Fikk dødstrusler på grunn av dette Halloween-kostymet

Nå er bildet delt 127.000 ganger.

DRØYT: Det skapte mildt sagt furore da Autumn Dayss viste frem sitt «i siste liten»-kostyme på Facebook. FOTO: Scanpix
DRØYT: Det skapte mildt sagt furore da Autumn Dayss viste frem sitt «i siste liten»-kostyme på Facebook. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halloween er overstått for denne gang; kostymer er pakket bort (se stjernenes beste kostymer fra feiringen her), skrekkelig sminke er vasket av og vintersesongen er offisielt sparket i gang.

For de fleste, i alle fall. Årets allehelgensfeiring kommer nok til å følge amerikanske Autumn Dayss i lang tid fremover.

Etter at hun delte et bilde av kostymet sitt på Facebook forrige uke, har hun nemlig blitt bombardert med illsinte meldinger fra fremmede. Noen har gått så langt som å true henne på livet.

Kostymet besto av Dayss selv, iført en bæresele med et mini-skjelett i.

Det var dog teksten som fulgte med som skapte furore: «Skal på fest i kveld som Karen og hennes ikke-vaksinerte baby.»

Fikk dødstrusler på grunn av dette Halloween-kostymet


Dermed traff kostymet en allerede betent nerve: Vaksinedebatten. Fikk du for eksempel med deg at en svensk toppblogger mottok et ras av hatmeldinger da hun vaksinerte sønnen sin?

Selv sier Dayss at kostymet var noe hun slang sammen «i siste liten» før en av årets mange halloween-fester – uten at hun tenkte noe særlig over hvor kontroversielt det kunne bli.

LES OGSÅ: Monica glemte vaksine og fikk kikhoste: – Det var tre måneder med intens hoste

Dayss forklarer at den virale responsen startet med at en venninne, som er barsel- og barnepleier, ba om tillatelse til å dele bildet. Derfra eskalerte det i rekordfart.

I skrivende stund er bildet delt 127.000 ganger.

– Reaksjonene har vært så mange og så forskjellige. Noen «spammer» ned alle kontoene mine på sosiale medier med meldinger; de kaller meg uintelligent, oppmerksomhetssyk... Jeg har fått dødstrusler, sier Dayss og fortsetter:

– Heldigvis har det også vært mye positivt. Både skolen min, arbeidsplassen min og familien min støtter meg. De er på min side.

Dayss forteller at hun selv jobber «innenfor det medisinske feltet». Dermed reagerer hun ekstra sterkt på at mange kaller henne uvitende og ber henne gjøre research før hun uttaler seg.

– Jeg har jo sett vaksiner fungere! Jeg har også sett utbrudd av sykdommer – som kunne ha vært forhindret – som fører til dødsfall. Vaksiner kan redde liv, utbroderer Dayss.

LES OGSÅ: – Sorgen over å miste et barn går aldri over

COSPLAY: Tre av Dayss' mange, svært så gjennomførte kostymer. FOTO: Instagram (@autumndayss)
COSPLAY: Tre av Dayss' mange, svært så gjennomførte kostymer. FOTO: Instagram (@autumndayss) Vis merDayss driver også med såkalt «cosplay» – en forkortelse for «costume play» – og deler stadig bilder av selv iført forskjellige forkledninger på sosiale medier.

Dét innebærer blant annet digre kjoler (som hun ofte syr selv), fargerike parykker og omfattende innsats på sminke- og hårfronten.

– Det er naturligvis litt kjipt at kostymer jeg har brukt tusener av dollar og måneder med blod, svette og tårer på, får mye mindre oppmerksomhet enn et kostyme jeg bokstavelig talt slang sammen av en genser og et skjelett i en bæresele, innrømmer Dayss.

LES OGSÅ: Se hvordan He Yuhong forvandler seg til kjendiser

– Lykke til, du har akkurat drept barnet ditt!

Dayss er langt ifra den eneste som har kjent de sterke meningene rundt vaksinedebatten på kroppen.

Da toppblogger Kenza Zouiten Subosic i sommer delte med Instagram-følgerne sine at hun var på vei til legen for å gi sin tre måneder gamle sønn sin første vaksine, ble innboksen hennes fylt til randen med hatmeldinger.

Noen av kritikerne sendte henne bilder av avdøde babyer.

Zouiten Subosic ble naturligvis opprørt av tilbakemeldingene, og valgte å slå tilbake gjennom en videoblogg.

– Dere kan virkelig ikke sende meg bilder av barn som har dødd av vaksiner rett etter at jeg har vaksinert min sønn. Jeg er voksen, mannen min er voksen og vi er i stand til å ta beslutninger vi tror er det beste for vår sønn. La oss få styre vårt eget liv, så får dere styre deres. Det handler bare om sunn fornuft, sa 28-åringen i videoen.

Tidligere har KK også gjort et intervju med den svenske Instagram- og yogastjerna Rachel Bråthen (31).

Da hun for et par år tilbake delte et bilde av datteren Lea Luna med plaster på låret etter en vaksinasjon, lot ikke den negative responsen vente på seg.

– Jeg visste at en del mennesker var for og en del imot, men jeg hadde ingen anelse om at det var så radikalt og følsomt. Jeg har aldri før sett så mye hat i et kommentarfelt, sa hun til KK den gang og fortsatte:

– Mange kommentarer var ekstremt sårende, og rett og slett skremmende. Jeg fikk kommentarer som «lykke til, du har akkurat drept barnet ditt!» og «sørg for at du ser hvert pust hun tar i kveld, for et av dem kan være hennes siste». Det var grusomt.

LES OGSÅ: «Social snacking» kan være negativt for den psykiske helsen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer