Alternativ jul:

Far og datter reiser fra Trøndelag til Oslo for å lage jul for andre

- Vi ønsker å bidra til at andre får en finest mulig jul.

HJELPER ANDRE: Audun og datteren reiser til Oslo for å hjelpe til med å skape jul for andre i ferien. FOTO: Privat
HJELPER ANDRE: Audun og datteren reiser til Oslo for å hjelpe til med å skape jul for andre i ferien. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

For de aller fleste er julefeiringen forbundet med familie, venner, god mat og hygge. Det er en tid hvor mange velger å senke skuldrene og prioritere de aller nærmeste.

Audun Brenne (49) og dattera Aurora Fagerkind Brenne (18) fra Ekne i Trøndelag har derimot valgt en litt utradisjonell vri på julefeiringen i år. De skal nemlig reise til hovedstaden for å jobbe frivillig.

- I år har vi valgt å jobbe frivillig ved å bidra på Alternativ jul i Oslo. Vi ønsker bidra til at andre får en finest mulig jul, forteller Audun.

Et søskenbarn av ham har i mange år jobbet i Frelsesarmeen i Oslo, og Audun har hjulpet til når han har vært på besøk i byen. Det har gitt mersmak.

- Det å hjelpe mennesker som har en utfordrende hverdag har alltid interessert meg, og dette har nok blitt overført til Aurora, forteller han.

LES OGSÅ: - Jeg har vært ensom og alene i mange høytider

920 frivillige

Alternativ jul er en frivillig organisasjon som tilbyr en fin julefeiring for personer som faller utenfor den vanlige julefeiring. Det kan være bostedsløse, personer med alkohol- og rusproblemer eller ensomme mennesker.

Det er forventet rundt 2500 gjester til julemiddagen, og det trengs derfor veldig mange frivillige.

- Hittil er det 920 personer som skal delta som vertskap i løpet av julen. Vi er veldig fornøyde og er straks i mål, men trenger fremdeles flere frivillige, sier Henning Holstad, som er leder av Alternativ Jul i Oslo.

De frivillige gjør alt fra forberedelser, pynting og matlaging, til å være vertskap, servere, rydde og passe på at gjestene har det hyggelig.

- Det er krevende å arrangere juleselskap for så mange, men vi gleder oss, sier han.

- Julen er viktig for oss

For mange er en hyggelig julefeiring nærmest en selvfølge, men slik er det ikke for alle.

- Vi har alltid hatt en fin opplevelse av jul hjemme på Ekne, med hyggelig feiring sammen med familie. Julen er derfor viktig for oss, og vi ønsker å bidra til at andre også skal få en fin opplevelse av julehøytiden, sier Aurora.

God mat, varme og samvær er viktige stikkord for dem i julen. De har også fått gaver av arbeidskolleger og lokale personer i Ekne som de skal ta med seg og dele ut på julaften.

- Vi har snakket om dette i flere år, men det at vi velger å reise til Oslo akkurat i år handler om at Aurora ble 18 år sist sommer. Våre forventninger er at vi får være med å gjøre julehøytiden hyggelig for mange mennesker, sier Audun.

Vil du jobbe frivillig?

Det finnes mange frivillige organisasjoner og stiftelser rundt om i landet som arrangerer julefeiringer, og som trenger engasjerte frivillige.

- Hos oss er det fremdeles en del ledige vakter, så det er bare å ta kontakt, sier Holstad.

Alternativ jul i Oslo arrangeres i år for 51. gang, og lederen er ikke i tvil om at det fremdeles er et stort behov for slike arrangement.

- Vi har mange gjester hvert eneste år, og det viser bare at det er mange som trenger dette alternativet. Det er ikke alle som har familie og nettverk, sier han.

LES OGSÅ: - La oss si ekstra mye takk i år

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer