Amming

- Flere føler så inderlig på at de blir sett ned på hvis de ikke ammer

Influenser og småbarnsmamma Anja Hermanrud Johansen (33) vil være en stemme for de som ikke har hatt muligheten til å amme.

AMMING: Influenser Anja Johansen deler om amme-erfaringene hun hadde da hun selv ble mor. Her fra Vixen Blog Awards i 2016. FOTO: Heiko Junge / NTB
AMMING: Influenser Anja Johansen deler om amme-erfaringene hun hadde da hun selv ble mor. Her fra Vixen Blog Awards i 2016. FOTO: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tiden har fokus på amming nok en gang blitt en debatt i mediene og på sosiale medier, og mange mødre blir hyllet for å dele ammebilder av seg selv og poden.

Allerede i 2018 åpnet influenser og småbarnsmamma Anja Hermanrud Johansen (33) opp om at hun selv ikke fikk til amming da hun fødte datteren Frøya våren 2014. Datteren Maud kom vinteren 2018.

«Det var et enormt press rundt meg angående dette med å amme. Lille F var så liten og svak, at hun klarte ikke å bruke krefter på meg når jeg prøvde å amme. I tillegg hadde jeg ikke melk. Sykehuset prøvde jo å hjelpe meg med pumper, amme-te og u name it, men det utartet seg til noe jeg virkelig hatet! Jeg ga alt, prøvde døgnet rundt, og ble så utmattet at det gikk utover morsfølelsen, situasjonen og alt som skjedde rundt meg».

«Til slutt sto jeg og skrek til hun ene sykepleieren at jeg ikke klarte mer. Jeg var helt blå på brystene av pumping, prøving og alt som skjedde. Når du ligger på intensiven er det også veldig mange som kommer inn og ut av rommet ditt, og du mister den private biten. Jeg er heller ikke veldig komfy med å være på «utstilling» når det gjelder det intime, det sårbare og det personlig anser som min private sone», skrev hun i et innlegg på den nå nedlagte bloggen i 2018.

- Med Frøya hadde jeg ikke noe morsmelk da vi ble lagt inn på sykehuset. Vi lå nesten tre måneder på intensiven, og selv om jeg følte et press fra flere av de eldre sykepleiere om at «morsmelk var det beste», sto jeg på mitt og krevde til slutt morsmelkerstatning. Jeg hadde da prøv utrolig lenge å få til amming, selv om jeg ikke hadde noe melk, sier Anja til KK i dag.

Men på et tidspunkt valgte hun altså å se på helheten, og finne roen i at morsmelkerstatning var det beste for seg og sin datter.

- Med Maud var jeg veldig syk og gikk på sterke medisiner som gjorde at jeg ikke fikk ammet på en god stund. Planen var å prøve det, men det gikk lang tid og jeg mistet det lille jeg hadde av melk. Siden jeg da allerede hadde vært gjennom morsmelkerstatning, var det et enkelt valg, sier hun til KK.

- Klarer ikke å stenge ute dette ammepresset

I et intervju med Dagbladet publisert i midten av september i år, i forbindelse med at treningsprofil Jørgine Massa Vasstrand (31) la ut et ammebilde av seg selv og sin to år gamle sønn, uttaler Anja at hun ønsker å være en stemme for de som ikke har hatt muligheten til å amme.

Overfor KK utdyper hun:

- Fordi jeg vet at alle ikke er som meg, og ikke klarer å stenge ute dette ammepresset. Jeg vet at flere føler så inderlig på at de blir sett ned på hvis de ikke ammer, hvis de ikke får det til, og flere sliter seg såpass mye ut at det går utover livskvaliteten, psyken og alt rundt. Og det er ikke greit!

Hun mener det er viktig å huske på at man fremdeles er en god mor, selv om man ikke får til ammingen.

- Har man ikke ha muligheten, for lite melk, mister melken, er syk, prøver i flere måneder, eller ikke får det til, er du fremdeles en god mor. Det er ikke der man får utmerkelsen om du er en god mor eller ikke. Det blir folk av flaskebarn også, og det er viktig å vise at det ikke er noe negativt, oppfordrer Anja.

Se dette innlegget på Instagram

Akkurat nå 🍼

Et innlegg delt av ANJA H. JOHANSEN (@anjahjohansen)

- Hva tenker du når du ser ammebilder i sosiale medier av mødre som ammer barna sine? Er det sårt for deg, som ikke selv fikk til ammingen?

- Nei, absolutt ikke - jeg blir verken såret, lei meg eller føler spesielt mye på det. Ammebilder har jeg aldri reagert på, og er veldig åpen for at hver mor skal få legge ut akkurat det hun ønsker uten at noen skal mene for mye om det, sier hun til KK - og oppfordrer samtidig:

- Ammebilder er like herlig som flaskebilder, tenker jeg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer