Slag

Fikk slag som 29-åring

Charlotte Jahren Øverbye (40) er på fest med gode venninner da beina svikter under henne.

FIKK SLAG: Da Charlotte fikk slag, endret det hele hennes tankesett Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway
FIKK SLAG: Da Charlotte fikk slag, endret det hele hennes tankesett Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Charlotte Jahren Øverbye (40) reiser seg igjen etter fallet, men beina svikter på nytt. Da hun kommer inn til venninnene skjønner de snart at noe er alvorlig galt. Hvor galt det er, forstår ikke Charlotte selv.

Vi skriver august 2003, og Charlotte er 29 år gammel. Stemningen er god, sommeren er på hell, og denne helgen har hun mammafri.

Charlotte faller flere ganger på den lille turen ned til bilen. Hun må ha hjelp av to venninner for å komme seg inn igjen, og de reagerer på at noe er galt med henne.

– Hadde vi ikke kjent hverandre, ville de nok trodd jeg var full, sier Charlotte.

LES OGSÅ: Slik kan stress gjøre deg syk

Kunstig koma

Venninnene kontakter legevakten. Turen dit husker hun ikke stort av. Hun kjenner en merkelig følelse, men forstår ikke at hun blir lam.

– Du kan sammenligne det med når beinet ditt sovner, bare gang det opp med 100, forklarer Charlotte.

Blødningen i hjernen er så stor, at den nå er i ferd med å lamme hele hennes venstre side. Charlotte klemmer venninnens hånd mens de venter på at ambulansen skal ta dem til Sykehuset i Vestfold. Så husker hun ikke mer.

Fra akuttmottaket bærer det rett til Rikshospitalet i helikopter og operasjonsbordet der. Nå handler det om å redde livet. Blod­ansamlingen i hjernen er svært stor, og må fjernes. Deretter blir Charlotte holdt i kunstig koma.

LES OGSÅ: Derfor er stress så skadelig

Stresset livsstil

– Det jeg husker best, var hvor ubehagelig det var å våkne mens jeg lå i respirator. Det første jeg ba om var noe å skrive på. «Du kommer aldri til å klare å skrive noe», sa sykepleieren. «Kan dere ta ut den helvetes slangen i halsen min?» skrev jeg. «Oi, hun klarer det!» svarte sykepleieren opprømt, og sørget for at tuben i halsen ble fjernet.

GODT LIV: 11 år etter slaget har Charlotte et godt liv Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway
GODT LIV: 11 år etter slaget har Charlotte et godt liv Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway Vis mer

I ettertid finner Charlotte ut at det var høyt blodtrykk som antakelig var årsaken til slaget. Kombinasjonen mellom arvelig høyt blodtrykk og en stresset livsstil kan forårsake blødninger av den typen som rammet henne.

– Jeg holdt et høyt tempo, i kombinasjonen med å være alenemor, jobben som eiendomsmegler, trening og sosiale aktiviteter. Jeg kan huske en konstant klump i magen.

Det blir tidlig klart at blødningen har gjort Charlotte lam i venstre side. Halve kroppen, fra hode til tær, er uten følelse og mobilitet.

LES OGSÅ: 6 tips som reduserer stress

Lære alt på nytt

På Kysthospitalet i Stavern gjennomførte hun lange og krevende treningstimer. Og hun lærte seg å gå igjen. Hun går ved hjelp av en krykke, og for en som ikke vet det, ser det ut som om hun drar litt på den venstre foten når du møter henne på gata.

Charlotte forteller om en armé av offentlige hjelpere som har vært med henne fra hun lærte å bevege hoften, fra hun beveget seg fra seng til rullestol, og fra den til å kunne gå på egne ben.

– Jeg måtte lære alt. Bevege kroppen, sitte, pusse tenner, kle på meg med kun en arm.
Charlotte kom hjem før jul. Hun klarte da å få til noen få skritt ved hjelp av en krykke eller stav.

Et år senere ble Charlotte student. Det ble grunnfag og mellomfag i engelsk, litteratur og historie. Hjerneblødningen ga Charlotte erfaringer som forandret henne. Erfaringer om landet vi lever i, om menneskene rundt oss. De som er der når vi rammes.

– Jeg hadde bare hørt om velferdsstaten, hvor fint det var at alle fikk hjelp. Nå var jeg den som hadde fått all hjelpen.

LES OGSÅ: Jobbet så hardt at hun mistet språket

- Jeg var en egoist

KK8 i salg fra 20. februar
KK8 i salg fra 20. februar Vis mer

Hun bestemte seg for å skifte yrke, og ville studere for å bli lærer. At klasserommet ved lærerskolen bød på en bratt trapp, uten heis, hindret ikke Charlotte. Hun kavet seg opp med en krykke og tunge bøker i ranselen.

– Jeg merket at jeg hadde forandret meg. Det hadde skjedd noe med tankesettet mitt. Nå hadde jeg blitt oppmerksom på hvor fantastisk vi har det.

Hun meldte seg inn i Human-Etisk Forbund, og kontaktet dem og spurte om hun kunne gjøre noe for organisasjonen. I dag vier hun mennesker og lærer konfirmantene om tema hun brenner for, som menneskerettigheter og etikk.

– Menneskets egenverdi og verdier som frihet, rett og sannhet er viktigere enn noen­sinne. Verdier jeg finner både i humanismen og på den politiske venstresiden, sier hun.

Etter et møte med Inga Marte Thorkildsen ble også den politiske gnisten tent, og veien gikk videre inn på SVs valglister. I dag er hun leder i Sandefjord SV.

– Alt jeg jobber med nå, fra konfirmanter til vigsler og gravferder, handler om å jobbe med mennesker. Jeg var en egoist. Jeg tenkte mest på meg selv. På latterlige ting som klær. Jeg var langt mer materialistisk. Nå vil jeg bidra til et bedre samfunn. Kan jeg få være med på forandringer, har jeg også et meningsfylt liv, sier Charlotte.

LES OGSÅ: Fire ting som gjør deg lykkeligere

Les hele saken om Charlotte i KK 8, i salg fra fredag 20. februar

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer