Flyttet fra storbyen og kjøpte kameler i Finnmark

Hos Oddveig og Øystein kan du bo med kameler som «husdyr» - i Finnmark.

OVERNATT MED KAMELER - I FINNMARK: Oddveig Sætereng og familien tilbyr overnatting med ganske spesielle opplevelser: Å bli kjent med kamelene Bor, Bestla og Vilje. Foto: Privat
OVERNATT MED KAMELER - I FINNMARK: Oddveig Sætereng og familien tilbyr overnatting med ganske spesielle opplevelser: Å bli kjent med kamelene Bor, Bestla og Vilje. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Noen kjøper seg hund eller katt - men familien Sætereng ønsket seg noe større. Det endte med kameler.

Nå kan du overnatte hos familien - og oppleve kamelene på nært hold.

- Som gjest får du bo på loftet med store runde vinduer og utsikt over Sørøysundet, og du spiser sammen med oss og er med til kamelbeitet. Der får du treffe kamelene, mate dem og kose med dem - og er det fint vær så går vi tur til stranda med dem, forteller Oddveig.

Kjøpte «spøkelseshus» til 1 krone

- Dette er virkelig en helt fantastisk fin plass, skryter Oddveig.

Oddveig og Øystein Sætereng, fra Trøndelag og Østlandet, hadde bodd og jobbet mange år i Oslo - før de flyttet med seg familien til Hammerfest. De ønsket seg ut av storbyen før eldstedattera skulle begynne på skolen.

I dag bor familien i Akkarfjord på Sørøya i Finnmark, med tre kameler og en kamelkalv på vei.

Huset på Sørøya ble egentlig kjøpt som et oppussingsobjekt og for hyttebruk.

- Vi fikk det for 1 krone, det var omtalt som et «spøkelseshus» i bygda, forteller Oddveig.

- «Alt» måtte gjøres.

Etter 13 år i Hammerfest besluttet familien å ta med seg de fem barna og bosette seg permanent på Sørøya. Og det har de ikke angret på.

- Først avtalte vi at barna skulle få en prøveuke på den lokale skolen - og de trivdes så utrolig godt her. Vi bestemte oss for å prøve å bo her ett år - og jeg tror vi redda en arbeidsplass på skolen det året, med alle våre skolebarn, sier Oddveig.

Ungene blomstret opp på den lokale skolen - og flyttingen ble permanent.

PÅ TUR PÅ SØRØYA: Sørøya ligger en halv times båtreise fra Hammerfest - og kan by på kritthvite strender og nordnorsk natur. Her er Øystein Sætereng på tur med kamelene på Sørøya - og som gjest eller besøkende er dette noe av det du kan få være med på. Foto: Privat
PÅ TUR PÅ SØRØYA: Sørøya ligger en halv times båtreise fra Hammerfest - og kan by på kritthvite strender og nordnorsk natur. Her er Øystein Sætereng på tur med kamelene på Sørøya - og som gjest eller besøkende er dette noe av det du kan få være med på. Foto: Privat Vis mer

Kameler - i Finnmark?

En av tingene familien var enige om, da de flyttet fra Hammerfest til Sørøya, var at de skulle skaffe seg dyr.

- Vi har alltid vært glad i dyr og fascinert av kameler. Øystein red på kameler i Egypt da han var ung - og vi har også vært sammen i Marokko hvor vi har ridd på kameler, forteller Oddveig.

Først og fremst var det snakk om hund, men også større dyr - ettersom de nå hadde plass til det.

- Og da var kamel enda mer spennende enn hest!

Familien fant ut at kameler faktisk tåler ned i 40-50 minusgrader, de kan spise mye forskjellig - både tang og snø - og de kan drikke saltvann.

- De er ganske enkelt helt magisk innrettet, sier Oddveig.

Familien kom i kontakt med en kameloppdretter i Sverige. Men det tok to år før oppdretteren skjønte at de mente alvor - og til de kunne ta med seg to kameler hjem til Finnmark.

- Vi stappet ungene i bilen en høstferie i oktober og troppet opp på gården til kameloppdretteren. Han hadde trodd vi tullet. Ett år seinere kjøpte vi en hestehenger og kunne frakte to små kameler hjem med den - i det verste snøværet i Sør-Sverige i manns minne, forteller Oddveig.

HER KAN DU BO: Du kan bo hjemme hos familien Sætereng. Her utsikt fra huset. Foto: Privat
HER KAN DU BO: Du kan bo hjemme hos familien Sætereng. Her utsikt fra huset. Foto: Privat Vis mer

Utvikler opplevelsessenter

Familien startet opp med å tilby overnatting og kamelopplevelser for besøkende i fjor sommer. Inntil da hadde besøkende dukket opp kun som et resultat av jungeltelegrafen.

Nå er de snart i mål med å pusse opp et gammelt hus som skal bli brukt til overnatting - og som blir en del av et kultursenter som familien er i gang med å utvikle.

Kultursenteret «Polaroasen» skal ha kunst, kultur og opplevelser i fokus. Planen er å ha prosjekter og arrangementer for en mer bærekraftig framtid.

- Konferanser, residenser, og workaway - å leie en kontorplass med veldig bra internett - er noe av det senteret vil tilby. Vi ønsker å legge til rette for folk som har lyst til å prøve å bo landlig og nærmere naturen, sier Oddveig.

KJENDISER: Kamelene Bor og Bestla - og «kamelfamilien» Sætereng - er også kjent gjennom en dokumentarfilm de har laget: Kamel. Foto: Privat
KJENDISER: Kamelene Bor og Bestla - og «kamelfamilien» Sætereng - er også kjent gjennom en dokumentarfilm de har laget: Kamel. Foto: Privat Vis mer

Senteret skal etableres i et nedlagt fiskeoppdrettsanlegg som skal pusses opp ved hjelp av gjenbruk - som også er slik det nye overnattingsstedet er pusset opp.

- Alt vi gjør er basert på bærekraft og økofilosofi. Vi mener at vi må ta bedre vare på naturen, ikke bruke mer en vi trenger og ikke kaste om vi ikke må. Vi håper gjestene vår kan bli inspirert til gjenbruk når de bor her, sier Oddveig.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer