Du leser nå KK pluss

ME

Følelsen av å være fyllesyk var skjult sykdom

Etter ni år med kronisk sykdom har Ragnhild fortsatt ikke lært seg hvordan hun skal være syk. Men hun har sluttet å late som hun er frisk.

FRYKTET ANDRES FORDOMMER: Ragnhild (32) fikk diagnosen ME som 23-åring. Nå har hun skrevet bok om egne og andres fordommer mot kronisk syke. Foto: Astrid Waller
FRYKTET ANDRES FORDOMMER: Ragnhild (32) fikk diagnosen ME som 23-åring. Nå har hun skrevet bok om egne og andres fordommer mot kronisk syke. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør du når livet du lever plutselig ikke kan leves slik du er vant til? Hva gjør du når en sykdom tar fra deg alt som gjør deg til akkurat deg - og tvinger deg i seng mange timer om dagen, bare for å holde ut dagene som er så altfor like, år etter år?

Kanskje hadde du klamret deg til håpet om at det skulle gå over. At du skulle få hjelp. Og i hvert fall medfølelse? Etter ni år med ME-diagnose, er ikke spørsmålene overfor bare et ubehagelig tankeeksperiment for Ragnhild Holmås (32). Det er spørsmål hun har måttet stille seg selv, og til dels også fått svar på, etter årevis som kronisk syk med en sykdom som ikke umiddelbart syns utenpå. Eller som folk tar alvorlig. For hvor mange med et bein i gips får høre at de bare bør "tenke litt mindre på det" så er det bare å gå igjen? Eller at yoga og grønn juice er det som skal til for å fjerne alle symptomer?

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

KK Pluss - mer av virkeligheten

Over 50 kvalitetsartikler hver måned. Prisvinnende reportasjer og avsløringer. Premium format og lekker presentasjon

199,-/måned

ABONNER PÅ KK PLUSS NÅ

(Fornyes automatisk til 199,-/måned)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer