Kokosfett

Fett er ikke farlig!

Pleier du velge lettmargarin i stedet for meierismør? Fettfrykten sitter dypt hos mange av oss. Men nye data viser at du trygt kan spise både majones, smør, fet ost og fett kjøtt.

Fett er ikke farlig!
Publisert
Sist oppdatert

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise magert, og å unngå «fjøsfett». Vi blir anbefalt å bruke lettprodukter i stedet. Men ifølge lege dr.med. Erik Hexeberg, leder av foreningen Kostreform for bedre helse, er det ikke dokumentert at mettet fett fører til sykdom.

– Vi mener at de offisielle helserådene gjennom de siste 50 årene er hovedårsaken til epidemien vi har av overvekt, fedme, diabetes og en rekke sykdommer forbundet med dette. Vi mener kostrådene må endres for at vi skal få en friskere befolkning. Over halvparten av befolkningen i Norge over 20 år er overvektige, og omtrent 1 million nordmenn enten har diabetes eller står i fare for å utvikle diabetes, sier Hexeberg.

Den svenske legen Andreas Eenfeldt har i boka «Matrevolusjonen» vist hvordan fettfrykten skyldes en serie vitenskapelige kortslutninger. Han står bak Sveriges største helseblogg, kostdoktorn.se.

– Det er en begynnende endring i de vitenskapelige miljøene. Selv de nye kostrådene fra Helsedirektoratet i mars i år viser endringen. Nå anbefaler de opptil 40 prosent av energien fra fett, sier Hexeberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer