Charlotte Hvide Smith

– Får menn høre at de har en snill kjæreste som stiller opp for familien?

Skal kvinnen være mer takknemlig for at mannen stiller opp enn motsatt? Nei, mener tobarnsmoren.

STIGMATISERENDE: Hvor ofte får menn høre at de har en snill kjæreste som stiller opp for familien, spør Charlotte Hvide Smith. FOTO: Astrid Waller
STIGMATISERENDE: Hvor ofte får menn høre at de har en snill kjæreste som stiller opp for familien, spør Charlotte Hvide Smith. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor ofte får menn høre at de har en snill kjæreste som stiller opp for familien, reflekterer Charlotte Hvide Smith (34).

Tobarnsmoren deler av både oppturer og utfordringer i livet. Å snakke om kvinnehelse og belyse tabuer er noe hun brenner for, og har delt ærlig om delte magemuskler etter to graviditeter.

Nylig delte hun et innlegg på Instagram der hun åpner opp om stigma rundt kjønnsroller. Som nylig operert for delte magemuskler etter to fødsler, har hun naturlig nok ikke vært i form. Samboeren Truls Svendsen (49) stiller opp uten å tenke seg om.

Smith takker for hyggelige kommentarer hun har fått etter operasjonen, og ifølge tobarnsmoren får hun få negative kommentarer på Instagram.

Men én type kommentarer går igjen i innboksen hennes.

«Håper du vet hvor heldig du er»

Hun opplever ofte å få meldinger som bærer preg av et kjønnsrollesyn som hun mener ikke hører hjemme i 2022.

– Når noen skriver «Håper du vet hvor heldig du er» og «Stakkars Truls» når han tar seg av barna rett etter at jeg har vært gjennom en stor operasjon, ligger det en undertone der om at man egentlig ikke skal kunne forvente det av en mann. Det synes jeg er problematisk, for jeg mener at man i aller høyeste grad kan forvente at mannen bidrar like mye til familien. Mannen er superviktig, sier hun til KK.

Det irriterer 34-åringen, ikke fordi det går så veldig inn på henne, men fordi det viser at det er stigmatiserende at noen mener kvinnen er heldig hvis mannen bidrar med helt vanlig husarbeid.

«At Truls har så mye omsorg i seg er en av grunnene til at jeg ønsket å få barn med han. Han har stilt opp enormt for meg, spesielt med tanke på de fysiske utfordringene jeg har hatt de siste årene, og det setter jeg utrolig stor pris på.»

Hun stiller spørsmål ved hvor ofte menn får høre at de er heldige med en kjæreste som stiller opp for familien og hvor ofte menn får høre at de kjører kona litt vel hardt.

UENIG: Ikke alle tilbakemeldinger faller i like god jord hos tobarnsmoren som mener at det bare skulle mangle at menn er til stede og stiller opp i familien. FOTO: Skjermdump Instagram/@charlottehvidesmith
UENIG: Ikke alle tilbakemeldinger faller i like god jord hos tobarnsmoren som mener at det bare skulle mangle at menn er til stede og stiller opp i familien. FOTO: Skjermdump Instagram/@charlottehvidesmith Vis mer

Menn har like mye ansvar

Graviditet og fødsel innebærer risiko for kvinnekroppen. Når kvinner gir så mye av seg selv, er det helt naturlig at mannen er dypt investert i familielivet, mener hun.

Tobarnsmoren er fast bestemt på at familie ikke er kvinnens ansvar alene kun fordi det er hennes kropp som har båret frem barnet. Subtile kjønnsrolleutsagn som hun til stadighet opplever at tikker inn tror hun kan være skadelig. Hun er bekymret for at det er med på å opprettholde en kultur som gjør at kvinner sitter inne med både fysisk og psykisk stress.

«Når man er sammen om å få et barn, er man sammen om alle de utfordringene som kommer med det. Om det måtte være IVF, kolikk, våkenetter, fødselsdepresjoner, underlivsprolaps eller delte magemuskler. Kvinnehelse, og barnehelse, gjelder mannen også»

Viktig å dele

Smith ble for mange kjent da hun ble kjæreste med komiker og programleder Truls Svendsen, og har gjort seg bemerket på egen hånd også.

34-åringen deler mye på Instagram, og hun poengterer at hun av og til deler utover det hun er komfortabel med for å bryte tabuer og adressere temaer knyttet til blant annet fødsel og kvinnehelse.

– Jeg tror dessverre det er veldig vanlig for kvinner å få sånne kommentarer og jeg tror det er sunt både for enkeltpersoner og samfunnet å bli bevisste på at dette er stigmatiserende, sier hun til KK.

Hun ønsker å bruke stemmen sin til å dele viktige budskap og bryte ned tabuer for å senke terskelen for å snakke om kvinnehelse og følelsene rundt temaet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer