Samliv:

Flere forlater mannlig partner

- Det ble en snakkis i mine kretser.

KVINNELIG PARTNER: Tonje Garvik (t.v.) er samboer med Lene Sleperud. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KVINNELIG PARTNER: Tonje Garvik (t.v.) er samboer med Lene Sleperud. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Flere kvinner forlater mannlige partnere til fordel for andre kvinner skriver TV2, og viser til at livsstilsmagasiner som Evening Standard og Business Insider har publisert artikler der kvinner forteller om dette.

At det kan kalles en trend, er sexolog Tone Haldorsen imidlertid uenig i.

- Dette kan nok ikke kalles en trend, men mer en oppvåkning. Mennesker er veldig sjelden helt heterofile eller helt homofile, forklarer hun til TV2.

Det er likevel ingen tvil om at stadig flere ikke definerer seg som heterofile. I en levekårsundersøkelse fra Statens Statistiske Sentralbyrå i 2020, definerte 7 prosent av nordmenn seg som ikke heterofile.

I 2008 var tallet 1,5 prosent.

Heller ikke Tonje Garvik vil bruke ordet trend om den nevnte påstanden om at flere kvinner nå bryter ut av forhold med menn til fordel for kvinner.

Selv om også hun har gjort nettopp det, men mer om det senere.

Garvik er ute på trilletur når KK ringer. Sammen med kona Lene Sleperud har hun to barn.

Garvik har også skrevet boken «Skeiv – den indre kampen», og er generelt engasjert i tematikken.

- Det blir rart å kalle det en trend. Jeg kan ikke se for meg at noen tenker at «dette skal vi gjøre for å bli kule.»

I likhet med sexolog Tone Haldorsen tror også Garvik det handler om et stadig mer åpent samfunn som tillater flere å definere seg som noe annet enn heterofil.

- Ser du på folk født før 1946 finner du ekstremt få, 0,8 prosent, men drar du til New York og spør Generasjon Z, er det over 20 prosent som ikke er heterofile.

Garvik trekker også fram en undersøkelse som ble offentliggjort før jul, fra Wales, der hele 1 av 3 ikke definerte seg som heterofile.

Hun nevner også tv-serien «Selling Sunset», der hovedkarakteren Chriselle Strausse, som er gift med en svært rik mann og har vært det samfunnet oppfatter som «superstreit» og «superfeminin» plutselig går ut av forholdet og blir sammen med en ikke-binær, det vil si en som ikke definerer seg verken som mann eller kvinne.

Nettopp dette, at «hvem som helst» kan være noe annet enn heterofil, tror Garvik også bidrar til å åpne øynene hos mange.

- Det ble en snakkis i mine kretser i hvertfall. Mange ser etter typisk tegn på om noen er lesbisk, men det er mange som ikke har det mange stereotypisk forventer. Mennesker er mennesker uavhengig av legning.

Garvik fortsetter med samboeren som et eksempel på dette:

- Med Lene lurte folk på om hun virkelig kunne være skeiv - fordi hun er så feminin at ingen ville ha gjettet at hun er skeiv.

Garvik fortsetter engasjert.

- Vi mennesker ønsker å identifisere oss med noen, og søker etter noen å kjenne seg igjen i. Ved at det finnes flere ulike typer å kjenne seg igjen i, vil det også skapes større aksept for de som kjenner på følelsene av å være biseksuell. Det vil dermed bli lettere å kunne bryte ut av det heteronormative.

Tonje Garvik har vært kjæreste med både menn og kvinner. Da hun ble sammen med sin nåværende samboer, var 17 år siden hun hadde vært sammen med en mann.

- Er det noen store forskjeller?

- Kanskje den store forskjellen er at mannen har sterkere muskler. Menn kan lettere ta i tyngre tak, ler Garvik, og fortsetter med alvor.

- Det er lett å ty til stereotypier, men min mannlige ekspartner var en kjempegod samtalepartner. Det handler alltid om personlighet og kjemi. Jeg har vært med kvinner som har definert seg som heterofile også.

- Selv om de var sammen med deg?

- Noen ganger er det personlighet og kjemi, ikke kjønn som avgjør hvem en blir tiltrukket av. Seksualitet spesielt for kvinner kan vise seg å i større grad være flytende, forklarer Garvik.

- Det ser ut som om vi mennesker har et behov for å definere hverandre ut fra seksuelle preferanser - hva tenker du om det?

- Hjernene våre fungerer sånn at vi sorterer for å gjøre det enklest mulig for oss å forholde oss til ting rundt oss. Vi kategoriserer og putter i bokser, bevisst eller ubevisst. Det er bare sånn vi er. Noen har et bevisst forhold til det andre ikke. Jeg prøver å ta meg i det.

- Men det er klart, ser ei supermaskulin dame eller en superfeminin mann, er det lett å falle i fella og kategorisere. Jeg elsker når jeg tar feil, når de viser seg å være hetero. Eller motsatt, super macho mann og super feminin kvinne er skeiv. Det som bryter med stereotyper er med på å endre samfunnet, fastslår Tonje Garvik.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet