Gjøvik

Finn roen på Gjøvik

Finn roen på Gjøvik
Publisert
Sist oppdatert

Det er akkurat som om livet går litt lang­sommere på Gjøvik. Det betyr på ingen måte at der er lite å oppleve. Tvert imot.

Gjøvik er noe helt for seg selv. Hyggelige handlegater med kaféliv og restauranter. Gjøvik gård med sine utstillinger og frodige uteområder. Yrende kulturliv for alle sanser. Fantastisk friluftsbad. Gallerier, museer, aktiviteter for store og små. Mjøsa som blunker til den som ser det.

Ikke trenger du gå langt heller. Alt er så sentrumsnært og trivelig. Og lurer du på veien, er det for oss utenbysfolk en opplevelse i seg selv å spørre forbipasserende. Gjøvikdialekten er nemlig som markjordbær og fløte en deilig sommerdag. Den er humørmedisin, og legges på minnet til en regnværsdag.

Vi sier oss enig med bysønnene i «Vazelina Bilopphøggers»:

«På Gjøvik der har vi det bra,
der væks det blommer i gaten, det er dæ vi vil ha.
En hovedstad væ Mjøsa for flatbygding og døl,
ja, hvis du tviler, bør du reise dit sjøl.»

Stolt kaptein: Steinar Selanger har seilt på de syv hav i 46 år. Nå nyter han sitt otium på Mjøsa.
Stolt kaptein: Steinar Selanger har seilt på de syv hav i 46 år. Nå nyter han sitt otium på Mjøsa. Vis mer

Solskinnsdag på Skibladner 
Drøyt hundre pensjonister er mer enn reiseklare når verdens eldste hjuldamper i rutefart legger fra kai. I dag er Skibladners årlige seniortur, og lure var de som meldte seg på da blant andre kommunen og turistkontoret inviterte. Traktement og trekkspill i det nydeligste solskinn. Kan dagen bli bedre?

Siden 1856 har Skibladner holdt dampkoken.

– Men nå fyrer vi med olje, ikke kull, sier kaptein Steinar Selanger. Selv har han seilt på de store hav i 46 år. Nå har den erfarne sjømannen pensjonert seg, og koser seg som kaptein på Mjøsas hvite svane.

Mahogni og messing, puter og plysj – og i bunnen den mektige dampmaskinen som jobber og går, godt synbar for publikum.

Veslemøy Skau og Kari Bugge Kjellemo fra Gjøvik har vært med på denne turen flere ganger. De vet derfor hvor de beste plassene er. Nå står de på soldekket og gleder seg til turen.

– Det er så hyggelig om bord. Har du sett de fine salongene? spør Kari. 

Mjøsas hvite svane: Skibladner er verdens eldste hjuldamper i rutefart.
Mjøsas hvite svane: Skibladner er verdens eldste hjuldamper i rutefart. Vis mer

I «Første Plads Madsalong» kan du for eksempel få laks og jordbær – og vin om du vil. Det er som en reise tilbake i tid, så ­kanskje føler du for å konversere i Skibladners «Damesalon», ­eventuelt «Herresalon» eller ­«Røgesalon»? 

For om bord er det intet stress, bare fornøyelse.

Kaptein Selanger letter på dampmaskinens trykk, og Skibladner brøler. Skovlhjulene er klare til å trekke selskapet ut på det blå. Veslemøy og Kari lener seg over rekka og vinker.
Og de smiler. For de vet at denne dagen blir helt spesiell.

Skibladner går i rutetrafikk fram til 18. august, og deretter på forhåndsbestilling fram til 7. september. (www.skibladner.no)

Glad butikk: Hos Gitte B. Sundhaugen får du de søteste gaver til barna.
Glad butikk: Hos Gitte B. Sundhaugen får du de søteste gaver til barna. Vis mer

Lekent på «Tumleplassen»
Har du noen små du vil kjøpe sommergave til? På leke­butikken «Tumleplassen» i Storgata gir Gitte B. Sundhaugen et morsomt alternativ til tradisjonelle lekebutikker. Her er gode, gammeldagse pil og buer i tre, fargerike sengehimler, tredukkehus, fingerdukketeater, søte teserviser, verktøy for små hender og en fantastisk gyngemotorsykkel.
– Jeg er glad i treleker, men binder meg ikke opp i det.­ Lekefunksjon er viktigst, sier Gitte.
(www.tumleplassen.no)

Gjøvik Gård: Spennende museum og et kulturelt samlingspunkt, stedet må oppleves!
Gjøvik Gård: Spennende museum og et kulturelt samlingspunkt, stedet må oppleves! Vis mer

Koselige Gjøvik gård 
Midt i byens sentrum ligger anlegget som i 1804 ble oppført av Caspar Kauffeldt, grunnleggeren av Gjøvigs Glasværk. I 1894 overtok stortingsmann Alf Mjøen gården, og anla sagbruk og trevarefabrikk. I 1953 ga han farsgården til Gjøvik kommune, til bruk som kultursenter for byen.

I dag kan du se familien Mjøens hjem med interiør fra århundreskiftet 1900, og også bli mer kjent med glassverkhistorien. I «Drengestua» finner du et kunstgalleri og en hyggelig kafé.

«Gjøvikhallen» er opprinnelig et fjøs, men er i dag en viktig kulturscene. ­På den opprinnelige «Låven» er det apotekmuseum og krambu. Gården er omgitt av den flotte ­byparken hvor små og store samles.
(www.mjosmuseet.no)

Den hvite bro: Broa fører til Gjøvik gård, og et flott friluftsområde.
Den hvite bro: Broa fører til Gjøvik gård, og et flott friluftsområde. Vis mer

Spis på Spiseriet
– Her har det vært kontinuerlig spising siden 1889, sier oslojenta Wenche Lynneberg. Hun er restaurantsjef i ærverdige «Gamletorvet Spiseri», og ­havnet på Gjøvik takket være kjærligheten.

Hun var samboer i Oslo med kokken og totningen Stig Furuseth, da han fikk tilbud om å overta ­restauranten. Nå har de pusset opp, og driver «Spiseriet» på sjette året.

Bygningen huset først Gjøvik Arbeidersamfund. Bjørnstjerne Bjørnson var husvarm. Det var her dikteren og ­debattanten holdt sin berømte tale om vårt forhold til Sverige, av historikerne kalt ­«revolusjonsmøtet på Gjøvik». Også Knut Hamsun og Louis Armstrong har kost seg her.

Stig spesial: Lettrøkt laks bakt på 43 ½ grader, sylteagurker, pepperrotkrem, lakserogn, eplepuré, reddik, sukkertertespirer, vaktelegg og brødkrum.
Stig spesial: Lettrøkt laks bakt på 43 ½ grader, sylteagurker, pepperrotkrem, lakserogn, eplepuré, reddik, sukkertertespirer, vaktelegg og brødkrum. Vis mer

– Og kronprinsen satt der borte på ­onsdag, sier Wenche og smiler. «Spiseriet» er medlem av hotell- og ­restaurantorganisasjonen «De historiske».

– Vi holder fast på de tradisjonene som ­alltid har vært bygget rundt sesongene, og mest mulig lokale råvarer, sier Stig.

Skrei, innlandsfisk, asparges, ferskvannskreps, vilt og lutefisk – alt til sine sesonger og med Stigs egen signatur.

I bygget har det også vært teater, bibliotek og kino. Det forklarer det gamle Steinweg-pianoet i hjørnet. I sin tid sto det i andreetasjen og akkompagnerte stumfilm. I dag er det lov å spille på det, og mange gjør det.

– Det er mye og fantastisk lyd i det, sier Stig. Selv om restaurantdriften er travel nok, har byjenta Wenche funnet roen.

– Jeg visste vel ingenting om Gjøvik før jeg kom opp hit. Alt er roligere, folk snakker roligere og beveger seg roligere. Folk har bedre tid. Det er deilig, sier hun. 
(www.gamletorvetspiseri.no)

Wenche Lynneberg og Stig Furuseth har gjort Gamletorvet Spiseri til sitt, men har tatt godt vare på historien.
Wenche Lynneberg og Stig Furuseth har gjort Gamletorvet Spiseri til sitt, men har tatt godt vare på historien. Vis mer

Sjokoladefabrikken
Lufta er søtladen og sjokoladetung inne i lokalene til Gjøvik Chokolade, minifabrikk og sjokoladebutikk.

– Jeg kjenner ingenting, jeg, sier gründer Jan Rognstad, der han står mellom fabrikkens maskiner og utsalgets sjokoladedisk.

Siden 1996 har Gjøviks Willy Wonka ­funnet på nye smaker og nye former, i dag har han over hundre varianter. I salgs­hyllene ligger brune sjokolademus, gitarer, sommerfugler, frosker, hjerter, naturtro ­valnøtter og ja, nakne damer. I akevittsjokoladen er det ekte akevitt. Svanesjokoladen er selvfølgelig hvit.

– Jeg skal sende noen esker med Skibladner i dag, for det er seniorcruise på Mjøsas hvite svane, sier Jan og smiler. (www.gjoviksjokoladefabrikk.no)

Sjokoladefabrikken: Er du i akevittland, så må du jo bare prøve akevittmarsipanen.
Sjokoladefabrikken: Er du i akevittland, så må du jo bare prøve akevittmarsipanen. Vis mer

Overnatting på Annexstad Gård
Når man er i de frodige gjøviktraktene, passer det det utmerket å bo på gård. På Annexstad Gård ­sitter historien godt i 16 gamle, intakte bygninger med gårdsantikviteter. Utsikten fra tunet er vakker. ­Tur- og fiskemuligheter er rett rundt hjørnet.

Vertskapet har også gårdsbutikk og en liten kafé. Du kan handle gamle bondemøbler og snurrepiperier, lokalt håndarbeid samt honning og vaktelegg fra selve gården. Overnatting koster 375 kr per person, og inkluderer ekte bondefrokost i det gamle ­kjøkkenet. 
(www.annexstad.wordpress.com)

Annexstad Gård tilbyr koselig overnatting til en rimelig pris.
Annexstad Gård tilbyr koselig overnatting til en rimelig pris. Vis mer

Verdt å oppleve

Fastland friluftsbad: Friluftsbasseng som er rundt 200 meter på det lengste, omgitt av store gressplener. Her er 10 meter høyt stupetårn, barnebasseng, flytebrygge, sandvolleyballbane, skateboardrampe, tennisbaner, lekeapparater, griller benker og bord – alt til fri ­anvendelse!

Gjøvik Glassverk: For over 200 år ­siden ble glassovnene fyrt opp for første gang, og la grunnlaget for byen. Her får du blant annet se de tradisjonelle koboltblå glassene bli til, og du finner både dem og andre gjenstander i butikken på glassverket. 
(www.gjoevik-glassverk.no)

Eiktunet: Kulturhistorisk museum som siden 1954 har tatt vare på hus, gjenstander og annet fra gjøvikbygdene. 33 antikvariske bygninger. (www.mjosmuseet.no)

Mjøspromenaden: Hyggelig gang- og sykkelsti langs Mjøsa, bygget med stein fra Gjøvik Olympiske Fjellhall.

Vitensenteret: Spennende og fantasifulle eksperimenter i naturvitenskap, teknikk og matematikk – for liten og stor. 
(www.vitensenteret.no)

Gjøvik Olympiske Fjellhall: Verdens største publikumshall i fjell. Lei skøyter og prøv den olympiske isen! 
(www.fjellhallen.no)

Mjøspromenaden: Fred og ro, og spasertur i akkurat ditt tempo.
Mjøspromenaden: Fred og ro, og spasertur i akkurat ditt tempo. Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer