Foto: Siren Lauvdal
Et av mine første møter med mat fra boks, altså hermetikk, kan jeg ikke huske selv, men blir det stadig fortalt under muntre mimremøter i familien. På en finere middag hos «nye naboer» gjorde jeg min begeistring for fruktsalat på boks svært tydelig. Jeg var ikke mer enn et par år gammel, men plukket raskt opp fatet som ble satt foran meg med små pølsefingrer, løftet det godt opp over hodet for så å plassere det opp ned på bolleklippen til farmor. De røde cocktailbærene sto sikkert i stil til antrekket. Men jeg er kommet på bedre tanker. Våre naboer klarte å servere flott dessert ved hjelp av en boks hermetikk og litt pisket krem. Og det kan man lære noe av. Et festmåltid basert på hermetikk er veldig enkelt, særlig hvis du supplerer litt med ting du vanligvis har i kjøleskapet.
MUFFINS MED BOYSENBÆR
1 pk muffinsmiks
1 pk ricotta, ev. crème fraîche
1 boks med boysenbær/ bjørnebær
Lag muffins etter anvisning på pakken. Ev. bland inn bær fra boksen. Pass på at det er godt med bær igjen til å farge kremen og til pynt. Bland bær og ricotta med en stavmikser og smør på de avkjølte kakene. Pynt med avrente bær.
BUTTERDEIG MED PÆRE OG BLÅOST
2 plater butterdeig
1 boks hermetiske pærer
1 pk blåost
1 boks valnøtter
ev. litt portvin
Del butterdeigplatene på tvers. Snitt en firkant ca 1 cm fra kantene rundt. Men ikke helt gjennom. Stek etter anvisning på pakken. Ta ut «kakene», og løft av lokket. Legg 2 halve pærer i hver form, skjær ønsket mengde ost og legg på pærene. Hakk litt valnøtter og strø over. Eventuelt sprinkle med litt portvin. Legg butterdeiglokkene litt på tvers over, slik at fyllet synes.
ARTISJOKKBUNNER MED FETA
1/2 boks med grillet paprika
1 lite glass svarte oliven uten stein
1 glass fetaost i olje
2 bokser
artisjokkbunner
1 ss olivenolje
Hakk paprika, oliven og feta. Bland alt i en bolle sammen med litt olje. Ta ut artisjokkbunnene, evt tørk av dem med litt kjøkkenpapir. Sett dem på et bakepapir på en bakeplate. Fyll opp med fetablanding og stek i 7 minutter på 230°, til de er gylne. Eventuelt pynt med litt hakket oliven eller fersk timian.
ISKALD OKSECONSOMMÉ
1 boks okseconsommé
1/3 agurk
ev. sherry
ev. rømme og lakserogn
dill
Legg boksen i fryseren i 3–4 timer slik at innholdet blir sånn passe frossent. Ta opp boksen
og fordel innholdet i porsjoner. Skrell agurken og del den opp i biter. Ha i «okseslushen» sammen med sherry. Pynt eventuelt med rømme og lakserogn. Dill på toppen.
BLOODY MARY
(Til 4 drinker)
8 dl tomatjuice fra boks
ev. 2 dl vodka
8 dæsjer worcestersaus
4 dråper eller mer med tabascosaus
8 dæsjer sitronsaft
noen runder med
nykvernet pepper
stangselleri
isbiter
ev. sitronskive til pynt
Ha isbiter i 4 glass. Bland tomatjuice, vodka, worcestersaus, tabascosaus og sitronsaft i en
bolle. Hell over glassene, pynt med selleri og sitron, og kvern pepper over.
PANNEKAKER MED LØNNESIRUP
Her brukte jeg vaffelrøre på pose i stedet for pannekakemiks, slik at kakene ble litt tykkere. Men ta hva du har, ev. reduser væskemengden på pannekakemiksen.
1 pakke vaffelmiks
lønnesirup
1 boks valnøtter
Lag røren etter anvisning på pakken hvis du bruker vaffelmiks. Stek mindre pannekaker enn du pleier. Cirka halvparten av pannen. Legg pannekakene lagvis med valnøtter og sirup. Pynt med nøtter og hell sirup over slik at det renner på sidene. Vil du servere
med det syltetøyet du har, går det bra. Ev. pisk litt krem og legg mellom lagene. En riktig så enkel og god bløtkake som vel å merke ikke er så lett å skjære i kakestykker.
BANANER I BUTTERDEIG
2 plater butterdeig
2–3 bananer
lønnesirup/maplesyrup
1 ss sukker
1 ts kanel
2 ss melk/fløte
Del bananene i skiver og bland dem i en bolle sammen med lønnesirupen. Tin den frosne
butterdeigen, del i to på bredden og kjevle ut til omtrent dobbel størrelse. Legg på bananfyll og brett deigen litt over fyllet. Ev. sett deigen i store muffinsformer eller liknende. Bland melk, sukker og kanel. Pensle deigen med blandingen og ha resten
over bananene. Stek i 15 minutter, eller til de er gylne på 200°.
CRUSTADER MED TUNFISK
1 boks tunfisk
1/2 boks artisjokkhjerter
0,5 dl majones
0,5 dl rømme
2 ss kapers
salt og pepper
1 pk crustader/melbakjeks
Bland tunfisk, majones og rømme i en bolle. Hakk artisjokkene og ha i majonesblandingen.
Tilsett det meste av kapersen, la det være igjen litt til pynt. Smak til med salt og pepper. Fordel blandingen på crustadene. Pynt med kapers. Får du ikke tak i crustader så stikk ut biter fra ristet brød eller liknende.
KANAPEER FRA BOKS
1 pakke crustader holder til alle tre typene av kanapeer.
Sardinblanding
3 hvitløk
1 rød fra boks
1 boks sardiner
ev. litt rømme eller crème fraîche
noen svarte oliven uten stein, spar noen til pynt
ev. litt fersk timian til pynt
Mikse alle ingrediensene med en stavmikser. Fordel i crustadene og pynt med hakket oliven og ev. rømme og urter.
PATE MED PÆRE
1 bagett i skiver
1 boks med paté av ett eller annet slag
mykt smør
pærer fra boks
Ta ut pateen fra boksen og bland inn 1–2 ss mykt smør. Fordel blandingen som en sylinder på en stykke plastfolie. Rull sammen til en pølse og legg den i fryseren i ca 20 minutter. Ta ut og skjær tykke skiver som du fordeler på loffskivene. Hakk pærene og legg på pateen. Gidder du ikke å blande inn smør, så legg pateen rett på loffskivene med en kniv.
PATE MED MANGO
1 boks med paté av ett eller annet slag
1 boks mango
ev. fersk basilikum
Se oppskrift pate med pære. Del mango og legg på ristet brød eller pita som er stukket
ut til små rundinger. Ha skiver av pate på mangoen og pynt ev. med fersk basilikum.
LAKS PÅ AGURK
1 stor agurk
1 boks snøfrisk
1 boks mandarinbåter
100 g røkt laks
rødbeter fra glass
fersk dill
Skrell agurken og del i skiver som er ca 1 cm tykke. Del laksen i biter som passer til agurkskivene og legg på. Ha på en klatt snøfrisk og en mandarinbåt. Hakk noen skiver rødbet og legg på sammen med en liten kvast dill.
KRABBE PÅ AGURK
1 agurk
0,5 dl majones
ev. 1 ts pepperrot fra glass
1/2 ts sterk sennep
1/2 ts worcestersaus
2–3 bokser krabbekjøtt
1 lite glass grønne oliven som er fylt med pimiento
I en bolle så blander du majones, pepperrot, sennep og worcestersaus. Ha i krabbekjøtt.
Sett kaldt i 20 minutter. Del agurken i 0,5–1 cm tykke skiver. Legg de på et fat og ha på cirka 1 ss av krabbeblandingen på hver av agurkskivene. Pynt med oliven som
du har delt i skiver.
HUMUS MED PITABRØD
4 pitabrød
olivenolje
salt og pepper
1 stort hvitløkfedd
1 boks kikerter/garbanzobønner
3 ss rømme
3 ss ferskpresset sitron eller fra flaske
1/2 ts salt
1/4 ts malt kummin
0,5 dl god olivenolje
Kutt pitabrødene i 4 eller 8 biter hver. Pensle den ene siden med olivenolje og dryss
på med godt salt og nykvernet pepper. Stek i 5 minutter på 200°, ta dem ut, pensle andre
siden og stek i 5 minutter til. Da skal de være sprø og fine. Finhakk eller press hvitløken
i en bolle. Ha i erter, rømme, sitronsaft, salt og kummin. Kjør det med en stavmikser eller i en food processor. Spe med olje. Ha humusen over i en serveringsbolle og legg pitabitene ved siden av.











