Helsefordeler:

Føler du deg yngre enn du er? Det kan ha mange helsefordeler

- Det kan være veldig bra for både helsen din og for parforholdet at du føler deg ung og har overskudd.

SUNT Å FØLE SEG UNG: - Det er et ganske vanlig fenomen at vi føler oss yngre i hodet enn i kroppen, og jeg tenker at dette er en sunn tilnærming til alder og livet generelt, sier eksperten.
SUNT Å FØLE SEG UNG: - Det er et ganske vanlig fenomen at vi føler oss yngre i hodet enn i kroppen, og jeg tenker at dette er en sunn tilnærming til alder og livet generelt, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Er 50 den nye 30, og er 80 den nye 60? De fleste av oss føler oss litt yngre enn vi er.

Det har nok en sammenheng med at vi i 20-årene tenker at folk i 40-årene er «gamle», og at personer i 40-årene tenker at de i 50-årene er «gamle». Mens når vi selv når den alderen, føler vi oss fremdeles veldig unge og spreke.

Det er mange som unngår å gjøre det de egentlig drømmer om fordi de føler seg for gammel, men det gjør jo at de går glipp av mye glede og mange muligheter i livet.

Se for deg at du har en jobb som du mistrives med og at du daglig drømmer om å gjøre noe helt annet, som å ta en ny bachelorgrad eller reise for å jobbe i utlandet noen år. Problemet er bare at du føler deg for gammel til å starte på nytt ... Er ikke det en litt trist begrensning å sette for deg selv?

Det er litt trist å høre utsagn som «Nei, det er jeg for gammel til» når det er snakk om for eksempel jobbskifte, utdanning og opplevelser.

Derfor er det fint å vite at veldig mange av oss føler oss yngre enn vi egentlig er, og at det kan påvirke livet i en veldig positiv retning. Det kan blant annet være en stressbuffer og ha mange gunstige helseeffekter.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

GOD HELSE: Det finnes mange fordeler med at du føler deg yngre enn din faktiske alder. Det kan blant annet være en stressbuffer og ha mange gunstige helseeffekter.
GOD HELSE: Det finnes mange fordeler med at du føler deg yngre enn din faktiske alder. Det kan blant annet være en stressbuffer og ha mange gunstige helseeffekter. Vis mer

Dette viser studie

En nylig gjennomført studie blant en stor gruppe eldre voksne i Tyskland, oppdaget at din opplevde alder påvirker helsen din i stor grad. Forskerne ønsket å finne ut om alderen vi føler at vi er, i stedet for alderen vi faktisk er, påvirker helsen vår. Resultatet er veldig oppløftende.

Studien viser at yngre subjektiv alder har flere helsefordeler, blant annet en mindre bratt nedgang i fysisk helse og mindre skadelige effekter av stress.

Du kan med andre ord påvirke din egen aldring fordi du føler deg yngre enn du er, men hvorfor har subjektiv alder så stor betydning?

SER YNGRE UT: Hvis du ser gamle bilder av personer i 40- eller 50-årene, vil de ofte se veldig gamle ut. I dag er det helt annerledes.
SER YNGRE UT: Hvis du ser gamle bilder av personer i 40- eller 50-årene, vil de ofte se veldig gamle ut. I dag er det helt annerledes. Vis mer

Henger sammen med indre trygghet

Hvilken alder vi føler oss som er subjektivt. Ofte henger det sammen med vårt eget selvbilde og vår indre trygghet.

- Vi knytter ofte alder opp mot helse, mobilitet og evnen til å gjøre de tingene vi ønsker å gjøre. Det er et ganske vanlig fenomen at vi føler oss yngre i hodet enn i kroppen, og jeg tenker at dette er en sunn tilnærming til alder og livet generelt.

Det sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener, til KK.

- Så fort du begynner å sette begrensninger for deg selv på grunn av hvilken dato som står i passet ditt, tenker jeg at du også risikerer å gå glipp av mye moro, sier Otterstad.

Ofte sammenligner vi oss med og blir påvirket av de vi tilbringer mye tid med, Det å være i et aktivt, sunt og positivt miljø som ikke lar seg begrense av alder, vil gjøre deg godt.

- Å ha en god kontinuitet i identiteten din er bra for din psykiske helse. Det gjør at du føler deg trygg og fornøyd med deg selv. Selv om du naturlig nok vil endre og utvikle deg hele livet, bør du ikke la alderen din bestemme identiteten din. Det vil ta fra deg muligheten til å utvikle deg i den retningen du selv ønsker og trenger, sier hun.

BRA FOR FORHOLDET: I et parforhold vil det å føle seg ung gjøre at du tåler mer av partneren din, har mer overskudd, er mer åpen for å utforske og oppleve noe nytt sammen, og bidrar mer til fellesskapet.
BRA FOR FORHOLDET: I et parforhold vil det å føle seg ung gjøre at du tåler mer av partneren din, har mer overskudd, er mer åpen for å utforske og oppleve noe nytt sammen, og bidrar mer til fellesskapet. Vis mer

Kan påvirke parforhold

At du føler deg ung og sprek har ikke bare positive effekter på kropp og helse, men kan også påvirke relasjonene dine i stor grad.

- Det kan være veldig bra for både helsen din og for parforholdet at du føler deg ung og har overskudd. Å være 40 år i dag er ikke det samme som det var å være 40 år før i tiden. I dag er mange 40-åringer småbarnsforeldre og føler seg veldig unge og friske.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Hvis du ser gamle bilder av personer i 40- eller 50-årene, vil de ofte se veldig gamle ut. I dag er det helt annerledes.

- I dag har vi ofte en annen livsstil og en mer ungdommelig klesstil hele livet. Vi føler oss yngre og vi ser yngre ut. Det er alltid positivt å føle seg ung og frisk, sier Winther.

I et parforhold vil det å føle seg ung gjøre at du tåler mer av partneren din, har mer overskudd, er mer åpen for å utforske og oppleve noe nytt sammen, og bidrar mer til fellesskapet.

Så neste gang du får høre at du er så ung til sinns, kan du tenke på at det faktisk er kjempebra for både helsen din og forholdet ditt.

Fallskjermhopping som 95-åring? Det er nok ikke for alle, men heller ikke umulig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer