Ulike forbruksvaner

Ferieknipa: Når en vil sløse og den andre spare

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl gir sine økonomitips for par- og familieferien.

RETTFERDIG PARØKONOMI: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom og kjent fra blant annet luksusfellen på TV3. I podkasten «Pengetabu» tar hun opp blant annet økonomisk likestilling i parforholdet. FOTO: DNB
RETTFERDIG PARØKONOMI: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom og kjent fra blant annet luksusfellen på TV3. I podkasten «Pengetabu» tar hun opp blant annet økonomisk likestilling i parforholdet. FOTO: DNB Vis mer
Publisert

Sol og sommer – og opplevelser som står i kø. Riktignok blir årets ferie kanskje annerledes enn vi er vant til, men det er en kjensgjerning at pengene sitter løsere når det blir sommer og sol.

Det er tross alt disse friukene vi skal leve på en god stund.

Vanlig ferieirritasjon

Men nettopp i ferien kan mange par kjenne på det at de har ulike forbruksvaner. Der den ene smører niste til bilturen for å strekke feriebudsjettet, trekker den andre kredittkortet i øst og vest og vil ha alle måltider på restaurant.

Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl er det mange par som irriterer seg ekstra mye over hverandres pengebruk i ferien.

I Sandmæls podkast «Pengetabu» er økonomisk likestilling et av temaene, og sammen med Mia Gundersen og psykolog Pia Aursand, diskuterer hun problemstillingen.

LIKESTILT: Psykolog Pia Aursand, artist Mia Gundersen og forbrukerøkonom Silje Sandmæl diskuterer økonomisk likestilling i podkasten «Pengetabu». FOTO: Privat/Pengetabu
LIKESTILT: Psykolog Pia Aursand, artist Mia Gundersen og forbrukerøkonom Silje Sandmæl diskuterer økonomisk likestilling i podkasten «Pengetabu». FOTO: Privat/Pengetabu Vis mer

Lytterspørsmål

En lytter spør i hvordan hun skal forholde seg til at mannen har bedre økonomi enn henne, og stadig vil på dyre ferie der han spanderer. Skjevfordelingen får henne til å føle seg underlegen.

– Det er et faktum at menn eier mer enn kvinner i Norge. De har høyere verdier og får mer ut av pengene sine, og i et parforhold sitter de igjen med mest, dessverre, sier Sandmæl.

Mia Gundersen trekker frem et eksempel fra eget liv:

– Det er ikke så lenge siden jeg ble skilt. Da vi skulle skille lag, var det ikke sånn at han stakk av med mer. Men jeg vet om mange som har harde kamper om det som skal deles.

Mindreverdig

Psykolog Pia Aursand forteller i podkasten at penger i stor grad handler om følelsene under.

– I det norsk-etniske samfunnet er økonomisk likestilling et høyt ideal for mange. Og når det ikke fungerer kan det gå på følelsene løs, man begynner å føle seg mindre verdt i parforholdet, eller føler at man tar for mye ansvar for den andre. Det kan skape konflikter og avstand.

Austad sier hun kan forstå den aktuelle lytteren og råder henne til ikke å gå til angrep, men heller si hvordan skjevfordelingen får henne til å føle seg.

– Det rammer jo selvfølelse hennes, og å føle seg underlegen er ingen god følelse i et kjærlighetsforhold.

KOMMUNIKASJON: Mia Gundersen sier i podkasten av kommunikasjon er viktig, for at man skal skjønne hva penger og forbruk betyr i et forhold. FOTO: Privat/Pengetabu
KOMMUNIKASJON: Mia Gundersen sier i podkasten av kommunikasjon er viktig, for at man skal skjønne hva penger og forbruk betyr i et forhold. FOTO: Privat/Pengetabu Vis mer

Trioen mener videre at kvinnen gjerne kan modnes med tanken på å bli spandert på, men ifølge Sandmæl er penger et veldig sårt punkt for mange:

– Men vi står nok i et generasjonsskifte. Før betalte mannen absolutt alt. Som kvinne skal man klare det selv i dag.

Enkle grep

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB krangler halvparten av alle par av og til om penger. Ifølge Sandmæl finnes det enkle grep for å unngå å irritere seg over ulikt forbruk:

– Det er mange irritasjoner som kunne vært unngått hvis man bare sørger for en rettferdig parøkonomi. Når det gjelder pengebruk lever mange par i to forskjellige verdener. Man har hver sin konto og hver sine handlevaner. Det kan skape rot og forårsake at kontoene er tomme når regningene skal betales.

Hun mener kvinner og menn har forskjellige handlevaner og interesser, og at det i parforholdet er lett å feie tema under teppe eller lyve, i stedet for å snakke om det og rydde opp.

– Du har kanskje kommet hjem med noen varer og sagt de var på tilbud, eller kostet mindre enn de egentlig gjorde. Eller har du puttet det du har handlet innerst i skapet? Og når partneren har spurt om det er nytt har du kanskje sagt at det har hengt i skapet lenge.

Tømmer kontoen hver måned

Ifølge Sandmæl viser undersøkelser at kvinner og menn bruker og sparer penger veldig ulikt. Mens mannen råder over regningene, er kvinnen shoppingansvarlig.

– Hun tar seg av innkjøp av mat og drikke, interiør, gaver til felles kjente, klær til barna osv. Dette er et av momentene som kan føre til irritasjoner. For mens den ene tømmer kontoen sin hver måned, har den andre kanskje penger igjen. Skjevhetene i pengebruken bør derfor rettes opp.

Løsning i sikte

Sandmæl mener løsningen er enkel: å opprette en konto til de felles utgiftene som regninger, mat, bensin, boutgifter, gaver til barna og felles kjente osv.

– Få gjerne to kort til kontoen slik at dere har ett hvert. For å vite hvor mye som skal settes inn på kontoen, lag et budsjett. Jo lenger dere har vært sammen, jo vanligere er det at partene setter inn beløp som står i forhold til den enkeltes inntekt.

Hun anbefaler videre å beholde en konto hver til personlig bruk.

– Fordelen ved dette er at dere sammen setter av penger til de regningene som må betales og nødvendig daglig forbruk. Så kan dere bruke det som er til overs med god samvittighet uten å måtte bekymre eller irritere seg over hva den andre bruker penger på.

Og for å få en god og hyggelig ferie, mener Sandmæl at man som par bør opprette en felles sparekonto øremerket ferier og andre sparemål.

– Som samboer kan det være greit med en egen sparekonto i tillegg. Gifte kan selvsagt også opprette egne sparekontoer, men uansett skal sparepengene ved en eventuell skilsmisse deles likt. Skal noe holdes utenfor, må det en ektepakt til.

Urovekkende utvikling

For å ha orden på sysakene mener Sandmæl det viktig å ha samboerkontrakt, testamente og livsforsikring. Hun viser til en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, der det ifølge Sandmæl fremgår at antallet samboerkontrakter er redusert fra 22 prosent til 16 prosent. Sandmæl kaller det er en urovekkende utvikling.

– Uten samboerkontrakt kan det bli mye krangling ved et brudd om hva som er mitt og ditt. Skriv derfor samboerkontrakten mens dere enda er forelsket og gode venner, og oppdater den gjerne en gang i året. En samboerkontrakt kan også sørge for mindre irritasjon i et parforhold fordi man hele tiden har ting på det rene.

La svigers arve huset?

Ifølge Sandmæl er testamente og livsforsikring også viktig, særlig hvis man kjøper bolig sammen og ønsker at den andre skal sitte igjen med boligen hvis noe skulle skje.

– Samboere uten felles barn (eller venter felles barn), arver nemlig ingenting av hverandre uten testamente. Da er det «svigerforeldrene» som arver, sier Sandmæl.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer