Spiseforstyrrelser

Finn Skårderud: - Stopp krigen hvis barnet ditt ikke vil spise

Foreldres instinktive reaksjon er kanskje å presse barnet som har spiseforstyrrelse til å spise. Men ekspertene advarer sterkt mot det.

SPISEFORSTYRRELSER: Mange foreldre kan føle seg maktesløse når barna blir rammet av spiseforstyrrelser. Vi har spurt ekspertene om råd for hva man kan gjøre når man er i situasjonen. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
SPISEFORSTYRRELSER: Mange foreldre kan føle seg maktesløse når barna blir rammet av spiseforstyrrelser. Vi har spurt ekspertene om råd for hva man kan gjøre når man er i situasjonen. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar hadde dokumentarfilmen Selvportrett norgespremiere, og i dokumentaren følger vi fotokunstner Lene Marie Fossen gjennom kampen mot anoreksisykdommen og iveren etter å gjøre seg opp som fotograf.

Filmen har skapt debatt over hele landet, og markert seg som en av vinterens viktigste filmer.

For mange foreldre som har opplevd - eller opplever - at barna blir rammet av en spiseforstyrrelse, kan det være vanskelig å vite hvordan man skal gå frem når sykdommen rammer innenfor hjemmets fire vegger.

Psykiater Finn Skårderud, som er forfatter, professor og stifter av Villa SULT - Institutt for spiseforstyrrelser, forklarer overfor KK at det er mange som opplever det som en katastrofe når anoreksi rammer familien.

- Det er vanskelig å tenke seg noe vondere enn at ens eget barn ikke spiser. Det vi ofte ser er at foreldre, som i utgangspunktet har selvtillit som foreldre, mister den. De blir en blanding av fortvilte og vettskremte. I slike situasjoner er det ikke uforstålig at mange også reagerer på måter som ikke er hensiktsmessig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer