Fem uskyldige ungdommer ble dømt for grov voldtekt av Trisha (28)

Hun ble kjent som «The Central Park Jogger» i en av 90-tallets groveste justismord-saker.

VOLDSOFFER: Da den amerikanske bankinvestoren Trisha Ellen Meili var 28 år ble hun overfalt og voldtatt mens hun var på joggetur i Central Park i New York. Det skulle gå 12 år før riktig mann ble tatt. Dette bildet er tatt i forbindelse med en boklansering i 2005. FOTO: NTB Scanpix
VOLDSOFFER: Da den amerikanske bankinvestoren Trisha Ellen Meili var 28 år ble hun overfalt og voldtatt mens hun var på joggetur i Central Park i New York. Det skulle gå 12 år før riktig mann ble tatt. Dette bildet er tatt i forbindelse med en boklansering i 2005. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I slutten av mai slapp Netflix den fire episoder lange serien When they see us, og er raskt blitt en snakkis blant strømme-publikumet.

Miniserien er basert på den sanne historien om de fem unge guttene Korey Wise (da 16), Antron McCray (da 15), Yusef Salaam (da 15), Raymond Santana (da 14) og Kevin Richardson (da 14) - kjent som «The Central Park Five» - som ble feilaktig dømt for overfallet og voldtekten av den da 28 år gamle amerikanske bankinvestoren Trisha Ellen Meili.

Overfallet fant sted i den populære byparken Central Park i New York på kvelden 19. april 1989, og av mediene fikk ofret raskt kallenavnet «The Central Park Jogger».

De fem guttene, av afroamerikansk og latinoamerikansk opphav, havnet raskt i politiets søkelys - til tross for at de alle fem hardnakket hevdet sin uskyld.

Året etter overfallet ble saken omtalt som «en av de bredest dekkede krimsakene fra 80-tallet» av The New York Times. Også den nåværende amerikanske presidenten, Donald Trump (72), kastet seg inn i debatten som herjet på slutten av 80-tallet. På denne tiden var Trump en av USAs mektigste eiendomsmagnater, og han sto i bresjen for å få de fem unge guttene dømt for det grove overfallet på den hvite, høyt utdannede 28-åringen.

MARKERING: Trisha Meili med den amerikanske advokaten Alberto Gonzales under en markering i forbindelse med National Crime Victims' Rights Week i Washington i 2005. FOTO: NTB Scanpix
MARKERING: Trisha Meili med den amerikanske advokaten Alberto Gonzales under en markering i forbindelse med National Crime Victims' Rights Week i Washington i 2005. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

DNA-prøvene matchet ikke de fem guttene

Ifølge nevnte The New York Times brukte Trump hele 85 000 dollar på å trykke en helsides annonse i avisene The New York Times, The Daily News, The New York Post og New York Newsday, hvor han krevde at dødsstraff måtte gjeninnføres etter at den omstridte straffeformen ble stoppet i 1984.

Det ble funnet DNA både på offeret og på offerets klær, men dette funnet matchet ikke de fem guttene.

Under avhørene av de fem guttene presset politietterforskerne med alle midler de hadde, og spesielt aktor Linda Fairstein (72) kjørte et knallhardt regime mot de fem guttene. Hun nektet å la seg påvirke av at både forklaringer, vitneutsagn og DNA-bevis ikke var forenelig med historien hun og politietterforskerne påsto at var den riktige.

Under rettssakene, som foregikk i henholdsvis august 1990 og desember 1990, vitnet blant andre offeret Trisha Meili, som på grunn av de omfattende skadene fortalte at hun ikke var i stand til å huske noe fra overfallet. Hun kunne dermed hverken avkrefte eller bekrefte at de fem guttene sto bak handlingen.

Yusef Salaam, Kevin Richardson, Raymond Santana og Antron McCray ble dømt til mellom 5 og 10 års fengsel på ungdomsanstalt, mens Korey Wise, som var 16 år da ugjerningen skjedde og dermed ble behandlet som en voksen, ble dømt til mellom 5 og 15 års opphold i fengsel for voksne.

Kevin, Antron, Raymond og Yusef ble sluppet ut etter rundt seks år, mens Korey gang på gang ble nektet prøveløslatelse før han erkjente straffeskyld.

USKYLDIG DØMTE: Yusef Salaam, Raymond Santana, Korey Wise Antron McCray og Kevin Richardson under et When They See Us-arrangement i Los Angeles i juni 2019. FOTO: NTB Scanpix
USKYLDIG DØMTE: Yusef Salaam, Raymond Santana, Korey Wise Antron McCray og Kevin Richardson under et When They See Us-arrangement i Los Angeles i juni 2019. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I 2001, mens Korey satt i fengsel ble han kjent med den jevnaldrende medfangen Matias Reyes. Han var dømt både for voldtekt og drap, og i året etter innrømmet han at det var han, ene og alene, som sto bak overfallet og voldtekten av 28-åringen Trisha Meili. Senere viste DNA-testing at erkjennelsen var riktig.

Dermed ble også Korey Wise sluppet fri - etter 12 år i fengsel for en forbrytelse han hele tiden hadde påstått at han ikke hadde utført.

Alle de fem guttene har i ettertid saksøkt staten New York, og Santana, Salaam, McCray og Richardson fikk alle 7,1 millioner dollar for årene de hadde sonet, mens Wise fikk en erstatning på 12,2 millioner dollar for den feilaktige fengselstraffen. I 2016 fikk de et tillegg på 3,9 millioner dollar i erstatning.

Men til tross for million-erstatning har Korey Wilson uttalt i dokumentaren «The Central Park Five» fra 2012 at ingen sum kan gjøre opp for den urett de har vært utsatt for.

- Man kan tilgi, men aldri glemme. Man glemmer ikke hva man har mistet... Ingen penger i verden kan gi oss tilbake det livet vi gikk glipp av eller tiden som ble tatt fra oss, sier han i dokumentaren.

OVERFALLSMANNEN: I 2001 innrømmet Matias Reyes at han hadde overfalt og voldtatt Trisha Meili i Central Park i 1989. Han satt allerede fengslet for voldtekt og drap - og ble kjent med Korey Wise i fengselet. Reyes var 17 år da ugjerningen fant sted. FOTO: NTB Scanpix
OVERFALLSMANNEN: I 2001 innrømmet Matias Reyes at han hadde overfalt og voldtatt Trisha Meili i Central Park i 1989. Han satt allerede fengslet for voldtekt og drap - og ble kjent med Korey Wise i fengselet. Reyes var 17 år da ugjerningen fant sted. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Trisha Meili kommenterte de feilaktige «The Central Park Five»-dommene

Det var ikke før i april 2003, 14 år etter at hun ble overfalt og voldtatt, at Trisha Meili avslørte sin identitet overfor media og offentligheten. Da slapp hun selvbiografien I Am the Central Park Jogger: A Story of Hope and Possibility, hvor hun tok for seg den grove ugjerningen hun hadde opplevd.

28-åringen, som blant annet hadde studert på prestisjetunge Yale Universitet, var som nevnt en standhaftig og arbeidsom bankinvestor for Salomon Brothers, og jobbet på den tiden på Wall Street. For å takle en hektisk arbeidshverdag pleide Trisha å avslutte kvelden med en joggetur.

- Det var en tidsperiode i livet mitt da jeg hadde fått tvangstanker rundt løpingen. Det var definitivt kommet til et punkt der det var blitt litt usunt. Jeg trengte å løpe og å trene hver dag, og det spilte ingen rolle hvilken tid på døgnet det var. Jeg visste bare at jeg måtte gjøre det, uttalte hun til det amerikanske magasinet Shape i 2018.

Men til tross for massive skader, som hun har slitt med i årene etter overfallet i 1989, har hun brukt løpingen som en del av helbredelsesprosessen. Meili ble nemlig påført alvorlige hodeskader, og lå flere uker i koma etter hendelsen. Det var lenge usikkert om hun i det hele tatt kom til å overleve det grove overfallet.

I et eksklusivt intervju med daværende NBC-reporter Katie Couric (62), sendt på amerikansk TV i 2003, fortalte Trisha Meili om hendelsen. Et av spørsmålene fra Couric var hva Trishas reaksjon var da hun hørte at Matias Reyes - som var 17 år da overfallet skjedde - innrømmet å ha utført overfallet og at han handlet alene:

- Dersom han forteller sannheten, så er det forferdelig at han har satt uskyldige mennesker i fengsel - og det gjør den allerede tragiske hendelsen mer tragisk, sa hun i NBC-intervjuet.

Se hvordan det gikk med «The Central Park Five»-ofrene i bildekarusellen under:

Kilder: The New York Times, Good Housekeeping, The Wrap, Netflix og Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer