Astrid Lindgren

Fire ting du kanskje ikke visste om Astrid Lindgren

Derfor var Astrid Lindgren en kvinne forut for sin tid.

ASTRID LINDGREN: De fleste kjenner kanskje Lindgren best som dama bak «Pippi Langstrømpe», «Emil i Lønneberget», «Brødrene Løvehjerte» og «Ronja Røverdatter» - for å nevne noen. Men Lindgren har vært mye mer enn det, og nå blir en ukjent periode av forfatterens liv vist på det norske kinolerretet. FOTO: NTB Scanpix
ASTRID LINDGREN: De fleste kjenner kanskje Lindgren best som dama bak «Pippi Langstrømpe», «Emil i Lønneberget», «Brødrene Løvehjerte» og «Ronja Røverdatter» - for å nevne noen. Men Lindgren har vært mye mer enn det, og nå blir en ukjent periode av forfatterens liv vist på det norske kinolerretet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Filmen «Unge Astrid» har Norgespremiere på kino i mars. En film som har i oppgave å skildre den suksessrike og svenske forfatteren Astrid Lindgrens liv før hun slo gjennom og ble verdenskjent med sine bøker.

De fleste kjenner henne kanskje som dama bak «Pippi Langstrømpe», «Emil i Lønneberget», «Brødrene Løvehjerte» og «Ronja Røverdatter» - for å nevne noen. Men Lindgren har vært mye mer enn det, og nå blir en ukjent periode av forfatterens liv vist på kinolerretet.

Regissøren for filmen, Pernille Fischer Christensen, har tidligere omtalt denne filmen som en kjærlighetshistorie, og historien om en ung kvinne som sprenger sin tids rammer når det kommer til både kjønn, samhold og religion. Det skriver svenske Elle.

Se traileren til «Unge Astrid» nedenfor:

LES OGSÅ: Slik ser Ronja Røverdatter ut i dag

1. Fikk et forhold til redaktøren

Sent i tenårene fikk Astrid Lindgren (Ericsson på det tidspunktet) jobb i en avis ved navn «Vimmerby tidning». På den tiden var det meget sjeldent for kvinner å jobbe i dette yrket, så avisene var svært mannsdominert. I tillegg utviklet Astrid etter hvert et forhold til sin 30 år eldre redaktør Reinhold Blomberg - som var gift og allerede hadde syv barn. Sammen ble de gravide, noe som mildt sagt skapte ramaskrik blant presse, familie og venner. Det skriver Expressen.

På dette tidspunktet var Lindgren kun 18 år gammel, så for å unngå den verste påkjenningen ble hun sendt fra hjembyen sin i Sverige til København for å føde det mye omtalte barnet i fred og ro. Barnet ble født på Rikshospitalet, som var det eneste sykehuset i hele Norden som tillot at kvinner fødte barn uten å oppgi hvem som var faren. Sønnen Astrid fødte i 1934 fikk navnet Lars og ble med en gang plassert hos en fosterfamilie.

Tiden før fødselen ble preget av mye sladder, stygge blikk og kommentarer fra folk. Hun rømte derfor fra Vimmerby etter at barnet ble født og dro til Stockholm for å utdanne seg som sekretær. Da sønnen var fem år gammel fikk hun tilbake foreldreansvaret. Da hadde Astrid også giftet seg med kontorsjef Sture Lindgren - som var hennes mann helt til han døde i 1953.

Det tok hele 50 år før Astrid turte å åpne seg opp om dette mørke kapittelet i livet, og frem til hun tok bladet fra munnen lot hun folk tro at det var Sture som var far til Lars. Astrid og Sture har datteren Karin sammen.

LES OGSÅ: Ut og stjæle hester-traileren er klar

2. Feminist

Ifølge samme avis var ikke denne gravid-hendelsen det første med Astrid som hadde sjokkert folket i hjembyen Vimmerby. Som sagt var hun på mange måter veldig moderne for sin tid, og på 1920-tallet valgte Astrid å gå rundt med herreklær og en kortklipt frisyre - noe som overhodet ikke var vanlig på denne tiden. Dette ble en snakkis, og det var mange som fikk hakeslepp da hun spradet rundt i sin maskuline look.

Astrid kalte seg aldri feminist, men praktiserte mer enn gjerne mange av sine fanesaker gjennom bøker og karakterer, for eksempel den moderne feminismens udødelige forbilde; Pippi Langstrømpe - som opptrer som en forkjemper for kvinners rettigheter og likestilling. På lista har man også lille Lotta i Bråkmakergata som kan gjøre «alt» selv, den viljesterke og stødige Tjorven på Saltkråkan og ikke minst Ronja Røverdatter, som tør å ta opprør mot sin egen far.

3. Ble enke som 44-åring

Ved siden av sitt forfatterskap var Astrid Lindgren også redaktør og leder for barnebokforlaget «Rabén & Sjögren» fra 1946 til 1970. På denne tiden var livet til Astrid ekstremt hektisk, og hun vekslet mellom å skrive sine egne bøker, holde møter og organisere i forlaget, samt lese manus til andre forfattere som skulle gi ut bøker gjennom forlaget.

Men samtidig som at forfatterkarrieren til Astrid tok fart, skrantet det på hjemmefronten og ekteskapet med Sture Lindgren gikk dårlig. Sture drakk veldig mye, og hennes dagbøker fra denne tiden forteller at ekteparet gikk gjennom en stor krise. Sommeren 1944 truet Sture med å gå fra henne.

Paret fortsatte likevel å holde sammen, og prøvde så godt de kunne å leve et bra familieliv sammen med barna Lars og Karin. Det fungerte - helt til Sture en junidag plutselig begynte å hoste blod. To dager senere døde han, og dødsårsaken var tette åreknuter i spiserøret på grunn av skrumplever. Astrid ble enke, kun 44 år gammel.

LES OGSÅ: Bøkene KK-redaksjonen anbefaler

4. En kvinne var dypt forelsket i henne

Året etter at ektemannen til Astrid døde, i oktober 1953, møtte hun den tyske barne- og ungdomskonsulenten Louise Hartung i Berlin, og det oppsto øyeblikkelig vennskap. Det skriver Expressen.

De to ble nære venner, og møttes både i Sverige, Tyskland, Sveits og Ibiza. I løpet av 11 år skrev de rundt 600 brev til hverandre, og det skulle etter hvert vise seg at Hartung var dypt forelsket i Astrid Lindgren. «Jeg ønsker å kysse og smake på din deilige kropp» var noe av det hun skrev i brevene. Hartung sendte også andre kjærlighetserklæringer i form av vinflasker og andre gaver.

Etter hele fire år med brev- og gaveutvekslinger sa imidlertid Lindgren i fra til Hartung at de måtte sette en grense. I brevet skrev hun «All slags kjærlighet har like stor rett til å eksistere. Men hvis du - som meg - er hundre prosent heteroseksuell, og ikke føler på et snev av å være biseksuell, så kan man ikke bli grepet av en sånn kjærlighet med det motsatte kjønn. Men jeg beundrer deg veldig som person og setter stor pris på vårt vennskap».

LES OGSÅ: The notebook blir musikal

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer