greid å påvise en slik forandring i personligheten. De fleste studiene viser kun en assosiasjon, det vil si at parasitten er mer vanlig hos de med egenskapene det forskes på, enn hos de som ikke har disse egenskapene. Hva som kom først, parasitten eller egenskapene det forskes på, er ofte uvisst.

LES OGSÅ: De falt ut av fy i flere kilometers høyde - og overlevde

Varer livet ut

Jokelainen forteller at en toksoplasmoseinfeksjon kan følge verten livet ut, og at parasitten lever i forskjellige celler, deriblant hjernen.

– Hjernen er et av stedene man finner parasitten, dersom infeksjonen er blitt kronisk. Slike infeksjoner er ikke harmløse. En sovende infeksjon kan også aktiviseres igjen og gi sykdom.

Jokelainen mener det er viktig at katten ikke urettmessig får skylden for toksoplasmose.

– Det er kun katter som selv har infeksjonen som kan spre smitte. En av kildene til infeksjon for både katter og mennesker er rått kjøtt fra dyr som har infeksjonen. Det bør vi unngå å spise for ikke å bli smittet.

LES OGSÅ: Arion er rundbrenner - og kan skifte kjønn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer