JENS STOLTENBERG OG INGRID SCHULERUD: – Han får så liten oppmerksomhet stakkar, fleiper Ingrid når Jens haster innom for et fellesfoto av de to. Men vi ser det nok: Hvordan hun ømt stryker ham over kinnet. Foto: Mona Nordøy
JENS STOLTENBERG OG INGRID SCHULERUD: – Han får så liten oppmerksomhet stakkar, fleiper Ingrid når Jens haster innom for et fellesfoto av de to. Men vi ser det nok: Hvordan hun ømt stryker ham over kinnet. Foto: Mona Nordøy Vis mer

Kk Portrett

- Fikk følelsen av at AUF var viktigere enn meg

Ingrid Schulerud ble fort klar over at hun alltid ville dele plass med politikken i ektemann Jens Stoltenbergs liv.

Det var ikke slik at Ingrid Schulerud (54) falt pladask for vår statsminister. Men da de havnet i samme klasse på Oslo Katedralskole i 1976, var det likevel vanskelig å IKKE legge merke til ham:

– Han tok mye plass allerede da. Han kom sammen med fire-fem andre fra Steinerskolen, jeg ble litt nysgjerrig på dem. De var ikke spesielt gode verken til å skrive eller å regne, men de hadde en annen innfallsvinkel til ting, som jeg syntes var spennende. Også var de ganske sterke på det med selvtillit. Å ikke oppdage hverandre med en gang, men gradvis ... det er ikke så dumt, sier Schulerud i intervju med KK

LES OGSÅ: -Jeg kunne ikke gi slipp på henne

LITT PÅ SIDEN: – Av og til fikk jeg følelsen av at AUF var viktigere enn meg, sier Ingrid om ungdomstiden med Jens. Foto: Mona Nordøy
LITT PÅ SIDEN: – Av og til fikk jeg følelsen av at AUF var viktigere enn meg, sier Ingrid om ungdomstiden med Jens. Foto: Mona Nordøy Vis mer

Følte at politikken var viktigere enn henne

Etter et halvt års tid i samme klasse, var de varme følelsene et faktum.

– Det jeg falt for var at han ikke lot seg stoppe av noe. At han nesten var den eneste på skolen som likte AUF, lot han seg ikke merke av.

Heldigvis hadde Jens også et godt øye til Ingrid. Men var allerede den gangen svært engasjert i politikk. Litt FOR engasjert etter Ingrid sin smak.

– Av og til fikk jeg følelsen av at AUF var viktigere enn meg, og det var ikke godt nok. Egentlig oppdaget jeg da, det jeg også har oppdaget etter hvert: Jeg vil alltid dele plass med politikken.

LES OGSÅ:-Det var grenser for hva jeg kunne finne meg i.

Fersket av Thorvald

Det var da Ingrid tok en beslutning som siden skulle bli starten på en sagnomsust historie: For å få litt oppmerksomhet og for å vise at politikk var noe hun også kunne fikse, stilte hun mot Jens da skolen skulle velge hvem som skulle få dra til landsmøtet i Norges Gymnasiast Samband.

Ingrid vant valget – og Jens fikk for alvor øynene opp for henne. Da de dro sammen til landsmøtet – Jens ble nemlig med som vara, var de allerede et par. Men et hemmelig par.

– Vi tok inn på hotell i Trondheim, uten å fortelle det til noen. Men den som ringte tidlig på morgenen, var Thorvald. Han får med seg sånne ting. Vi trodde vi hadde klart å holde det hemmelig, men Thorvald hadde full oversikt. Etter det har jeg ikke engasjert meg i politikk.

LES OGSÅ: Slik endret hun livet hans.

Hvorvidt Ingrid Schulerud, etter åtte strake år med ektemannen som statsminister, innerst inne heier litt på Erna foran høstens valg, kan du få svar på i KK 33, som er i salg fra fredag 16. august. Foto: Mona Nordøy
Hvorvidt Ingrid Schulerud, etter åtte strake år med ektemannen som statsminister, innerst inne heier litt på Erna foran høstens valg, kan du få svar på i KK 33, som er i salg fra fredag 16. august. Foto: Mona Nordøy Vis mer

Drømte om å bli danser

Etter å ha fullført videregående, skulle Jens i militæret og Ingrid endelig få oppfylt drømmen om å dra til Mexico for å danse. Tross for det dristige reisevalget, hadde hun full støtte hjemmefra:

– Istedenfor å si at det var skummelt, fikk jeg høre hjemme at «gjør det, det er fint». Men da jeg dro til Mexico i 79, var ikke det vanlig. Det var telefaks og teleks den gangen, jeg tror jeg ringte hjem bare en gang på et halvt år.

Oppholdet ble viktig for veien videre. Mens norsk partipolitikk aldri har engasjert henne, erfarte hun dette på sin store dannelsesreise:

– Jeg oppdaget at det er store spørsmål i verden det er verdt å bry seg om. Fra å være mest opptatt av dans og musikk ble jeg mer opptatt av globale spørsmål, fattigdom og ulikhet i verden, kolonialisme, demokratibevegelser og betydningen av grunnleggende menneskerettigheter. Jeg dro hjem for å studere og skiftet nok litt kurs.

I KK 33, som er i salg fra fredag 16. august<, kan du lese mer om hva Ingrid Schulerud mener er prisen å betale for å være gift med en statsminister, om mammarollen, om deltidsjobbing, om hvordan hun hver tredje uke har en liten nervous breakdown – og om hvorvidt hun foran høstens valg innerst inne heier bittelitt på Erna Solberg.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: