Skilsmisse

Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser?

Charlotte (48) skulle leve drømmen med mann og sju barn. Men hverdagen tok dem. Etter skilsmissen er de glade over å ha beholdt vennskapet.

SKILT TO GANGER: Journalist og familieekspert Charlotte Højlund har født syv barn og vært gjennom to skilsmisser.  Foto: Orkideea Safire Blica & PR/All Over Press
SKILT TO GANGER: Journalist og familieekspert Charlotte Højlund har født syv barn og vært gjennom to skilsmisser. Foto: Orkideea Safire Blica & PR/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Yttergangen hos Charlotte Højlund (48) er fylt opp med rulleskøyter og sneakers i alle størrelser. Ikke så rart, for her bor det faktisk sju barn. For Charlotte handler hverdagen om nærvær og ærlighet i sin reneste form.

- Man får jo en masse erfaring når man har sju barn, og den vil jeg gjerne dele med andre. Jeg har prøvd hele pakka veldig mange ganger. Og vært gjennom to skilsmisser i tillegg.

Med utgangspunkt i sine egne erfaringer har Charlotte startet som familierådgiver for et ukeblad i Danmark. Og hun er ikke redd for å dele sin personlige historie.

- Jeg mener at de aller fleste ting har godt av å bli sagt høyt, og jeg har ikke noe imot å blottlegge meg selv. Blant annet når det gjelder skilsmisse. Man bør være ærlig om at det ikke er lett. Sorgen etter en skilsmisse kan etter min mening nesten sammenlignes med et dødsfall. Spesielt når det skjer for andre gang. Jeg skulle gjerne ha gitt barna mine en familie som klarte å holde sammen.

Sju skjønne barn i alle aldre, en herlig mann og et nedlagt småbruk. Scenen var på alle måter satt for den lykkelige storfamilien da Charlotte og mannen Jonas for noen år siden pakket sammen alt de eide og flyttet fra storbylivet i København til en gård ved Ringsted. Jonas er far til de fire yngste barna, og en engasjert bonusfar for de tre eldste.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Kjærligheten forsvant

- Jonas er nesten åtte år yngre enn meg. Jeg var 33 år og hadde tre små barn da jeg ble kjent med ham. Jeg trodde virkelig at jeg hadde funnet ham jeg skulle bli gammel sammen med - at vi skulle sitte der i hammocken og se på alle barna og barne­barna våre. 

Men slik gikk det ikke. For knappe to år siden kom Jonas hjem og fortalte Charlotte at han ville skilles.

- Jeg hadde overhodet ikke sett det komme. Men kjærligheten hadde forsvunnet i alt det praktiske. Den hadde druknet i leverpostei og skittentøy. Vi flyttet på landet for å få et enklere liv, men vi var naive - for det er tøft å bo på landet. Og så la vi nok for mye press på parforholdet da vi fortsatte med å få små barn.

Charlotte og Jonas var ellers veldig gode på familieprosjektet, forteller hun.

- Jeg elsket å være i den fertile alderen, og jeg var kjempegod til det. Jeg synes også at vi var veldig flinke til pleie forholdet vårt - for eksempel ved å lage avtaler om å ha sex mens ungene var ute og kjøpte lørdagsgodt, eller åpne en flaske rødvin og tenne stearinlys, kose oss og danse mens barna så en Disney-film på ett av rommene. Men vi glemte det nok til slutt - det gjorde vi nok, sier Charlotte ettertenksomt.

SYVBARNSMOR: Kombinasjonen av småbarn som står tidlig opp og større barn som sitter oppe på kvelden, kan være krevende, mener Charlotte. Her er alle samlet på et bilde fra noen år tilbake.  Foto: Orkideea Safire Blica & PR/All Over Press
SYVBARNSMOR: Kombinasjonen av småbarn som står tidlig opp og større barn som sitter oppe på kvelden, kan være krevende, mener Charlotte. Her er alle samlet på et bilde fra noen år tilbake. Foto: Orkideea Safire Blica & PR/All Over Press Vis mer

Skilsmissen var slutten på drømmen om en storfamilie på landet, og Charlotte og barna flyttet inn i et kjempestort Pippi-hus. I første etasje er håndverkerne nå i full gang med å sette opp skillevegger til flere barnerom, og nedenunder holder Charlotte på å innrede en kjellerstue til tenåringene. Og de ekstra rommene er sårt tiltrengt - for øyeblikket deler Charlotte seng med både Lykke på fire og Kamille på sytten.

- Barna er hos meg 10 av 14 dager, og det legger selvfølgelig et stort press på en som forelder - spesielt når det gjelder å få nok søvn. Min yngste datter står veldig tidlig opp om morgenen, og samtidig vil de store gjerne at vi skal sitte oppe sammen utover kvelden. Men det er noe jeg blir nødt til å ta på meg når jeg nå har valgt å få så mange barn.
Jonas og Charlotte var enige om at barna trengte å ha ett hjem, og at det skulle være hos Charlotte.

- De skal kunne utvikle seg sammen i søskenflokken - mine tre store barn er også hos meg ti dager om gangen, sier Charlotte.

LES OGSÅ: Skilsmisse er smittsomt

Å svelge kameler

Gleden ved den store barneflokken lyser av henne. Men hun er heller ikke redd for å innrømme at det å ha sju barn langt ifra er «a walk in the park». Spesielt ikke som alenemor.

- Det kan virkelig være tøft å stå alene med alt sammen. Skittentøy, lekser - ja, noen ganger står jeg fortsatt og skyller tallerkener når klokken er tolv om kvelden. Kjærligheten vår døde i alt det praktiske. Og da var det jeg som fikk alt det praktiske i fanget. Men når det er sagt, har Jonas og jeg fortsatt en grunnleggende kjærlighet til hverandre.

- Har dere funnet oppskriften på en lykkelig skilsmisse?

- Jeg vet ikke om det finnes en lykkelig skilsmisse, men det finnes noe som kan fungere. Vi takler det fantastisk, og det er jeg veldig stolt over. Vi hjelper hverandre med alt mulig, og jeg tror vi begge to svelger en del kameler for at det skal fungere godt med barna. Og det er helt klart bra for barna våre at de kan se at vi er gode venner.

Charlotte og Jonas er faktisk så gode venner at de fortsatt drar på sommerferie sammen. 

- I sommer var vi i Skagen med alle ungene, og jeg synes på ingen måte det er merkelig å dra på ferie sammen. Jeg tror vi begge tenker at vi drar på ferie med en veldig god venn, forteller Charlotte.

Hun mener at en god skilsmisse handler om å tenke veldig mye på barna og sette seg selv til side.

- Og så må man sørge for å få på plass alle de faste avtalene om økonomi, hvor barna skal bo, og så videre, mens man fortsatt er gode venner. I hvert fall er det viktig å lage dem før det kommer nye kjærester inn i bildet.

Charlotte er veldig glad for å merke at Jonas gjør mye for å bevare det tette forholdet til alle barna - også de som ikke er hans egne.

- Jonas hadde to av mine store barn med på konsert i går kveld, og han går også ut en gang iblant og spiser en burger med min eldste sønn. Det betyr veldig mye for meg, for barna mine var bare tre, fem og sju år da jeg møtte Jonas, og han har vært deres hverdagsfar gjennom 14 år. Så det ville være rart for dem hvis de mistet kontakten med ham.

EGENTID: Annenhver uke har Charlotte fire dager for seg selv – det nyter hun.  Foto: Orkideea Safire Blica & PR/All Over Press
EGENTID: Annenhver uke har Charlotte fire dager for seg selv – det nyter hun. Foto: Orkideea Safire Blica & PR/All Over Press Vis mer

Med huset fullt av barn det meste av tiden nyter Charlotte de fire dagene annenhver uke da hun kan legge fra seg morsrollen og slå seg løs som singel kvinne.

- Det er viktig for meg å ha litt tid for meg selv. At jeg kan være ute på byen hele natten, hvis jeg har lyst. Eller gå ut med en venninne og sove over hos henne. Slike ting har jeg veldig behov for som singel, smiler Charlotte.

- Hva tenker du om å skulle ut på datingmarkedet med sju barn i bagasjen?

- Haha, jeg tenker at det er en hard nøtt. Det er noe som menn virkelig reagerer på: «SJU barn - nå tuller du med meg!» ler Charlotte, som så vidt har forsøkt seg på Tinder.

- Jeg fikk raskt mange likes fra interesserte menn, for jeg har et ganske fint profilbilde. Men jeg skriver veldig åpent at jeg har sju barn, og det var helt tydelig at de mennene som leste det - bzzzz, så ble jeg slettet, ler Charlotte.

Hun tar det helt med ro at hun har en periode som singel akkurat nå.

- Jeg vil veldig gjerne ha en kjæreste en eller annen gang. Men jeg har vært i et parforhold stort sett hele mitt liv, og jeg har fortsatt kjærlighetssorg, så det er nok veldig bra for meg å være litt alene. I morgen reiser jeg på ferie til Tyrkia - helt alene. Da kommer Jonas og bor i huset og tar seg av barna mens jeg er borte. Jeg gleder meg helt vanvittig til å komme meg bort og få litt sol - og til å få slappet av, sier Charlotte.

LES OGSÅ: Klar for date igjen etter bruddet?

Charlottes tips til en lettere skilsmisse

  • Unngå å la skilsmissen trekke i langdrag når beslutningen først er tatt.
  • Få orden på alt det praktiske raskest mulig: Hvem skal bli boende, hvem skal flytte, og når?
  • Snakk med barna sammen og forklar dem at det ikke handler om dem, og at skilsmissen ikke er deres skyld.
  • Vær ærlig overfor barna, men bare til et visst punkt. De har krav på svar, men ikke på å få vite alt.
  • Snakk aldri negativt om den andre forelderen når barna hører på.
  • Få hjelp raskest mulig hvis dere ikke klarer å få på plass avtaler om deling av bo og barn selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer