Merete Mørk Lingjærde

Fjernet 1,5 kilo fra brystene

– Det plaget meg å være «hun lille lyse» med de store puppene.

MERETE MØRK LINGJÆRDE: Da Merete var i tenårene opplevde hun at bryststørrelsen sto i veien for det som var viktigst for henne. Så bestemte hun seg for å ta grep. FOTO: Astrid Waller
MERETE MØRK LINGJÆRDE: Da Merete var i tenårene opplevde hun at bryststørrelsen sto i veien for det som var viktigst for henne. Så bestemte hun seg for å ta grep. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Det er viktig for meg at det ikke blir et «stakkars meg»-portrett eller «sureMerete».

E-posten kommer fra Merete Mørk Lingjærde morgenen etter at vi har intervjuet henne. Møtet viste en sprudlende Merete, langt fra streng dansedommer med tendens til å gi folk tre poeng. Likevel: Jeg er nok aller mest veldig livsglad, forsikrer Merete i e-posten.

La oss spole tilbake, til Drammen i 1962. Aprildagen var middels grå, middels kald, med middels skyer, og ikke engang nok vind til at det var verdt å nevne på værmeldinga. Men den vesle jenta som ble født, skulle bli alt annet enn middels.

– Jeg har alltid vært en propell og hatt maur i rumpa. Jeg har alltid vært litt slitsom for folk rundt meg, med mye energi, sier Merete Mørk Lingjærde (61).

Vi sitter i sofaen i Asker, i leiligheten hun deler med mannen Anders. Merete byr på kjeks? Kaffe? Te? som den flyvertinna hun en gang hadde tenkt hun kunne bli. Eller sykepleier som moren. Sånn skulle det ikke gå. Det vet alle som har stilt på danseaudition på jazzlinja på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), eller som har ringt Merete gråtende dagen etter audition og spurt hvorfor det ble «Nei». Eller som har fulgt henne som dommer i programmer som Dansefeber og Skal vi danse. Eller i arbeidet med Oslo Danse Ensemble som hun tok initiativet til å starte, og som ga Merete Dansekritikerprisen, Danseinformasjonens Ærespris, og for ikke å glemme Oslo Bys Kunstnerpris og Kongens fortjenestemedalje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.