Cochlea Implantat

Fikk hørselen tilbake med operasjon

Hjernehinnebetennelse som barn gjorde at Lina Thereses hørsel ble kraftig redusert. Etter en cochlea-operasjon hører hun igjen alt fra fuglesang og bildur til kattens mjauing!

Fikk hørselen tilbake  med operasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lina Therese Finstad Haugård (39) bor på Gardvik i Nord-Odal kommune sammen med mannen sin og pusen Monsine. Hun tar imot oss i sitt koselige kjøkken med en stabel nystekte vafler og et stort smil.

– Bare det å kunne snakke med deg i telefonen er stort for meg. Tidligere måtte all kommunikasjon foregå via sms eller e-post, og det var så tungvint, sier hun.

KAN RINGE: Nå kan Lina Therese snakke i telefonen. Det betyr enormt mye, særlig når man bor på bygda.
KAN RINGE: Nå kan Lina Therese snakke i telefonen. Det betyr enormt mye, særlig når man bor på bygda. Vis mer

Les også: – Jeg vil leve mens jeg lever!


Døden nær
Høsten 1975, da Lina Therese var halvannet år gammel, fikk hun hjernehinnebetennelse og lå på sykehus i nesten tre måneder. 

– Jeg var døden nær – i et par døgn var det svært kritisk, og det var en grusom periode for for­eldrene mine. Mamma får fremdeles tårer i øynene når vi snakker om det, forteller Lina Therese.

Omsider slapp hjernehinne­betennelsen taket, og hun fikk reise hjem til familien igjen. Hun måtte trene seg opp igjen til å sitte, krabbe og gå, men balansen ble aldri helt bra igjen.

Først da Lina Therese var i fireårsalderen, ble det konstatert at hun hadde fått nedsatt hørsel. 

– Jeg var fem år da jeg fikk mitt første høreapparat. Men det var jeg overhodet ikke interessert i å bruke, forteller hun.

Lina Therese fullførte hele førsteklasse uten å bruke høreapparatet.

– Jeg var ikke selv bevisst på hvor dårlig hørselen min var, jeg var jo vant til det. Man lærer seg raskt en del knep ved å bruke de andre sansene man har, for å kompensere for manglende ­hørsel, forteller hun.

I fjerdeklasse kom det på plass teleslynge i klasserommet, men selv da hadde Lina Therese ingen sjanse til å få med seg like mye som de andre elevene.

– Derfor kompenserte jeg på fritiden ved å gjøre mye lekser. Selv om jeg har klart meg greit i livet, vet jeg at det kunne vært mye lettere hvis jeg bare hadde oppfattet mer av det som ble sagt, sier hun.

Fikk skyldfølelse
En dag i 1996, mens Lina Therese studerte ved Høgskolen i Bø i Telemark, satte hun seg på bussen for å besøke en venninne i Oslo.

– Plutselig ble det helt stille på det venstre øret. Jeg trodde først at det var noe galt med høreapparatet og forsøkte å skifte batteri, men ingenting hjalp. Jeg dro til Hørselsentralen for å sjekke høreapparatet, og der kunne de fortelle at det ikke var noe feil. Jeg fikk beskjed om at hvis hørselen ikke kom tilbake innen ett år, ville jeg mest sannsynlig forbli døv på det venstre øret, forteller hun. 

Lina Therese fikk skyldfølelse, og fryktet at hun hadde over­belastet hørselen ved å gå på ­diskotek med høy musikk.

– Jeg ble livredd for at det samme skulle skje med det andre øret også. Med hørsel på bare ett øre mister man stereolyden, og det blir veldig vanskelig å skille ut bakgrunnslyd, sier hun.
Med den begrensede hørselen fulgte også en rekke belastningsskader.

– Jeg hadde hatt stiv nakke og skuldre siden jeg var 17 år gammel, men etter at jeg mistet hørselen på det venstre øret, ble plagene mye verre. Jeg hadde stort behov for hvile og søvn og måtte hele tiden vurdere hva jeg hadde energi til å være med på og ikke, sier hun.

SLIK SER DET UT: Apparatet som festes bak øret og er koblet til implantatet inne i øret, skjuler Lina bak håret.
SLIK SER DET UT: Apparatet som festes bak øret og er koblet til implantatet inne i øret, skjuler Lina bak håret. Vis mer

Les også: – Før var jeg rusa på sukker, nå er jeg rusa på livet!


Nesten helt døv
Etter hvert ble hørselen på det høyre øret også dårligere. I 2007 dro hun til Hørselsentralen for å sjekke hørselen. Der kunne de bekrefte at hun kun hørte bassen på «godøret».

– Jeg ble helt knust da jeg fikk vite det, og bare gråt og gråt. Det føltes som om enda en del av meg var blitt borte. Her i bygda, der jeg bor, finnes det ikke noe miljø for yngre hørselshemmede, og jeg følte meg veldig alene. Ville jeg kunne fortsette i arbeidslivet? Ville jeg bli uføretrygdet? Kunne jeg omskoleres til en jobb jeg kunne mestre til tross for mitt store hørselstap?

Lina Therese hadde nå så dårlig hørsel at hun kunne være en ­kandidat til å få cochleaimplantat (CI). Hun ble satt på venteliste for utredning, og etter nesten tre år fikk hun innkallelse til Rikshospitalet for en utredning med tanke på operasjon. Heldigvis ble det gitt grønt lys.

Det venstre øret til Lina Therese ble operert i 2009, og det høyre i 2010.

Nye lyder
– Jeg husker at mannen min og jeg satt utenfor Gaustad pasient­hotell da jeg plutselig hørte en klikkelyd. Det viste seg å være noen som satt to–tre bord bortenfor og prøvde å få fyr på en ­lighter, forteller hun.

Siden har hun hatt mange opplevelser der hun er blitt overrasket over lyder hun aldri hadde hørt før.

– Det å høre fuglene kvitre i krattet eller en bra låt på radioen blir jeg fremdeles glad av. Jeg har tenkt mye på hvor jeg ville vært i dag uten operasjonene, og er så takknemlig for at jeg fikk gjennomført dem, sier hun.

Det tok lang tid å hente seg inn igjen etterpå.

– Jeg var delvis sykmeldt en lang stund fordi jeg var totalt utslitt etter å ha gått rundt på tå hev i så mange år. Jeg har økt arbeidsmengden gradvis, og i dag jobber jeg 70 prosent i bedriftshelsetjenesten på Dal i Eidsvoll, sier hun, men understreker sam­tidig at hun aldri vil få «normal» hørsel.

– Det vil alltid være en mekanisk lyd jeg hører. Jeg klarer ikke på samme måte som normalt­hørende å sile ut lyder. Men jeg har definitivt fått et nytt liv med implantatene!

UT PÅ TUR: Nå kan Lina Therese velge om hun vil nyte fuglekvitter eller ha musikk på øret når hun er ute og løper.
UT PÅ TUR: Nå kan Lina Therese velge om hun vil nyte fuglekvitter eller ha musikk på øret når hun er ute og løper. Vis mer

Les også: Nå er livsgleden tilbake!

 

Cochlea Implantat (CI)
Tilbys hovedsakelig til hørsels­hemmede med så store hørselstap atde har liten ­eller ingen mulighet til å oppfatte tale med et vanlig høreapparat. Det består av en elektrode som settes inn (implanteres) i sneglehuset (cochlea) og et eksternt apparat som kobles til elektrodene. Hvor god nytte den ­enkelte har av CI, er bl.a. avhengig av hvor lenge ­personen har vært døv.
Kilde: Hørselshemmedes Landsforbund

Kan hjelpe mange
En cochlea-operasjon kan endre livet til mange hørselshemmede. ­Hørselshemmedes Landsforbund kjemper for at flere skal få implantater.

– Lina Thereses historie ligner på mange andre CI-operertes historier vi hører. De forteller at de igjen kan høre barna, lyder i naturen, musikk – lyder de har hatt nært og kjært, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
– CI består av en utvendig taleprosessor som sender lyd til en elektrode i sneglehuset. Den elektriske stimuleringen gir ­signal i hørselsnerven, som ledes videre til hjernen, der signalene oppleves som lyd, forteller han.

Det utføres om lag 150 ­CI-operasjoner årlig her i landet. 

– Etter operasjonen kreves mye trening for å kjenne igjen lyder man kjente før man ble døv. Treningsmengden kan sammenlignes med treningen til en toppidrettsutøver. Og her er ikke belønningen medaljer og heder og ære, men noe enda mer verdifullt: Å få igjen den sosiale kontakten med dem rundt seg – familie, venner og arbeidskolleger, sier Hegre.

Cochlea-operasjon foretas på små barn som fødes døve, om lag 40 i året, og på voksne som har mistet det meste eller all hørsel etter at de lærte seg talespråket.  

General­sekretær Anders Hegre i Hørsels­hemmedes Lands­forbund (HLF).
General­sekretær Anders Hegre i Hørsels­hemmedes Lands­forbund (HLF). Vis mer

Flere hørselshemmede
Man regner med at det er rundt 700 000 ­hørselshemmede her i landet. Siste års tendens viser at stadig flere får et alvorlig hørselstap i yrkesaktiv alder. Mange får stort behov for hjelp til å lære å mestre kommunikasjons- og informasjonssituasjoner. Mange kan bruke høreapparat. Å operere inn implantater kan også være aktuelt. Les mer på nettsiden til Hørselshemmedes Landsforbund

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer