Lungetransplantasjon:

Fikk påvist lungefeil og hjertesvikt: - Mange trodde jeg bare var lat

På fire år har Ida Marlene (22) gjennomgått to lungetransplantasjoner.

LUNGETRANSPLANTASJON: Ida Marlene har i en alder av 22 år vært gjennom to lungetransplantasjoner. FOTO: Privat
LUNGETRANSPLANTASJON: Ida Marlene har i en alder av 22 år vært gjennom to lungetransplantasjoner. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det hele startet sommeren før jeg begynte på ungdomsskolen. Jeg var aktiv håndballspiller, skulle starte med friidrett og drev litt med fotball. Gradvis fikk jeg dårlige kondis. Alt var tungt, spesielt gym, og mange trodde jeg bare var lat. En lege undersøkte meg og ga meg astmamedisin, men det hjalp ikke, forteller Ida Marlene.

Et dramatisk vendepunkt

Ida Marlene var 15 år og hjemme alene da hun fikk et voldsomt hosteanfall og store problemer med å puste.

– Jeg hostet opp store mengder blod. Jeg ringte mamma og vi dro til legen, som straks sendte meg til Kristiansand sykehus. Da det viste seg at jeg hadde hjertesvikt ble jeg sendt videre til Rikshospitalet. Situasjonen var svært kritisk, og det var en viss risiko for at jeg ikke ville klare kjøreturen, forteller hun og fortsetter:

– Legene fant ut at jeg hadde pulmonal hypertensjon. Det vil si høyt trykk i lungene som belaster hjertet enormt. Legene beskrev det slik at hjertet prøver å åpne ei lukka dør. Jeg hadde en lungefunksjonen helt nede på 30 prosent, som å puste gjennom et tynt rør samtidig som du holder deg for nesa. Det ble klart at jeg måtte bytte lungene. Hjertet ville sannsynligvis klare seg. Jeg ventet i to uker, så var en donor tilgjengelig.

Etter en åttetimers operasjon, våknet Ida Marlene.. Selv om hun var koblet til en mengde ledninger, og hadde massive smerter, var det helt annerledes å puste. Etter at hun gradvis kom seg på bena igjen, kjente hun energien og gleden komme tilbake.

– Var sikker på at jeg kom til å dø

Men det tok ikke lang tid før hun ble dårlig igjen. Tre måneder etter første operasjon fikk hun vanskeligheter med å puste og hun måtte tilbake til Rikshospitalet.

– Jeg hadde fått en avstøtning. Kroppen kjente ikke igjen de nye lungene og prøvde å ødelegge dem. Jeg ble satt på en rekke medisiner og dialyse, men ingenting virket. Det var klart at jeg måtte gjennom en ny transplantasjon, sier Ida Marlene.

Denne gangen fikk hun være hjemme, med oksygen, mens hun ventet på donor. Det var tidlig i 2015, og bagen sto ferdig pakket.

– Jeg var så svak og måtte ha hjelp til alt – dusjing, kle på meg, spise.

Det gikk to måneder før den viktige telefonen kom:

– Nå skjer det! sa mamma. I tilstanden jeg var i måtte jeg transporteres med helikopter. Denne dagen var det ikke mulig å fly fra Kristiansand på grunn av værforhold, så jeg ble kjørt med ambulanse til Lillesand hvor helikopteret sto klart.

I forkant av operasjonen gikk det plutselig opp for Ida Marlene hva som ventet henne. Den svake kroppen var på vei til å gi opp.

– Jeg var sikker på at jeg kom til å dø. Men da jeg så på foreldrene mine forsto jeg at jeg bare måtte klare det - denne gangen også, forteller hun.

Etter operasjonen lå Ida Marlene på overvåkning i nesten to måneder. Det hadde oppstått komplikasjoner og smertene var vanskelig å stoppe. Sovemedisin var det eneste som hjalp.

– Jeg var svært syk. Etter hvert fikk jeg behandling av fysioterapeut for å trene meg opp igjen slik at jeg kunne klare meg selv, legger hun til.

Takknemlig for livet

I dag er Ida Marlene frisk. Årlig kontroll på Rikshospitalet samt jevnlig sjekk på sykehuset i Kristiansand, gir henne en trygghet.

FRISK: Ida Marlene er i dag frisk og går til jevnlig kontroll på sykehuset. FOTO: PRIVAT
FRISK: Ida Marlene er i dag frisk og går til jevnlig kontroll på sykehuset. FOTO: PRIVAT Vis mer

– Sykdommen tok mye av ungdomstiden min. Perioden hvor du er i 13- til 17-årsalderen er viktige år. Kontakten med venner ble vanskelig da jeg var så syk. Etter hvert fikk mulighet til å gå på skole på sykehuset. Det var fint å ha kontakt med jevnaldrende, sier hun.

Ida Marlene erkjenner at hun ble fort voksen.

– Jeg fikk mange vanskelige beskjeder i de årene som egentlig skulle bestå av lek, moro, flørt og få bekymringer. Det gjorde meg reflektert. Man blir takknemlig når livet har vært på kanten.

Etter den andre transplantasjonen bestemte Ida Marlene seg for å begynne på videregående skole. Legene anbefalte at hun tok noen få fag til å begynne med, men Ida Marlene bestemte seg for å ta både det første og det andre året samtidig.

– Jeg orket ikke at alt skulle stå på vent. Jeg ville fremover. Jeg ønsker å bli sykepleier, et yrke jeg synes er helt fantastisk. Jeg har jobbet på dementavdeling på et pleiehjem, og også i hjemmesykepleien. Jeg tenker at min egen erfaring med alvorlig sykdom kommer godt med i jobben, forteller hun engasjert.

I dag har Ida Marlene det stort sett som andre 22-åringer. Likevel har hun fortsatt ikke optimal lungekapasitet, og kan bli andpusten til tider.

– Samboeren min og jeg holder på å pusse opp huset vi har kjøpt. I tillegg prøver jeg å holde meg i form ved å trene, gå turer, fiske og svømme. Vi har en aktiv hverdag og jeg velger å glede meg over nuet, og ikke tenke på alt det vonde som har skjedd. Jeg er bare takknemlig for livet, sier hun og legger til:

– Mange vet for lite om donorordningen. Det er en fantastisk gave å gi. Du gir noen mulighet for liv. Jeg håper at flere vil registrere seg som donorer slik at køen blir kortere, og færre må dø mens de venter.

- Noen må vente i flere år før de får tilbud om nye lunger

Inga Leuckfeld, overlege og medisinsk fagansvarlig for lungetransplantasjon ved Rikshospitalet, forteller til KK at den første lungetransplantasjonen i Norge fant sted i 1990. I dag er det rundt 30 til 35 lungetransplantasjoner hvert år i Norge.

– Det er antallet donororganer som vi får som er begrensende for hvor mange transplantasjoner som utføres. Til enhver tid står det mellom 30 til 40 pasienter på venteliste for transplantasjon. Kun cirka åtte prosent er 30 år eller yngre, og gjennomsnittsalderen ved transplantasjon har de siste årene vært mellom 50 til 54 år, forteller Leuckfeld.

Lungesykdommer som kan være årsak til transplantasjon:

De 3 vanligste lungesykdommene som er årsak til transplantasjon er:

  • Lungeemfysem (cirka 50 prosent)
  • Lungefibrose (cirka 17 prosent)
  • Cystisk fibrose (cirka 11 prosent)

Leuckfeld forteller at lungetransplantasjon først og fremst er en livreddende behandling.

– De aller fleste oppnår en god lungefunksjon og kan leve et normalt dagligliv, men det er mange komplikasjoner som kan oppstå.

– Gjennomsnittlig ventetid er et drøyt år, men halvparten er transplantert i løpet av seks måneder. Noen må derimot vente i flere år før de får tilbud om nye lunger, forklarer Leuckfeld til KK.

Det er kun ved Rikshospitalet organtransplantasjoner utføres.

- Mitt inntrykk er at den generelle holdningen til organdonasjon i Norge er god, selv om fortsatt rundt 20 prosent sier nei til donasjon. Det trengs flere donororganer, avslutter overlege Leuckfeld.

Pulmonal hypertensjon:

Pulmonal hypertensjon er forhøyet trykk i lungekretsløpet, nærmere bestemt i lungepulsåren. For en liten prosentdel av alle pasienter med pulmonal hypertensjon kan man ikke påvise en spesifikk bakenforliggende årsak. Dette er hyppigst hos unge voksne, og kvinner er oftere affisert enn menn. Det finnes også en arvelig variant av denne tilstanden.

Pulmonal hypertensjon kan også være forårsaket av medikamenter eller gifter. Enkelte bindevevssykdommer, HIV-infeksjon, alvorlig leversykdom og medfødt hjertefeil kan føre til sykdommen. Andre årsaker kan være hjertesvikt, lungesykdommer, blodsykdommer og kronisk nyresvikt.

Tegn er tung pust ved anstrengelse og smerter i brystet. Pasienten kan ha symptomer to-fem år før en diagnose blir stilt.

Kilde: Store medisinske leksikon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer