Rolf

Farlige flåttbitt

Det er snart sesong for skogflåtten. Beskytt deg når du er ute i skogen i flåttområder. Mange går rundt og er kronisk syke som følge av borreliasmitte.

Publisert
Sist oppdatert

BORRELIOSE: Media har de siste to-tre årene hatt store oppslag om flåtten og personer som har blitt kronisk syke og uføre av bakterieinfeksjonen borreliose, også kalt Lyme Borreliose.

Dette har bidratt til en stor debatt i Norge om blodprøver og diagnostikk, om behandling og oppfølging av langtidssyke pasienter. Etter hvert har det kommet fram innrømmelser fra noen forskere om at vi ikke vet nok om flåttbårne sykdommer, om riktig diagnostikk og behandling av kronisk syke.

Jeg har de siste to årene behandlet mange kronisk borreliasyke fra hele landet. Mange av disse har fått en symptomdiagnose, som ME, eller er mest sannsynlig feildiagnostisert med diagnoser som MS (multippel sklerose), ALS (amyotrofisk lateral sklerose), Reumatoid Artritt (leddgikt). Andre har ikke fått noen sikker diagnose. Noen er blitt avvist som hypokondere eller blitt tilbudt antidepressiva mot depresjon. Andre er blitt fortalt at deres uttalte helseplager skyldes ettervirkningene av en tidligere borreliainfeksjon og derfor ingenting å gjøre med.

 

SYMPTOMER: Hovedsymptomer hos mange er en betydelig tretthet og følelse av svakhet, hodepine, svimmelhet, ledd- og muskelverk, vedvarende influensalignende symptomer og feberfølelse, konsentrasjons- vansker og hukommelsesvansker, nervesmerter, hudsymptomer, øye- og synsforstyrrelser med mer.

Noen er så syke og svake at de er blitt uføre, og noen klarer kun å bevege seg ved hjelp av rullator eller rullestol.

Felles for dem er at så mange som 40–50 prosent av dem aldri har sett flåttbitt på huden sin. Derfor tenker de ikke på at sykdomstilstanden deres kan skyldes en slik spesiell bakterieinfeksjon.

Det forskes nå mye på flåttbårne bakterieinfeksjoner i utlandet. Forsker og eksperter er delt i to ulike leire når det gjelder hvilke utrednings- og behandlingsmetoder som skal gjelde framover. De to gruppene kjemper for sine egne synspunkter og hvilke anbefalinger som bør gjelde innen helsevesenet. Det er samtidig blitt mer og mer tydelig at man ikke lenger kan basere utredningen bare på blodprøver som skal vise antistoffer mot borrelia, og en spinalvæskeundersøkelse i ryggmargen. Disse prøvene har størst sjanse for å gi utslag de første ukene etter at bakteriesmitten har kommet inn i blodet og kroppen. Problemet er at de fleste pasientene først blir utredet flere år etter at de ble syke. Da er disse prøvene nesten alltid negative.

 

Hvor mange blir bitt?

Omkring 300 mennesker blir hvert år registrert med flåttbittinfeksjon i Norge. Men mørketallene kan være mye høyere, nettopp fordi mange ikke er klar over at sykdommen deres skyldes flått. Hvis du har mistanke om bakteriesmitte fra flått, selv om norske blodprøver er negative, og dine sykdomsplager ikke kan skyldes andre påvisbare årsaker, bør du vurdere å ta mer omfattende blodprøver ved Biomedisinsk Laboratorium.

 

- Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer