Reise:

- Følelsen av å være «stuck» et sted passer ikke for meg

Det å si opp jobben og bestille en enveisbillett til et eksotisk land for å reise på heltid, høres for mange skummelt ut. For Ingeborg Lindseth var det drømmen som hun nå lever ut.

REISE: Ingeborg har tidligere reist mye som backpacker, men nå ønsker hun å bo lenger på hvert sted for virkelig å få en følelse av landet og kulturen. FOTO: Ingeborg Lindseth
REISE: Ingeborg har tidligere reist mye som backpacker, men nå ønsker hun å bo lenger på hvert sted for virkelig å få en følelse av landet og kulturen. FOTO: Ingeborg Lindseth Vis mer
Publisert

I november la Oslo-baserte Ingeborg Lindseth (29) ut på tur som heltidsreisende. Hun vet ikke når hun kommer tilbake til Norge neste gang, eller når reisen er over.

– Det er deilig å være helt fri. Den følelsen kjente jeg på første gang jeg var backpacker for ni år siden, da hadde jeg bare en enveisbillett. Følelsen av å ta hver dag som den kommer, den liker jeg veldig godt, forteller hun.

Akkurat nå er den eventyrlystne kvinnen på Sri Lanka. Der skal hun være i minst tre måneder, kanskje lenger. Hvor hun skal når oppholdet er over, vet hun ikke ennå. Hun vet heller ikke om tilværelsen som heltidsreisende kommer til å vare i ett eller ti år.

– Det er viktig at dette skal føles fritt og være så plan­løst som mulig. Poenget med denne reisen er å bo på steder lenge av gangen, for å bli bedre kjent med kulturen og menneskene i landet, ikke reise som en backpacker, det har jeg gjort så mye av før. Etter dette oppholdet kunne jeg gjerne tenke meg å reise til Filippinene, og eventuelt over til Mellom-­Amerika etter hvert.

LES OGSÅ: Kristine (29) flyttet fra Hawaii, for å jobbe på Bjørnøya i Barentshavet

Ingeborg leier en leilighet i byen Hikkaduwa sammen med kompisen Thomas Marthinsen (36), som også har sagt opp jobben for en nomade-­tilværelse.

Ingeborg forteller at dagen hennes i Hikkaduwa ofte starter med en bolle havregrøt i leiligheten, en tur på taket for å få inn 4G, og en prat med den srilankiske naboen. Deretter blir dagen lagt opp etter været. Er det fint vær, blir det en tur på stranda eller en utflukt i nærheten, mens det blir laptop-­jobbing på en kafé hvis det er overskyet eller regn. Lunsj spises enten på restaurant eller i leiligheten, mens middag ofte spises med den srilankiske familien i nabohuset eller med venner et sted i byen.

– I tillegg reiser jeg på noen turer over flere dager for å se mer av landet, eller dagsturer til steder i nærheten. I morgen skal vi delta på en «beach-clean-up» for å renske stranden for søppel. Det skjer en gang i måneden. På slike arrangementer er det enkelt å bli kjent med andre som har bosatt seg her for en periode og lokalfolk.

LES OGSÅ: Nina skulle bare ha litt ekstra shoppingpenger - endte opp med egen business i USA

– Følelsen av å være «stuck» et sted passer ikke for meg

Ingeborgs liv har i stor grad handlet om reising de siste ­årene. Hun har hatt en fleksibel deltidsjobb, og har jobbet som frilansfotograf for å kunne reise mye og ofte. Og hun har levd budsjettvennlig for å finansiere turene. I tillegg har hun brukt mye tid og krefter på å dele tips, triks og opplevelser fra turene på reisebloggen hamacareise.com.

Tanken om en tilværelse som heltidsreisende har vært der hele tiden, men det var først da det ble slutt med kjær­esten i vår at hun endelig tok valget om å hoppe i det.

– Da det ble slutt med eksen, trengte jeg ikke lenger å komme hjem fra reiser like fort som før. I tillegg fristet det med en annen type opplevelse enn de klassiske reisene jeg har vært på de siste årene. Jeg er en nysgjerrig person som liker å utforske nye livsstiler, og det er akkurat dét jeg gjør nå, sier hun.

Ingeborg understreker videre at hun ikke tror hun hadde passet til en typisk åtte til fire-jobb.

– Følelsen av å være «stuck» et sted passer ikke for meg.

Selv om Ingeborg lenge har levd litt annerledes enn venner og familie, var det mange som stilte spørsmål da hun sa hun skulle gi opp livet i Oslo for å reise på heltid.

– Folk ble ikke veldig overrasket, men mange spurte når jeg kom hjem. Flere hadde litt problemer med at jeg ikke hadde noen sluttdato, men litt av poenget er å ikke ha en dato å forholde seg til, sier hun.

LEVER PÅ BUDSJETT: Ingeborg Lindseth lever på rundt 9000 kroner i måneden. Inntekten hennes kommer fra utleie av en leilighet hjemme i Oslo og småjobber underveis på reisen. FOTO: Ingeborg Lindseth
LEVER PÅ BUDSJETT: Ingeborg Lindseth lever på rundt 9000 kroner i måneden. Inntekten hennes kommer fra utleie av en leilighet hjemme i Oslo og småjobber underveis på reisen. FOTO: Ingeborg Lindseth Vis mer

Hvordan skulle hun finansiere reisen?

Videre forteller Ingeborg at mange har lurt på hvordan hun finansierer reisen. For hvordan legger man egent­lig opp budsjett til en reise man ikke vet når tar slutt?

– Når du reiser i lavkostland og oppholder deg lenge på hvert sted, blir ikke utgiftene nødvendigvis så høye. Her på Sri Lanka er det billig å leve. I tillegg er planen å ta på seg noen småjobber flere av stedene, og da kommer det jo litt penger inn også.

Månedsbudsjettet til Ingeborg er for øyeblikket ­omtrent 9000 kroner per måned. Dette inkluderer ­utgifter til bosted, mat, transport og shopping, samt ­faste utgifter som mobil og studielån.

I tillegg til lønn fra arbeid som gjøres på reisen, har hun leieinntekter fra en leilighet i Oslo, samt en buffer som kan brukes dersom det skulle bli krise.

– Jeg har ikke spart opp en bestemt sum til denne reisen, men jeg har en sparekonto med nok penger til at jeg ikke trenger å bekymre meg for å bli blakk på et par år, hvis jeg holder et nokså lavt månedsbudsjett, vel og merke. Målet er likevel å bruke så lite som mulig av disse pengene, slik at jeg i prinsippet kan få det til å gå rundt på reisen.

Både Ingeborg og reisevennen Thomas jobber for tiden med å selge tjenester som tekst, bilder og nettsider. Dette kan de gjøre fra hvor som helst i verden, og dét gjør dem til «digitale nomader». Begrepet omfavner mennesker som har hele verden som arbeidsplass.

LES OGSÅ: 5 vidunderlige vinterperler - i Norge!

– Mitt inntrykk er at denne livsstilen frister mange

Astrid Valen-Utvik, eier og rådgiver i sosiale medie-byrået Valen-Utvik AS, tror det frister mange å leve som Ingeborg eller andre digitale nomader.

– Mitt inntrykk er at denne livsstilen frister mange, litt på samme måte som jeg synes det er et tegn i tiden at stadig flere vil bli gründere. Jeg tror det handler om at mange drømmer om en større fleksibilitet i livet sitt, at man skal styres mindre av rammer og rutiner og få mer av det man liker, det som gir verdi. Og ikke minst: At man får en bedre balanse i livet med hensyn til jobb, fritid, hobby, familie, reise og annet, sier hun.

Rådgiveren tror det er mulig for de aller fleste å bli digitale nomader, men at det er noen yrkesgrupper det er enklere for enn andre.

– Det er eksempelvis lett å tenke at sykepleiere, lærere og den type yrker stort sett er avhengig av å være på et bestemt sted til en bestemt tid.

Men hun legger til:

– Har du utdannelse og erfaring som sykepleier eller lærer, og ønsker å reise ut i verden eller jobbe som digital nomade, så finnes det sikkert muligheter til å gjøre dette framover også.

Ingeborg selv oppfordrer alle som ønsker å leve ut drømmen på samme måte som hun har gjort til å gjøre det.

– Mange tenker de ikke kan gjøre dette, at det er en stor avgjørelse og et stort valg, men det går fint an. Det går dessuten an å klare seg på mindre penger enn man er vant med om man ikke har altfor høye krav, sier hun.

Ingeborg utelukker ikke at hun avslutter reisen og får familie en dag, men understreker at barn ikke er noe hun stresser med.

Astrid Valen-Utvik støtter Ingeborg på at det er mulig for de aller fleste å gi opp det trygge A4-livet for å leve på denne måten.

– Jeg synes det er fantastisk at folk tør, at de satser og kaster seg ut noe nytt – med alle muligheter og utfordringer det medfører. Det er jo på den måten vi lærer og utvikler oss. Det trenger nødvendigvis heller ikke å være så mye risiko forbundet med dette som mange kanskje ­tenker. Så lenge man gjør ting som gir noen erfaringer og læring, som gjør at vi utvikler oss og har det. bra, så er jo alternativet mye verre, tenker jeg.

Hun legger til:

– Om ting ikke skulle gå som man håpet på, kan man jo alltids gå tilbake til det mer rutinepregede arbeidshverdagen igjen – den hverdagen venter jo på oss alltid.

LES OGSÅ: Ingrid (26) gikk fra å sy om refleksvester og gamle duker, til å designe sceneantrekk for store, norske artister

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer