Mat

Festen er i boks!

Med litt hjelp fra kjøleskapet kan du fikse festmiddag fra hermetikkhylla.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren Lauvdal Et av mine første møter med mat fra boks, altså hermetikk, kan jeg ikke huske selv, men blir det stadig fortalt under muntre mimremøter i familien. På en finere middag hos «nye naboer» gjorde jeg min begeistring for fruktsalat på boks svært tydelig. Jeg var ikke mer enn et par år gammel, men plukket raskt opp fatet som ble satt foran meg med små pølsefingrer, løftet det godt opp over hodet for så å plassere det opp ned på bolleklippen til farmor. De røde cocktailbærene sto sikkert i stil til antrekket. Men jeg er kommet på bedre tanker. Våre naboer klarte å servere flott dessert ved hjelp av en boks hermetikk og litt pisket krem. Og det kan man lære noe av. Et festmåltid basert på hermetikk er veldig enkelt, særlig hvis du supplerer litt med ting du vanligvis har i kjøleskapet.MUFFINS MED BOYSENBÆR1 pk muffinsmiks1 pk ricotta, ev. crème fraîche1 boks med boysenbær/ bjørnebærLag muffins etter anvisning på pakken. Ev. bland inn bær fra boksen. Pass på at det er godt med bær igjen til å farge kremen og til pynt. Bland bær og ricotta med en stavmikser og smør på de avkjølte kakene. Pynt med avrente bær.BUTTERDEIG MED PÆRE OG BLÅOST2 plater butterdeig1 boks hermetiske pærer1 pk blåost1 boks valnøtterev. litt portvinDel butterdeigplatene på tvers. Snitt en firkant ca 1 cm fra kantene rundt. Men ikke helt gjennom. Stek etter anvisning på pakken. Ta ut «kakene», og løft av lokket. Legg 2 halve pærer i hver form, skjær ønsket mengde ost og legg på pærene. Hakk litt valnøtter og strø over. Eventuelt sprinkle med litt portvin. Legg butterdeiglokkene litt på tvers over, slik at fyllet synes.ARTISJOKKBUNNER MED FETA1/2 boks med grillet paprika1 lite glass svarte oliven uten stein1 glass fetaost i olje2 bokserartisjokkbunner1 ss olivenoljeHakk paprika, oliven og feta. Bland alt i en bolle sammen med litt olje. Ta ut artisjokkbunnene, evt tørk av dem med litt kjøkkenpapir. Sett dem på et bakepapir på en bakeplate. Fyll opp med fetablanding og stek i 7 minutter på 230°, til de er gylne. Eventuelt pynt med litt hakket oliven eller fersk timian.ISKALD OKSECONSOMMÉ1 boks okseconsommé1/3 agurkev. sherryev. rømme og lakserogndillLegg boksen i fryseren i 3–4 timer slik at innholdet blir sånn passe frossent. Ta opp boksenog fordel innholdet i porsjoner. Skrell agurken og del den opp i biter. Ha i «okseslushen» sammen med sherry. Pynt eventuelt med rømme og lakserogn. Dill på toppen.BLOODY MARY(Til 4 drinker)8 dl tomatjuice fra boksev. 2 dl vodka8 dæsjer worcestersaus4 dråper eller mer med tabascosaus8 dæsjer sitronsaftnoen runder mednykvernet pepperstangselleriisbiterev. sitronskive til pyntHa isbiter i 4 glass. Bland tomatjuice, vodka, worcestersaus, tabascosaus og sitronsaft i enbolle. Hell over glassene, pynt med selleri og sitron, og kvern pepper over.PANNEKAKER MED LØNNESIRUPHer brukte jeg vaffelrøre på pose i stedet for pannekakemiks, slik at kakene ble litt tykkere. Men ta hva du har, ev. reduser væskemengden på pannekakemiksen.1 pakke vaffelmikslønnesirup1 boks valnøtterLag røren etter anvisning på pakken hvis du bruker vaffelmiks. Stek mindre pannekaker enn du pleier. Cirka halvparten av pannen. Legg pannekakene lagvis med valnøtter og sirup. Pynt med nøtter og hell sirup over slik at det renner på sidene. Vil du serveremed det syltetøyet du har, går det bra. Ev. pisk litt krem og legg mellom lagene. En riktig så enkel og god bløtkake som vel å merke ikke er så lett å skjære i kakestykker.BANANER I BUTTERDEIG2 plater butterdeig2–3 bananerlønnesirup/maplesyrup1 ss sukker1 ts kanel2 ss melk/fløteDel bananene i skiver og bland dem i en bolle sammen med lønnesirupen. Tin den frosnebutterdeigen, del i to på bredden og kjevle ut til omtrent dobbel størrelse. Legg på bananfyll og brett deigen litt over fyllet. Ev. sett deigen i store muffinsformer eller liknende. Bland melk, sukker og kanel. Pensle deigen med blandingen og ha restenover bananene. Stek i 15 minutter, eller til de er gylne på 200°.CRUSTADER MED TUNFISK1 boks tunfisk1/2 boks artisjokkhjerter0,5 dl majones0,5 dl rømme2 ss kaperssalt og pepper1 pk crustader/melbakjeksBland tunfisk, majones og rømme i en bolle. Hakk artisjokkene og ha i majonesblandingen.Tilsett det meste av kapersen, la det være igjen litt til pynt. Smak til med salt og pepper. Fordel blandingen på crustadene. Pynt med kapers. Får du ikke tak i crustader så stikk ut biter fra ristet brød eller liknende.KANAPEER FRA BOKS1 pakke crustader holder til alle tre typene av kanapeer.Sardinblanding3 hvitløk1 rød fra boks1 boks sardinerev. litt rømme eller crème fraîchenoen svarte oliven uten stein, spar noen til pyntev. litt fersk timian til pyntMikse alle ingrediensene med en stavmikser. Fordel i crustadene og pynt med hakket oliven og ev. rømme og urter.PATE MED PÆRE1 bagett i skiver1 boks med paté av ett eller annet slagmykt smørpærer fra boksTa ut pateen fra boksen og bland inn 1–2 ss mykt smør. Fordel blandingen som en sylinder på en stykke plastfolie. Rull sammen til en pølse og legg den i fryseren i ca 20 minutter. Ta ut og skjær tykke skiver som du fordeler på loffskivene. Hakk pærene og legg på pateen. Gidder du ikke å blande inn smør, så legg pateen rett på loffskivene med en kniv.PATE MED MANGO1 boks med paté av ett eller annet slag1 boks mangoev. fersk basilikumSe oppskrift pate med pære. Del mango og legg på ristet brød eller pita som er stukketut til små rundinger. Ha skiver av pate på mangoen og pynt ev. med fersk basilikum.LAKS PÅ AGURK1 stor agurk1 boks snøfrisk1 boks mandarinbåter100 g røkt laksrødbeter fra glassfersk dillSkrell agurken og del i skiver som er ca 1 cm tykke. Del laksen i biter som passer til agurkskivene og legg på. Ha på en klatt snøfrisk og en mandarinbåt. Hakk noen skiver rødbet og legg på sammen med en liten kvast dill.KRABBE PÅ AGURK1 agurk0,5 dl majonesev. 1 ts pepperrot fra glass1/2 ts sterk sennep1/2 ts worcestersaus2–3 bokser krabbekjøtt1 lite glass grønne oliven som er fylt med pimientoI en bolle så blander du majones, pepperrot, sennep og worcestersaus. Ha i krabbekjøtt.Sett kaldt i 20 minutter. Del agurken i 0,5–1 cm tykke skiver. Legg de på et fat og ha på cirka 1 ss av krabbeblandingen på hver av agurkskivene. Pynt med oliven somdu har delt i skiver.HUMUS MED PITABRØD4 pitabrødolivenoljesalt og pepper1 stort hvitløkfedd1 boks kikerter/garbanzobønner3 ss rømme3 ss ferskpresset sitron eller fra flaske1/2 ts salt1/4 ts malt kummin0,5 dl god olivenoljeKutt pitabrødene i 4 eller 8 biter hver. Pensle den ene siden med olivenolje og drysspå med godt salt og nykvernet pepper. Stek i 5 minutter på 200°, ta dem ut, pensle andresiden og stek i 5 minutter til. Da skal de være sprø og fine. Finhakk eller press hvitløkeni en bolle. Ha i erter, rømme, sitronsaft, salt og kummin. Kjør det med en stavmikser eller i en food processor. Spe med olje. Ha humusen over i en serveringsbolle og legg pitabitene ved siden av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer