RACHEL NORDTØMME: Rachel Nordtømme er på coveret i nyeste KK, fotografert i selveste SKAM-bassenget. FOTO: Stephen Butkus
RACHEL NORDTØMME: Rachel Nordtømme er på coveret i nyeste KK, fotografert i selveste SKAM-bassenget. FOTO: Stephen Butkus Vis mer

Rachel Nordtømme

- Flytt fokus fra det du ser i speilet

Fokuser heller på godfølelsen etter trening, sier Rachel Nordtømme.

Gleden ved å løpe oppdaget hun tidlig. Beina som fløy over bakken, vinden mot ansiktet, lekekameratene som ikke kunne holde følge når hun løp rundt og rundt. Rachel var seks år og raskest i barnehagen. Søsteren var 11 år og aktiv i friidrett. Pappa var trener. Det sa seg i grunnen selv at det ble friidrett også for Rachel.

– I starten så jeg friidrettsbanen som en lekeplass, jeg var jo bare seks år da jeg startet.

Friidrett på sommeren, langrenn på vinteren. Rachel elsket å konkurrere. Halse av gårde med hivende pust. Følelsen når hun kom først over målstreken var den hun jaktet på.

– Ballspill var ikke noe for meg. Jeg var på én fotballtrening – jeg sprang fra alle, men glemte å få med meg ballen.

Les mer: Er vi dårlige foreldre fordi om vi legger ut bilder av sønnen vår?

Den store livsendringen

15 år gammel sluttet Rachel med friidrett, det var så mye annet spennende å bruke tid på.

– Pappa ga oss valget: Hvis dere skal fortsette å bruke så mye tid på å reke rundt ute i stedet for å trene, kan dere like godt slutte.

Så Rachel sluttet i seks måneder. Hun savnet miljøet, og stilte til start i junior-NM uten å ha trent. Det ble nest siste plass. Det var, som hun sier, «dritkjipt for en som hater å tape.» Så hun begynte å trene igjen, og året etter vant hun samme konkurranse.

I mange år satset Rachel alt på idretten. 11–12 trenings­økter i uka ga gull og flere andre medaljer i friidretts-NM, men det var kjærlighetsforholdet til Petter Northug som for alvor gjorde henne kjent i starten av 20-årene.

Alt dette er lenge siden nå. Da KK møter Rachel, møter vi en småbarnsmamma som har lært seg å drikke kaffe fordi hun har vært så innmari trøtt det siste halvannet året. I desember 2015 kom nemlig Storm inn i livet hennes, og tok det – med storm. Pappaen er motocrosskjører André Villa, og da er det ingen bombe at Storm er en aktiv fyr.

– Livet endrer seg så voldsomt når man får barn. Og det tar tid å skjønne at det ikke er en travel periode man skal gjennom, men faktisk sånn livet er nå, sier Rachel.

DROPPET TRENING: - Jeg hadde ingen plager i graviditeten, så jeg hadde ingen unnskyldninger, men jeg trente ikke likevel. FOTO: Stephen Butkus
DROPPET TRENING: - Jeg hadde ingen plager i graviditeten, så jeg hadde ingen unnskyldninger, men jeg trente ikke likevel. FOTO: Stephen Butkus Vis mer

Trente ikke etter fødsel

Hun er utdannet journalist, og har i flere år gitt norske kvinner treningstips på bloggen sin. Når hun nå møter KK som en tidsklemt mamma, er det ikke uten forståelse for at det kan være vanskelig å få tid til trening.

– Jeg kan telle på to hender hvor mange ganger jeg har fått trent de siste to årene.

– Hva skjedde?

– Jeg hadde ingen plager i graviditeten, så jeg hadde ingen unnskyldninger, men jeg trente ikke likevel. Jeg ble kjempelat og hadde bare lyst til å kose meg. Jeg lå rett og slett på sofaen og spiste godteri. Jeg var skuffa over meg selv, men dørstokkmila ble så lang. André spurte meg: «Hvorfor drar du ikke ut på trening, det ville gjort deg godt?» Men nei … Stakkars han, jeg ble nemlig ganske humørsyk av å være så passiv.

Rachel manglet rett og slett motivasjon.

– Jeg har aldri trent for kroppens skyld, jeg har trent for å bli best. Så da jeg var gravid, var det vanskelig å finne motivasjonen.

– Og etter fødselen?

– Da opplevde jeg at kroppen gikk tilbake til seg selv etter tre måneder, så jeg var kjempeheldig. Jeg ammet i 14–15 måneder, og det er jo også en effektiv slankekur. Men jeg kjenner meg slapp i fisken. Jeg hadde en treningsøkt på mandag, og da følte jeg meg bedre med én gang. Endorfinene kom, og det var så godt. Jeg tror det er lurt å flytte fokus fra det du ser i speilet til hva treningen gir deg på andre områder. Godfølelsen etterpå.

Aksept for det uperfekte

«Jeg er blitt slave i eget hjem», skrev Rachel humoristisk i en kommentar på KK.no i vinter. Hun siktet til mamma-livet, og alle prinsipper som hun bare har måttet kaste, for man skal jo overleve også.

– Den største utfordringen som mor er at du ikke lenger bestemmer over livet ditt. Ja, det er fantastisk, men det er også et helvete. Du må opp 15 ganger i løpet av natta, så stå opp klokken fem. Bare halvtimes dupper på dagtid, og ungen som kan være så misfornøyd. Storm var en baby som aldri ville ligge ned, ikke ligge i vogn, han ville være med der det skjedde hele tiden. Bare jeg skulle sette ham i bilstolen, sto han i bro. Han er så utrolig viljesterk. Redningen ble bæresele, forteller Rachel ivrig og rett fram. Her skal det ikke pyntes på noe.

– Men sånn er det med småbarn, det kan være et helvete i to timer, så kommer to minutter som er fine og som gjør opp for alt. Og det er bra, hvis ikke hadde det vært mange enebarn her i verden, sier Rachel og ler. Understreker at hun selvsagt elsker sønnen sin over alt annet, men synes det er viktig å være ærlig.

– Det er så mange bloggere som skriver om hvor fint og flott alt er, men under det kan det ligge både depresjon og angst. Heldigvis er det mer aksept for å snakke om det som ikke er perfekt nå. Folk kjenner seg jo uansett ikke igjen i det perfekte.

Trist med kroppspress

Dette var også hennes drivkraft da hun startet treningsbloggen sin.

– Jeg ville være en motvekt til de strenge treningsbloggerne som anbefalte spesialdietter. Jeg leste bloggere som skrev at de trente hver dag, men spiste veldig lite, rett og slett ikke nok. Jeg ville være en motpol til disse, og vise at man kan spise helt normal, sunn mat og likevel holde seg sunn og slank. Hvis du vil ned i vekt, så er det bare livsstilsendringer som gjelder. Et opplegg som du kan leve med resten av livet.

– Hvordan er ditt eget kosthold?

– Der er jeg ganske enten eller. I perioder hvor jeg er flink til å trene, er jeg også flink til å spise sunt. Da er fokuset der. Men jeg kan også gi helt f... Jeg er veldig glad i godteri. Men nå som jeg er mor, må jeg jo legge ned en innsats slik at Storm blir glad i sunn mat.

For Rachel har trening aldri vært koblet til et ønske om et vakkert utseende.

– Det er trist at noen opplever kroppspress i idretten, men det har ikke jeg gjort. Trening handler om livskvalitet for meg, og før: om å vinne. Generelt mener jeg at man bør trene for å få et bedre liv, ikke bare for å slanke seg, kroppen har ikke godt av å hoppe opp og ned i vekt. For meg har kroppen vært et redskap for å gjøre det bra. Satsingsområdet mitt, rett og slett. Da står du ikke foran speilet og studerer magen og rumpa di.

– Er det viktig for deg at kjæresten din er sporty?

– Jeg har alltid tenkt at jeg ikke kunne ha hatt en usporty kjæreste, men i det siste er det jo jeg som har vært den usporty. Men jeg synes det er veldig usjarmerende med gutter som står og flekser muskler på treningssenter. Noe midt imellom er kanskje det beste.

PÅ COVER: Rachel Nordtømme pryder forsiden av KK 32, i salg fra 25. august
PÅ COVER: Rachel Nordtømme pryder forsiden av KK 32, i salg fra 25. august Vis mer

Savner å ligge inntil

Den sunne balansen mellom å yte og nyte går igjen i alt Rachel predikerer. Hun husker perioden tidlig i 20-årene da hun flyttet til Oslo og det ble «mye fest og moro» kombinert med hard trening. En dag våknet hun opp med en voldsom halsbetennelse. Neste dag hadde alle ledd i kroppen hovnet opp, og hun klarte ikke å bevege seg. Giktfeber, sa legene på sykehuset. Hun følges opp jevnlig av revmatolog.

– I et par år måtte jeg passe meg og ikke presse kroppen så hardt. Det var ikke så morsomt.

Akkurat nå er Rachels største treningsmotor kanskje å løpe etter en ivrig halvannet år gammel pjokk som skal oppdage verden med sitt ferske blikk.

– Tror du at du vil gå i din fars fotspor og bli treneren hans?

– Det kan godt hende. Nå står valget mellom motocross og friidrett, og hver gang jeg ser ham på den lille motor­sykkelen til faren, tenker jeg at den kampen taper jeg. Jeg gleder meg veldig til å trene og være aktiv sammen med Storm. Men tiden går så fort. Jeg savner allerede den tiden hvor han bare kunne ligge inntil meg.

Sjekk KKs store årshoroskop!