TO TVILLINGPAR: Tina Aakhus og Alexander Tveit er stolte foreldre til firkløveret Nathaniel (t.v.), Alma, Hedda og Aurora. Foto: Jon Anders Skau
TO TVILLINGPAR: Tina Aakhus og Alexander Tveit er stolte foreldre til firkløveret Nathaniel (t.v.), Alma, Hedda og Aurora. Foto: Jon Anders SkauVis mer

Tvillinger

Fikk 4 barn på 15 måneder

Tina (25) og Alexander (27) ble kjærester i januar for litt over to år siden. To uker senere var Tina gravid med tvillinger.

ALLERS:NO: – Jeg skjønner ikke at vi syntes det var slitsomt med to barn, sier Tina Aakhus og smiler litt oppgitt.

Ved brystet ligger Alma (3 mnd.) og smatter mens storesøsknene Hedda og Nathaniel på halvannet år kjemper innbitt om å få plass i en liten lekekasse på gulvet. Broren vinner kampen og smiler stolt med åtte små tenner.

I den hvite lekegrinda ved vinduet sover Almas tvillingsøster Aurora søtt med armene over hodet.

25 bleier om dagen

Dagene – og nettene – går i ett i eneboligen i Arendal. I løpet av et døgn skifter det unge foreldreparet minst 25 bleier.

De har fire unger som skal ha mat, søvn, kos, trøst og oppmerksomhet. Alma og Aurora ammes døgnet rundt, og Nathaniel sover fortsatt ikke gjennom natten. Og så må de lage mat, vaske hus, rydde leker og bekjempe klesvask-monsteret innimellom alt ungestellet.

– Du rekker i alle fall ikke å kjede deg her, fastslår pappa Alexander Tveit og løfter rutinert opp Nathaniel med en arm og Hedda med den andre.

De to er lei seg på likt. Hedda stanget hodet i stuebordet, og broren snublet i sine egne
bein mens han raste bortover gulvet.

– Vi skulle hatt et par ekstra armer av og til, sier Tina tørt.

- Måtte skynde oss å bli kjent

Begge hadde lyst på barn en dag, men at det skulle skje så fort var ikke planen.

Tina kunne tenke seg 2–3 stykker, og kjæresten var ikke fremmed for å få 4–5. 

TRAVELT: Som firebarnsmor er det aldri et kjedelig øyeblikk! Foto: Jon Anders Skau
TRAVELT: Som firebarnsmor er det aldri et kjedelig øyeblikk! Foto: Jon Anders Skau Vis mer

Dette rakk de aldri å snakke om før de små spirene traff hver sin blink.

– Du kan si at vi måtte skynde oss med å bli kjent, sier Tina og ler.

30. august 2013 ble Hedda og Nathaniel født – premature, men friske i uke 34. Da tvillingene var åtte måneder gamle, fant samboerparet overraskende ut at Tina var gravid igjen.

Hun var bare åtte uker på vei da hun tok en privat ultralyd for å finne ut hvor mange som skjulte seg i magen denne gangen. 25-åringen følte at det var flere enn én der inne, men slo seg til ro med at de færreste får tvillinger flere ganger.

Å jo da, hun var visst en av de få. Bildet på ultralydskjermen viste intet mindre enn tre (!) fostersekker.

«Her er det i alle fall to stykker, kanskje tre», sa legen rolig til Tina og venninnen hun hadde med seg. Legen klarte ikke å se om det var hjerteaktivitet i den tredje sekken.

– Jeg var i sjokk, og vi lo og lo, sier Tina.

Hun sendte bilde av skjermen til Alexander som var på jobb sammen med teksten «Kan du telle?». Han husker ingenting mer av den arbeidsdagen og gikk bare rundt i svime.

LEKER SAMMEN: Det er som oftest kjekt å ha en like gammel lekekompis i samme hus, men av og til blir det litt trangt om plassen. Her er det Hedda som får kjenne på tyngden av broren sin. Foto: Jon Anders Skau
LEKER SAMMEN: Det er som oftest kjekt å ha en like gammel lekekompis i samme hus, men av og til blir det litt trangt om plassen. Her er det Hedda som får kjenne på tyngden av broren sin. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

LES OGSÅ: Mia og Marius var barn da de selv fikk barn

Jula kom brått på

I fire uker lurte de på om det var to eller tre babyer i magen. Svaret fikk de på ultralyd på sykehuset i uke 12. Det var «bare» to der inne.

– Abort var ikke noe alternativ for oss. Vi fant fort ut at dette måtte vi klare sammen, sier Tina.

– Ja, vi så jo hvor fine Hedda og Nathaniel var blitt, så det var aldri snakk om abort, supplerer Alexander.

De siste to ukene før fødsel måtte han være hjemme for å avlaste samboeren. Å ta seg av aktive hurra-meg-rundt-tvillinger på 15 måneder samtidig som man har to små i magen, er tungt.

19. desember i fjor kom Alma og Aurora til verden i uke 39. Også disse er toeggede. Begge tvillingparene er hjemmelagde. Det har verken vært brukt prøverør eller hormoner. Tina har en mormor som er tvilling, så genet ligger tydeligvis i slekta.

23. desember kom de nyfødte hjem fra sykehuset. Det ble en julefeiring mot normalt.

– Ingenting var gjort klart til jul. Jeg tror ikke vi hadde pyntet engang. Først på selve julaften klokka 16.00 sto juletreet klart i stua, sier Tina.

To dager senere var det tid for juleselskap med familien. Alle ungene skulle mates, få nye bleier, pyntes og fraktes ut av huset til en bestemt tid. Da ble det kaos. Tina var fanget med to simultant sultne tvillingjenter i sofaen. De eldste ville verken ikles finskjorta, finkjolen eller dra av gårde. Og da de omsider kom fram til selskapet, ble kaoset totalt. Tina var igjen sofafanget med de simultant sultne små, og søsknene var plutselig redde for hele slekta.

– På et tidspunkt var det rett før jeg sa «Nå stikker jeg, vær så god – ta over alle fire» til Alexander og bare reiste, sier Tina.

SLAPPER AV: Alma (t.v.) og Aurora ble født 19. desember i fjor. Foreldrene er ganske sikre på at de er toeggede fordi de er ganske ulike. Foto: Jon Anders Skau
SLAPPER AV: Alma (t.v.) og Aurora ble født 19. desember i fjor. Foreldrene er ganske sikre på at de er toeggede fordi de er ganske ulike. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

LES OGSÅ: Ønsket seg et barn til. Så kom det tre.

Hektiske morgener

Siden har det egentlig bare gått oppover for familien på seks. De klarer seg stort sett uten hjelp fra familie og venner.

– Faktisk har det gått lettere enn vi trodde. Da vi fikk vite at vi skulle få nok et tvillingpar, så vi for oss det totale kaos med unger liggende rundt overalt. Sånn har det heldigvis ikke blitt, sier Tina og ler.

Likevel innrømmer hun at spesielt morgenene er hektiske. Særlig de dagene Hedda og Nathaniel hentes for pass 08.30.

– Vi har fire stykker som skal stelles, mates og gjøres klare for dagen. Hvis alle fire våkner samtidig, blir det den som hyler høyest som stelles først.

Til tross for alt arbeidet, synes begge det er stas med tvillinger.

– De har alltid en lekekamerat tilgjengelig. Jeg tror det kan være like slitsomt å bare ha én unge, fordi det barnet vil være mye mer kontaktsøkende overfor foreldrene, mener Alexander.

– Ja, jeg synes det er både rørende og fantastisk å se den omsorgen barna har for hverandre. Å være vitne til kjærligheten mellom Hedda og Nathaniel og hvor snille de er overfor lillesøstrene sine, er det aller beste med å ha så mange små, sier Tina og legger Alma til brystet igjen. Hun er en sulten liten tass.

FLERE ARMER: Tina og Alexander føler ofte at de burde hatt flere armer. Å være to voksne på fire små barn, er hektisk. Foto: Jon Anders Skau
FLERE ARMER: Tina og Alexander føler ofte at de burde hatt flere armer. Å være to voksne på fire små barn, er hektisk. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

LES OGSÅ: - En har jeg født, og en har jeg fått.

Alene med alle fire

En dag i uka er hun hjemme alene med alle barna mens samboeren er på jobb. De fire andre hverdagene bytter Alexanders mamma og en venninne av Tina på å passe de eldste.

De har ikke begynt i barnehage ennå. Tina, som til vanlig jobber som barne- og ungdomsarbeider, hadde planlagt å være hjemme med dem ett år ekstra. Nå fikk hun i tillegg to babyer med på lasset. Den dagen hun er alene med ungene, er Alexander borte fra 07.00 til 15.30.

– Det er selvsagt veldig hektisk, men det hender jeg har halvannen time helt for meg selv. Jeg blir stolt når alle sover, er mette og har tørre bleier – samtidig! Det gir en stor mestringsfølelse.

SÅ SØT: Lille Aurora.
SÅ SØT: Lille Aurora. Vis mer

Hun synes det mest utfordrende med den nye tilværelsen er å få tid og oppmerksomhet nok til hvert barn.

– Det er stort sett sånn at jeg tar de yngste og Alexander de eldste. Også prøver vi å bytte litt innimellom.

Nå har paret «fått kvelden tilbake». Etter klokka 20.30 er som oftest alle ungene i seng.

– Da vil vi også helst legge oss for å slippe å rydde opp i kaoset, spøker Alexander.

Men som oftest ender det med at han tar kjøkkenet, samboeren stua, og så hjelper den som blir først ferdig den andre med å finne igjen huset.

– For meg er hverdagslykke å ha alle ungene i seng til klokka 20.00, sier Alexander.

Tina supplerer:

– Jeg var en tur på butikken alene her om dagen, og det var helt nydelig. Jeg tok meg veldig god tid. Det er helt utrolig hvor mye ny energi slitne småbarnsforeldre får av en liten tur på butikken!

Saker spesielt utvalgt for deg:

Mest populære saker: