Nordmenn på Titanic:

Fire norske kvinner var om bord på Titanic under den skjebnesvangre jomfruturen - bare tre av dem overlevde

13 år gamle Helene så aldri sin far igjen.

NORDMENN PÅ TITANIC: Karen Marie Abelseth (foran i midten) overlevde Titanic-forliset. Hun bosatte seg i Amerika og giftet seg med Harry Sylvester Little. De fikk fem barn: foran til høyre er datteren Iris. Bak fra høyre er barna Phyllis Kalla (født 1917), Francis Clarence (født 1920), Norman Harry (født 1918) og Wanda Mae (født 1922). Foto er publisert i boken «Titanic - 31 norske skjebner» av Per Kristian Sebak, og lånt ut av Wanda M. Martin. Foto er gjengitt med tillatelse av forfatteren.
NORDMENN PÅ TITANIC: Karen Marie Abelseth (foran i midten) overlevde Titanic-forliset. Hun bosatte seg i Amerika og giftet seg med Harry Sylvester Little. De fikk fem barn: foran til høyre er datteren Iris. Bak fra høyre er barna Phyllis Kalla (født 1917), Francis Clarence (født 1920), Norman Harry (født 1918) og Wanda Mae (født 1922). Foto er publisert i boken «Titanic - 31 norske skjebner» av Per Kristian Sebak, og lånt ut av Wanda M. Martin. Foto er gjengitt med tillatelse av forfatteren. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I perioden 1825 til 1920 utvandret 900 000 nordmenn til USA og Canada i håp om å starte et nytt og bedre liv over dammen. Ifølge nettstedet All verdens historie var årsaken til emigrasjonen at Norge var preget av overbefolkning og mangel på jord, og at det var gode muligheter for upløyd land dit de kom.

De fleste av de som emigrerte brukte skip for å komme seg over til det nye landet, og RMS Titanic var et av mange passasjerskip som fraktet nye landsmenn - og kvinner - over til Amerika.

Det var totalt 31 nordmenn om bord på RMS Titanic da skipet la ut på sin jomfrutur 10. april 1912 fra Southampton i England i retning New York. Til sammen var det 2224 passasjerer, og av de 31 nordmennene om bord skulle bare 10 av dem få oppleve å ankomme New York.

Fire av nordmennene var kvinner. Karen Marie Abelseth (16) fra Ørskog på Sunnmøre, Anna Kristine Salkjelsvik (22) fra Skodje på Sunnmøre, Lena Jakobsen Solvang (62) fra Haugesund og 13 år gamle Helene Ragnhild Østby født Amerika med av far fra Kristiania og mor fra Massachusetts.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer